Lagbanner
Grönt ljus för pyroteknik

Grönt ljus för pyroteknik

Frankrike kommer att tillåta organiserad bengalbränning från nästa säsong.

Nästa säsong då...

Om inget oförutsett inträffar är det slutspelat i Ligue 1 för den här säsongen. Franska staten bjuder ändå på goda nyheter till de supportergrupper som länge jobbat för att legalisera användningen av pyroteknik på läktarna.

Testar har genomförts i Angers och Le Havre. För tre veckor sedan presenterades en utredning som bland annat innehöll förslaget att bengaler borde få användas, under kontrollerade former.

***
Mer läsning: Laglig pyroteknik och stopp för kollektiv bestraffning?
***

Efter kallduschen kring den inställda säsongen meddelar idrottsminister Roaxana Maracineanu under måndagen att pyroteknik ska  "tillåtas på speciella delar av arenorna, med ansvarig personal närvarande". Detta om hemmaklubben godkänner bengalanvändning på sin arena. 

Tillståndet kommer att börja gälla när säsongen 2020/21 inleds.

"Bengaler är en integrerad del av supporterkulturen. Bengalar, precis som tifo och ståplats, visar upp supportarnas passionerade, känslomässiga och artistiska sida.", säger den nöjda advokaten Pierre Barthelemy som representerat ANS (Association Nationale des Supporters) under processen.

Nu återstår "bara" att få tillbaka publiken till arenorna i augusti. 

Roaxana Maracineanu bekräftade även att fotbollen kommer att få träna "nästan normalt" från 22 juni och att hon "hoppades få se matcher redan i slutet av juli". Nästa Ligue 1-säsong är planerad till slutet av augusti så vi får anta att hon syftade på de tidigare uppskjutna, ännu ej avgjorda, finalerna i ligacupen och franska cupen?
 

John Cederblad2020-06-08 21:05:00

Fler artiklar om Frankrike