Lagbanner
Inför andra gruppspelsmatchen: Nederländerna - Frankrike

Inför andra gruppspelsmatchen: Nederländerna - Frankrike

Det är dags för den andra gruppspelsmatchen och då ställs Frankrike mot Nederländerna. Frankrikes första match, mot Österrike, var inte något som övertygade mig tyvärr. Det finns en hel del i det här laget som oroar mig! Denna matchen spelas på Leipzig Stadium i Leipzig. Lagen har mötts 30 ggr sedan 1908, den senaste matchen vann Frankrike i oktober 2023 (2-1).

Mbappe, Mbappe, Mbappe...Det franska laget tycks, när man lyssnar och läser på media, bestå av Mbappe och 24 andra lite random spelare. 
Och jag undrar hur de här övriga spelarna trivs i det här laget, och hur påverkar det resultaten?

(Infon här kommer från L'Equipe och åsikterna är mina egna som det brukar stå under diverse artiklar...)

Nu är jag ju inte något större Mbappe-fan, det är inte det att han inte är bra, men jag gillar inte när det bara är en spelare som ska lysa. 
Jag gillar när ett lag spelar som ett lag. Jag tror inte, trots en massa intervjuer där alla berömmer varandra "de luxe", att övriga spelare i det här franska landslaget är jätteglada? 
Jag jobbar själv med 25 pers och inte tycker vi att alla de övriga är bäst i världen eller ens bättre än oss andra?

Det gläder mig massor att MOTM mot Österrike blev Ngolo Kanté.
Chelsea-fansen lär ha sagt: 70 % av jordklotet är täckt av vatten. Resten täcks av N'Golo Kanté! 
Han var definitivt bäst. Men, kommer han att få spela sedan, när Aurélien Tchouaméni kommer tillbaka? Finns de som tvivlar på det. Deschamps (?) bestämmer. 

Media är som förtrollade, redan innan och efter matchen och det enda det pratas om är Mbappes brutna näsa.
Tror jag sett en enda notis om Griezmann som fick ett hack i pannan och ett sönderskrapat knä. 
Griezmann som för några år sedan, var den det pratades om, lagets kapten, som fick lämna bindeln till Mbappe, något som han inte var det minsta glad över! 
Olivier Giroud, han som gjort flest mål för Frankrike, som är den fjärde franske spelaren (Zidane, Henry, Thuram) som gjort 7 mästerskap för Frankrike, han liksom finns inte längre? Han är gammal och klarar inte en hel match? Hrm, han har spelat ca 3.500 min. med Milan den gångna säsongen. Nu säger man att han har skadekänning i en ljumske, sant eller falskt eller tjurigt (det hade jag varit). 
Marcus Thuram, det jag ser när jag surfar runt är att ingen förstår vad han gör där? För att han är Lilian Thurams son? Personligen av vad jag sett så föredrar jag lillebror Khepren (inte samma position dock), och honom ska jag se i OS där det franska laget som ska spela där, lockar iaf mig mer.
Warren Zaïre-Emery (PSG) som utsågs till Ligue 1 Young Player of the Year, han har inte fått en minuts speltid än och här börjar det höras lite muller i fjärran. 
Bradley Barcola (PSG) blev utsedd till Rookie of the season, han har inte heller fått en minut än, trots en dålig Thuram?

Mbappe (Källa: L'Equipe)
Spelaren som har många namn. Kylian Robinho Gaucho kallade han sig som tonåring på Facebook. Under en intervju nu inför EM så var det en journalist som, av misstag, kallade Marcus Thuram för Kylian…
-Nä, sa Marcus, jag är snyggare, jag ser inte ut som nån Ninja Turtle. Och det är också ett namn som Mbappe kallas, Donatello.
Otålig, begåvad, arrogant, avgörande, självcentrerad, fast besluten, föränderlig, duktig, nyckfull, ambivalent, snabb.
Det är adjektiven som dyker upp när man pratar om Mbappe. 
Redan som liten visste han vad han ville, han ville bli en ny Christiano eller Zidane. 
Jag tänker är att han är en ny Christiano, eller Zlatan, men dold i "en silkesvante".
Han vet var han vill vara, det har han vetat ända sedan han var liten enligt hans släktingar, han strävar efter att vinna allt och i denna mening har han profilen som de mycket stora, sa hans tränare. 
Det är alltid han som bestämmer! 
Det enda han inte kunde bestämma, det var när Marquinhos, efter en sluten omröstning, fick kaptensbindeln i PSG.

Kylian är någon som hela tiden siktar framåt. 
Till exempel: när han kommer till PSG säger de till honom att stjärnan är Neymar. Det passar honom ett tag. Men han sa till sig själv:
Om det här är den höga nivån, då kommer jag att gå ännu högre. 

Thomas Tuchel sa, efter att ha iakttagit när Neymar som dribblar och har roligt, Kylian som accelererar och gör mål och andra som följer med dem. På planen ville den tyske tränaren få ihop dem, och det fungerade bra, men... han uppfattar vad Mbappe har i huvudet: viljan att lyckas för sig själv, OCH endast för sig själv.

- Problemet är när superstjärnan inte ger någonting tillbaka till gruppen eller inte visar respekt! 

Mbappe, när han pratade om sin sista säsong i PSG, och att han inte var lycklig då. 
Han sa att "en lycklig man är mer benägen att spela bra än en olycklig man". 
Jag tänker att det gäller övriga spelare i Les Bleus också!? Särskilt de unga som är på väg upp och vill visa upp sig, men även de äldre som presterat på högsta nivå under många år. 

Läget i laget
Med tanke på ovanstående så har jag ända sedan matchen mot Österrike varit helt övertygad om, att vill Mbappe spela, då spelar han. Det är ingen annan än han som bestämmer det! Oavsett den brutna näsan. Det blev f.ö ingen operation nu, men det måste göras så småningom. 
Deschamps sa, i intervjun på torsdagskvällen att "vi kommer att se till att han är tillgänglig"! 
Så har Mbappe bestämt! Han har mål att uppfylla. På hans Instagram säger han:
"Utan risker finns det inga segrar" !

Adrien Rabiot säger:
- Om han inte kan spela skulle det vara ett stort slag, men jag har fullständigt förtroende för gruppen. Med tanke på killarna på bänken har vi mer än tillräckligt med medel för att ersätta Kylian!
Jahapp….

Mbappe har f.ö fått sin mask, som han visade upp under torsdagen på träningen, och det blev inte den som fansen ville att han skulle bära.... 
 


Utan en helt annan! Men han får inte lov att bära denna under match, pga att UEFA inte tillåter en trefärgad. Den måste vara enfärgad. En mask av kolfiber tar 5 dagar att tillverka så möjligen spelar han med en plastmask som ger sämre skydd? 
 
Dagen efter
Deschamps och laget åkte buss till sitt hotell efter matchen. En resa på ca 2-3 timmar. Det franska Fotbollsförbundet vill att Les Bleus tänker på klimatet och inte flyger i onödan. Deschamps klagade på att bussen inte var av bästa kvalitet och menade att spelarna klagade på att dom var stela och ömma i kroppen. 
Dagen efter var det tre spelare som inte deltog på träningen.
Dayot Upamecano stannade i gymmet. Liten vänster vadspänning utan gravitation.
William Saliba kände smärta i höger fotled.
Théo Hernandez kände smärta i rumpan. Cyklade och behandlade.
********
Det franska laget bor på en ort vid namn Paderborn. Där har man ett lag som spelar i Bundesligas andradivision, SC Paderborn 07. Deras U19-lag ställde på tisdagen, dagen efter matchen mot Österrike, upp som "sparringpartners" till Les Bleus avbytare. Jag antar att Deschamps nu letade efter en lösning på hur han skulle spela om Mbappe inte kunde. 
Les Bleus vann med 7-0, och den spelare som jag vill se på Thurams plats, Bradley Barcola gjorde hattrick. 
Nu var det inget svårt motstånd, men Barcola är en fd. OL-spelare och jag är övertygad om att han kan göra samma sak mot svårare motstånd. Det här gillar jag! 
 
Infon i skrivande stund säger att Mbappe bör starta på bänken, men jag undrar det jag. 

Möjlig 11:
Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, T.Hernandez - Kanté, Rabiot, Griezmann - Dembélé, Giroud, Thuram

Nederländerna
Tränas av Ronald Koeman. 
De mötte Polen i sin första match och vann med 2-1. Målet av Cody Gakpo som även blev MOTM. 
Jag är säker på att William Edström kan berätta mer, och bättre, för er om Nederländerna än jag. 


Det blir ett engelskt domarteam till den här matchen med en svensk fjärdedomare, Glenn Nyberg. Huvuddomaren heter Anthony Taylor. 

Avspark fredag (midsommarafton) kl.21.00
Allez Les Bleus! 

Birgitta Malmborg2024-06-21 00:05:00
Author

Fler artiklar om Frankrike