Lagbanner
Inför åttondelen mellan Frankrike - Belgien
Griezmann är tillbaka i startelvan!

Inför åttondelen mellan Frankrike - Belgien

Frankrike-Polen 1-1. Les Bleus lyckades inte besegra ett redan utslaget Polen, som i denna matchen tränade inför ett kommande VM-kval. Enligt Deschamps så var inte Les Bleus dåliga, det var Polens andremålvakt, Lukasz Skorupski, som var fantastisk....Österrike stod för en av detta EM's skrällar och lyckades besegra Nederländerna (3-2) vilket gjorde att man blev grupp-etta. Frankrike grupp-tvåa, och därmed möter man då Belgien i åttondels-matchen.


Inte blev då jag mycket gladare av Les Bleus prestationer i matchen mot Polen
Möjligen av att Deschamps äntligen gav med sig och startade Bradley Barcola på vänsterkanten, det enda som var positivt i den matchen. Barcola visade att jag haft rätt i att tro på honom. Tyvärr fick han bara 61 minuter, sedan byttes han ut mot Olivier Giroud. Jag personligen hade bytt ut Mbappé mot Giroud i stället, men så kan man uppenbarligen inte göra med någon som anses vara den/en av, världens bästa spelare, oavsett hur han presterar, eller inte!? 
Han satte ju iofs en straff så det var kanske meriterande?
Det finns info om att tränarna och t.o.m sportchefer tyckt att det är svårt att bygga runt Mbappé. Leonardo sa, 2022, i en intervju med L'Equipe:
- För PSGs bästa tror jag att tiden har kommit för att Mbappé ska lämna, oavsett hur. PSG fanns före Kylian Mbappé och det kommer att finnas efter honom.

Mbappé skulle, i matchen mot Polen, spela som 9:a, men ville inte hålla sig där. Hans favoritposition är att spela till vänster och kunna vika in, men där skulle ju Barcola spela? Det hindrade inte Mbappé, vilket innebar att vänsterkanten tyngdes av Hernandez, Rabiot, Barcola och Mbappé.
Mbappé är f.ö inte intresserad av att försvara, och enligt egen utsago ingen "hard worker". Han sprang 8 km i matchen mot Polen, typ 2 km mindre än resten av laget.

Deschamps valde att sätta Griezmann på bänken i matchen mot Polen. Möjligen så har Grizi visat sitt missnöje med att bli fråntagen kaptensbindeln, eller haft några synpunkter som misshagat Deschamps. 
Detta gjorde att N'Golo Kanté som varit MOTM i de två första matcherna blev lite vilsen. Inte dålig, men inte lika bra. Sen när Deschamps äntligen gör något så byter han ut Kanté och sätter in Griezmann…!? Något som därmed inte gjorde spelet mycket bättre. 

Missnöje
EM började så vackert med att alla i Les Bleus älskade varandra och alla var så duktiga och världsbäst....Personligen så har jag nästan slutat att läsa såna uttalanden för man bara ljuger! Allt eftersom EM pågått så börjar fasaden krakelera. 

- Vi är fortfarande vänner. Det har inte förändrats på några dagar. Vi har alla samma mål. Självklart vill vi alla spela. Men de som inte startar stör inte gruppen, sa William Saliba.
Sju spelare (Samba, Areola, Clauss, Pavard, Konaté, Mendy, Zaire-Emery) har inte fått någon speltid alls än. Man undrar om  Konaté och Pavard föreställde sig ett sådant öde? Men att se Griezmann nedgraderad till bänken visade dem åtminstone att (nästan) ingen är oberörbar.
- Det finns några som inte är glada, jag kommer inte att dölja det för dig. De som inte spelade så klart. Men det är normalt. Jag kan inte behaga alla, säger Deschamps.
(För er som vill kolla spelarnas status så har jag nu uppdaterat trupplistan på Frankrikes sida!)

Efter matchen mot Polen, och en konstaterad andraplats, så uttalades det positiva fraser:
Youssouf Fofana var "inte alls orolig". 
- Vi är ett fantastiskt lag och fantastiska lag kommer alltid upp igen, sa Eduardo Camavinga
Adrien Rabiot dock, han lät precis som spelarna i OL gjort under ett antal år innan Pierre Sage tog över. Han erkände att han och hans lagkamrater "inte gjort tillräckligt" och att de måste "göra mycket bättre". 

På kritiken som når Deschamps, svarar han:
- Om folk inte gillar det, kan de byta kanal!!.

För att vi ska lugna oss ska vi komma ihåg att Deschamps också är en bra taktiker, säger de som håller hoppet uppe och försöker lura sig själv. 
- Han hittar alltid det som gör skillnaden, påpekade Griezmann för några dagar sedan. 
Visst, han har inte hittat den än.... 
Därmed inte sagt att att det inte kan hända och då ska jag be om ursäkt. 

Kritikerna (jag också) menar att problemet är att Mbappé, med sin brutna näsa, ännu inte är 100%-ig. 
Jag tyckte han såg väldigt försiktig ut under matchen, och överreagerade när Lewandowski satte en hans på hans bröst. 
Han har f.ö en ny mask till denna matchen, nere till höger!
 


Thuram å sin sida kämpar för att ta ett steg framåt, medan Giroud verkar ur form efter tre nedslående starter, säger man. Personligen tror jag att Giroud gett upp, och inser att allt endast handlar om Mbappé. 
De två, har varit i luven på varandra förut.
Giroud, som är Les Bleus meste målgörare med 57 gjorda landslagsmål, gjorde 17 mål och 9 assists på 50 matcher den gångna säsongen.
Jag tror definitivt att han kan fortfarande om han används rätt.
När det gäller Dembélé och Barcola är de yttrar, inte målskyttar säger man. Dembélé är ett frågetecken för mig, varför inte sätta honom på bänken och låta Barcola ta högerkanten i stället? Han kan definitivt hitta målet. På 42 matcher med ett nytt lag gjorde han 5 mål och 9 assists den gångna säsongen. Han har fått 61 minuter i detta EM. 

4-4-2 med diamant
Det ser ut som att Deschamps nu tänkt till och insett att man inte kan spela utan Griezmann. 
Här ser ni de bästa målskyttarna i Les Bleus i den direkta elimineringsfasen i VM + EM:
 
Så han har återigen ändrat sin start-uppställning. 
Det nya skulle vara en 4-4-2 med diamant. 
Trolig startelva HÄR
Infon säger f.ö att fransmännen övat på straffar i veckan....

Belgien
Tränas sedan februari 2023 av italienaren Domenico Tedesco. 
Jag följer inte belgisk fotboll, men jag tycker att jag ser många gemensamma nämnare här med Deschamps?
Bägge har kontrakt till 2026, bägge står för tråkig fotboll, bägge har många stjärnor i laget. Bl.a målskyttar som inte gör mål och har supertalanger i laget som dom inte använder. 
Varför? 
Medan DD har Barcola, så har Tedesco en spelare som jag med stor glädje gärna kollade på när han spelade i Lens (numera Leipzig) Loïs Openda. Han lämnade Lens och gick till Leipzig förra sommaren. Där har han på 45 matcher gjort 28 mål och 7 assists den gångna säsongen. Han har fått 7 minuter nu i EM!!
Belgien kvalificerade sig  till åttondelsfinal i EM på onsdagen i Stuttgart genom att spela 0-0 mot Ukraina som slogs ut.

Under de senaste tjugo åren har Les Bleus bara förlorat en gång mot sin granne (3-4 i en vänskapsmatch 2015). 
I VM 2018, som ju vanns av Frankrike, så spelades den ena semifinalen mellan Frankrike och Belgien. En match som Frankrike då vann med 1-0, med målet av Samuel Umtiti. Efter det är man bittra rivaler!?
Den sista konfrontationen går tillbaka till hösten 2021, med framgång för Didier Deschamps män i semifinalen i Nations League (3-2) i Turin.

Spelar Belgien i sina ljusblåa tröjor och bruna byxor så ska ni veta att det matchstället är inspirerat av Tintin, som skrevs och tecknades av den belgiske serieskaparen Georges Remi, alias Hergé.

Av de 24 spelarna i Belgien så har 11 av dem (HÄR) spelat i Ligue 1! 

********

Svenske domaren Glenn Nyberg dömer Frankrike-Belgien på måndagen. Efter Rumänien-Ukraina (3-0) och Albanien-Spanien (0-1) blir det hans tredje match i tävlingen. Den gångna säsongen dömde han Borussia Dortmund och PSG i gruppspelet i CL (1-1) och fick betyget 7 i L'Equipe, för att intelligent låtit lagen spela "utan att bli lurad av simuleringarna av vissa skådespelare".
Han dömde även OM's seger i AEK Aten i gruppspelet i EL (2-0) vilket gav honom betyg 6. Senast svensken dömde Les Bleus så  slog de Kazakstan (8-0) under kvalet till VM 2022.

Avspark i Düsseldorf, måndag kl.18.00
Vinnaren i denna matchen möter vinnaren av Portugal/Slovenien i kvartsfinalen.

Allez Les Bleus! 

Birgitta Malmborg2024-06-30 23:15:00
Author

Fler artiklar om Frankrike