Lagbanner
2021-09-07 20:45

Frankrike - Finland

Inför Frankrike – Finland: Pressad Deschamps behöver en seger
Grizmann kan göra sin 55:e raka landskamp med Deschamps under tisdagen.

Inför Frankrike – Finland: Pressad Deschamps behöver en seger

Fem raka matcher utan vinst för Frankrike. Proppen ur mot Finland?

Finland får ursäkta – Frankrike slåss för tillfället mot sina egna demoner i första hand. På pappret ser det okej ut. Les Bleus leder kvalgruppen fyra poäng före just Finland. Veckans gäster har dock två matcher mindre spelade.

Efter det snöpliga EM-uttåget mot Schweiz var det tänkt att vi skulle gå in i en vecka där Les Bleus åter visade musklerna. Två matcher senare står vi där med en ny rad frågetecken. Kryss mot Bosnien och Ukraina visade på många problem att lösa för förbundskapten Deschamps. Glöden saknas, skärpan är inte där och kreativiteten syns alltför sällan.

Frankrike har nu fem raka matcher utan seger.

För att inte krångla till det för oss lyssnar vi på gamle världsmästaren Bixente Lizaruzu, nu expertkommentator när landslaget spelar.
Mittfältet höll landslaget vid liv och då tänker jag särskilt på Aurélien Tchouaméni… Sedan i andra halvlek klev även Pogba och Rabiot fram.”, menade Lizarazu efter Ukraina-matchen.

Försvarsspelet har varit under all kritik i båda matcherna. Anfallsspelet är fantasilöst och utan udd. Det finns ursäkter, men frågan är hur länge de håller?

De många återbuden är förstås ett problem. Ytterbackarna Pavard och Lucas Hernandez är viktiga. Båda saknas. Kantés betydelse behöver vi inte påminna om. När sedan Mbappé packade väskan efter första matchen så har Deschamps dåligt med fullgoda ersättare att plocka fram. Ändå…

Till Finland-matchen lär vi få se både Benzema och Varane tillbaka i startelvan. Båda vilades vid avspark senast. Det blir en välkommen förstärkning.

I skrivande stund är, tyvärr, Tchaouméni osäker till spel. Han fick sin startdebut mot Ukraina, men åkte på en rejäl stämpling i slutminuterna. Förhoppningsvis är den formstarke mittfältaren ändå fit for fight mot Pukki & co.

Finland gav ett b-betonat Frankrike sin enda förlust under 2020 när lagen träningsspelade i november. Det var en match utan nerv och betydelse, men ändå ett tecken på vad som händer när Les Bleus tappar koncentrationen.

Det går inte att hävda att Didier Deschamps hänger löst – han har fortsatt starkt stöd i förbundet och Frankrike leder trots allt sin kvalgrupp. Allt annat än en övertygande seger mot Finland i Lyon lär dock ge honom en jobbig månad fram till nästa landslagsuppehåll. Uppgifter om missnöje i truppen börjar sippra ut och just nu sitter den perfekte ersättaren, Zinedine Zidane, ett telefonsamtal bort.

”DD” har förstås krånglat sig ur flera knivigare situationer tidigare.

***

Möjlig fransk startelva: Lloris – Dubois, Varane, Lenglet, Digne – Diaby, Tchouaméni/Veretout, Pogba, Rabiot – Griezmann, Benzema.

Avspark 20:45 tisdag 7 oktober på Parc OL, Lyon.
TV: C More / TV12
 

John Cederblad2021-09-06 16:00:00

Fler artiklar om Frankrike