Lagbanner
Inför kvartsfinalen mellan Portugal - Frankrike
Startar Kolo Muani kvartsfinalen mot Portugal?

Inför kvartsfinalen mellan Portugal - Frankrike

Det vore ju synd att säga att Frankrike storspelar, eller jo, det kanske dom gör? Dom är ju ändå i kvartsfinal hur det nu gick till? Men någon sevärd fotboll, nä. Det är alla rörande överens om.


Jag vet i sjutton hur det går till när man lyckas ta sig till kvartsfinal på det de presterar, och på två självmål och en straff?
Och Österrike som vann gruppen är utslagna.
Denna gången var det Jan Vertonghen som råkade illa ut, han är den första belgiska spelaren att göra självmål i en stor turnering. 

Jag får väl, med viss modifiering säga som en journalist på L'Equipe säger:
- Som fransman (/ franskt fan) är jag glad att mitt lag gör bra (?) ifrån sig. Det betyder inte att jag ursäktar dem, jag förväntar mig mycket mer.
Ja, definitivt. 
Hur som helst, Frankrike har nått kvartsfinal i EM för 6:e ??gången i sin historia, inget landslag har fler kvalifikationer i detta skede (6 även för Spanien och Portugal).

Att gå till kvartsfinal var budgetmålet. Då har det franska Fotbollsförbundet fått täckt alla sina kostnader. 
Så dess president, Philippe Diallo är nöjd. Men nu vill han ju så klart gå längre. 
På frågan om vad han säger till de många franska supportrarna som säger att de är uttråkade av att se Les Bleus spela?
Jo, han svarar att det var 15 miljoner tittare mot Belgien, för en match klockan 18.00. Detta betyder att attraktiviteten för Les Bleus förblir intakt och att han inte tvivlar på, att mot Portugal kommer miljontals fransmän fortfarande att samlas för att stödja sitt blåa lag.

Då vill jag säga, jag som ser de franska fansen i sociala medier, att naturligtvis blir dom glada om Frankrike vinner. Men kul är det inte! Samt att hoppet är det sista som överger en. Det borde kunna bli bättre, med dom spelarna!?
Alla säger för tillfället att vi ska vänta och se....

Läget i laget
Målvakten Maignan och backlinjen har hittills inte varit föremål för någon kritik. Jag tänker att den defensive mittfältaren Deschamps brinner för försvaret? För det känns väldigt "hattigt" på mittfältet och anfallet. Det är olika uppställningar i varje match.
Adrien Rabiot fick en varning i matchen mot Belgien och är avstängd mot Portugal. Enligt L'Equipe så kan Eduardo Camavinga ersätta. 
Antoine Griezmann som spelade till höger (inte hans favoritplats) men fri att röra sig i axeln, lär få starta igen. 
När ledarstaben gratulerade MOTM mot Belgien, Jules Koundé, så svarade denne:
Jag skulle aldrig ha gjort den här "föreställningen" om Antoine inte hade varit där!
Ja, Griezmann (jag har faktiskt sett info som säger att han funderar på att sluta i landslaget) fick "rosor" av fler inför denna matchen. 

25-årige Mbappé klappade 33-årige veteranen Griezmann bildlig talat på huvet:
"Han har blivit lite slagen på sistone. Jag tycker att det är svårt och orättvist. Speciellt eftersom kritiken kom från landet. Han går igenom en svår tid men vi måste stötta honom, han har gjort mycket för uttagningen. Vi kastar honom på gatan och vi kliar honom, det gör lite ont i mig. Han gav alltid allt för det franska laget, han hade alltid rätt tankesätt, han är en viktig spelare för oss".
Hade jag varit Griezmann så hade jag blivit förbannad nu! 

Kinglsey Coman var aktiv på mer än ett sätt i oktober-november förra året. Han reste häromdagen till flickvännen i Stockholm, som födde hans 4:e barn. Men han är tillbaka igen. Sen om han får speltid det vet jag inte.

Den möjliga startelvan:
Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, T.Hernandez - Kanté, Tchouaméni, Camavinga - Griezmann, Thuram / Kolo Muani, Mbappé (c)

Portugal
Även Portugal kritiseras och det som man skrivit mest om efter deras senaste match är hur Ronaldo stod och grät på planen. Något som jag menar inte är något nytt?
Det kan vara möjligt att Frankrike vinner denna matchen också? Möjligheten finns att Ronaldo kommer att försöka göra sitt första mål i EM och därmed tysta kritikerna. Baserat på hur hans lagkamrater, och tränaren Roberto Martinez agerade i deras senaste match, så låter dom förmodligen honom hållas? 

En journalist, specialist på portugisisk fotboll säger:
"Debatten är inte om Ronaldo ska spela, utan det är hans speltid i förhållande till den spelare han är idag, och inte i förhållande till den spelare han var"!
 
Domaren i denna matchen blir Michael Oliver. Den 39-årige engelske domaren har redan lett tre matcher i detta EM, inkl. åttondelsfinalen mellan Tyskland och Danmark (2-0)

Avspark fredag kl.21.00
Allez Les Bleus! 

Birgitta Malmborg2024-07-05 00:15:25
Author

Fler artiklar om Frankrike