Lagbanner
Ingen fotboll i Frankrike – men hur slutade det?
Nice eller Lyon till Europa League i höst? Det avgörs vid skrivbordet.

Ingen fotboll i Frankrike – men hur slutade det?

Räkna med het debatt när Ligue 1:s sluttabell ska fastställas i maj.

Chocken efter premiärminister Édouard Philippes besked under tisdagen har väl inte lagt sig riktigt än. Ingen fotboll förrän i september, blev beslutet.

Reaktionerna har varit olika. Toulouse president Sadran talar om ”en seger för fotbollen”, som tar sitt ansvar. Lyons ledare Aulas jobbade in i det sista ”för att hitta en annan väg”.

***

Frankrike hade förutom ligan även två cupfinaler kvar att spela. Saint-Etienne och Lyon skulle möta PSG i ligacupen och franska cupen. Platserna i Europa League, som normalt tillfaller vinnaren, går i rådande situation till Ligue 1 – men vilka lag blir det?

TRE SÄTT ATT RÄKNA TABELLEN
Coronakrisen syntes först i Ligue 1 när hårt drabbade Strasbourg fick se sin match mot PSG inställd i den 28:e omgången. Övriga 18 klubbar spelade. PSG påverkas inte av den inställda matchen – andra klubbar biter på naglarna.

I Holland avbröt man nyligen säsongen, utan att utse en vinnare. Ligue 1 kommer antagligen att välja en annan väg. Men vilken? Ligaföreningen och fotbollsförbundet har tre sätt att räkna tabellen framför sig.

PSG kommer med stor sannolikhet att utropas som ligavinnare. Man har tolv poäng till godo på tvåan och kan kliva rakt in i CL:s gruppspel till hösten.

Marseille bör också vara klara för gruppspelet i Champions League som ohotad två.

Rennes kniper den sista kvalplatsen till Uefas finaste turnering.

Fyran Lille blir Frankrikes första lag in i Europa League.

Sedan blir det riktigt stökigt för det är jämnt bakom toppkvartetten.

ALTERNATIV 1:
Räkna säsongen som avslutad efter den 27:e omgången och vi har Lyon och Montpellier som de sista kandidaterna till Europa League.

ALTERNATIV 2:
Räkna tabellen efter den 28:e omgången (där Strasbourg-PSG aldrig spelades) och Frankrike skickar två andra lag till Europa League: Nice och Reims.

ALTERNATIV 3:
Räkna tabellen efter poängkoefficient där alla delar antalet matcher man spelat med tagna poäng. Även här blir det Nice och Reims i Europa League.

***

Det blir heta möten i maj, först hos ligaföreningen och sedan i förbundet, när alternativen ska diskuteras.

När det gäller nedflyttning blir det, antagligen, mindre debatt. Fotbollsförbundet har sagt att man kommer att använda samma regler som för den tidigare nedstängda amatörfotbollen. Där flyttades lag upp och ner efter befintlig tabell, men alla planerade kval ställdes in.

Oavsett tabellalternativ får i så fall Toulouse och Amiens lämna Ligue 1, medan Nîmes hänger kvar och slipper ett nervöst kvalspel. Blir det så kan vi även välkomna Lorient och Lens tillbaka till finrummet

***


 

John Cederblad2020-04-29 09:20:00

Fler artiklar om Frankrike