Lagbanner
Kejsaren är naken – vad gör vi nu?

Kejsaren är naken – vad gör vi nu?

Tv-rättigheterna såldes till rekordpris – nu kan Mediapro inte betala.

Fransk fotboll stängde ned förra säsongen i april, för att aldrig omstarta. På något sätt tog sig Ligue 1-klubbarna ur krisen, om inte helskinnade så i alla fall levande.

Lite på grund av ett fördelaktigt lån i 200 miljoner euro-klassen. Mycket därför att man väntade på att det skulle börja regna pengar till hösten. Spansk-kinesiska Mediapro hade nämligen köpt 80 procent av rättigheterna från säsongen 2020/21 och fyra år framåt – klubbarnas TV-intäkter skulle i ett svep öka med osannolika 60 procent. Mer än 1,1 miljarder euro/år väntade.

Sanningen är att om protesterna mot den avbrutna säsongen inte blev så kraftiga, från majoriteten av klubbarna, så berodde det till stor del att man inte ville stöta sig med Mediapro och deras vilja att inleda innevarande säsong som vanligt i augusti.

Nu står ligaföreningen, LFP, där med byxorna neddragna. I förra veckan blev det känt att Mediapro ställt in sin andra delbetalning för säsongen. Den som skulle innehålla 172 miljoner euro till Ligue 1. Detta efter att ha varit försenade redan med sin första.

Mediapros president Jaume Roures meddelade förutom den inställda betalningen att man måste omförhandla avtalet. Det är i praktiken omöjligt. LFP kan inte gå med på en lägre summa utan att de som förlorade budgivningen för säsongerna 2020–2024 (Canal+ och beIN Sports) kräver omförhandling eller lämnar in en stämningsansökan.

***

Mer läsning: ”En katastrof för fransk fotboll”

***
 
Hur hamnade vi här?
Varningssignalerna fanns där, hela tiden. Mediapro hade innan man köpte Ligue 1 först vunnit en budgivning om Serie A, för att sedan kastas ut när man inte kunde ge tillräckliga bankgarantier.

Redan då varnade kreditvärderingsinstitutet Moody’s för att allt inte stod rätt till inom företaget. Trots det släpptes Mediapro in på den franska marknaden. Utan bankgarantier men med något slags till intet förpliktigande ”vi lovar att betala”-avtal.

Ligaföreningen har vänt sig till de kinesiska majoritetsägarna och bett om pengarna deras dotterbolag håller inne. Samstämmiga uppgifter i Frankrike menar att man ännu inte lyckats. Några påstår till och med att man inte ens fått någon kontakt med Orient Hontai Capital, som företaget heter.

Nu jagar fransk fotboll ett nytt lån i 100 miljoner euro-klassen bara för att klara hösten – och man har inga trovärdiga löften om att mer pengar kan att trilla in under säsongen.

En ohållbar situation, naturligtvis. Kassakistorna är redan tomma hos de flesta klubbarna. Om vi räknar bort trading av spelare står tv-pengarna i genomsnitt för 55 procent av intäkterna – ett vanligt år med publik på läktarna.

Om inte pengarna dyker upp snabbt finns det inte många vägar framåt. En innebär att Mediapro självmant släpper sina rättigheter och låter LFP utlysa en ny auktion. En budgivning som endast beIN Sports och Canal+ lär delta i och där man knappast kan närma sig nuvarande summor.

En långdragen rättsprocess är också möjlig. Frågan är vilka av Ligue 1-klubbarna, och de 25 000 personer som direkt eller indirekt lever på fransk elitfotboll, som finns kvar när en dom i så fall faller.

En talesperson för Frankrikes president Macron meddelade på måndagskvällen att man följer händelserna noga och att man ”beklagar Mediapros agerande”, men också att man varken vill eller kan ge sig in i en process mellan två privata aktörer.

Vi får anta att övriga Fotbollseuropa tittar extra på utvecklingen. Särskilt Spanien lär bita på naglarna. Även där sitter Mediapro på rättigheterna.

***

Källor: Les Echos, So Foot, L’Equipe, RMC Sport.

John Cederblad2020-10-13 11:30:00

Fler artiklar om Frankrike