Lagbanner
Köpte Ligue 1-rättigheterna – lägger ner efter fyra månader

Köpte Ligue 1-rättigheterna – lägger ner efter fyra månader

Mediapro kan inte betala vad man är skyldig och avslutar verksamheten.

Den spansk-kinesiska gruppen Mediapro köpte drygt 80 procent av rättigheterna till Ligue 1 för 830 miljoner euro om året. Varningsklockorna ringde redan när avtalet blev klart.

"Så mycket är ligan inte värd.", sa konkurrenten Canal+ när man förlorade budgivningen.

I augusti startade Mediapro upp sin helt nya tv-kanal ”Téléfoot” i Frankrike. Nu har man meddelat sina anställda att företaget avslutar verksamheten.

Samtidigt uppger L’Equipe att Mediapro kommit överens med franska ligaföreningen LFP om hur man ska bryta kontraktet. Några detaljer finns ännu inte om hur detta ska gå till. Enligt fransk media kan det hela gå mycket fort.

I bakgrunden finns Canal+ som väntar på ett samtal. De sänder redan ett par matcher per vecka och väntas nu ta över hela paketet – till ett rejält rabatterat pris.

***

 LFP har haft ett extrainsatt möte för att rädda vad som räddas kan, och för att avsluta förhandlingarna med Canal+ får vi anta.

De första rapporterna berättar att man kommit överens om att Mediapro ska betala 100 miljoner euro för det brutna kontraktet och att deras kanal "Téléfoot" lovar att sända matcherna fram till det att en ny aktör tagit över. Vad som händer med de 325 miljoner euro som redan skulle ha utbetalats verkar fortfarande oklart.

Fransk proffsfotboll har gått på knäna ekonomiskt sedan ligan stängde ned i förtid i våras. Under hösten har krisen förvärrats när Mediapro ställde in sina båda höstbetalningar i september och december. LFP valde tidigare i höstas att ta ett större lån för att hjälpa de hårdast drabbade klubbarna.

Sammanlagt har Ligue 1-klubbarna redan gått miste om 325 miljoner euro för innevarande säsong. Detta under ett år där reserverna redan varit tömda.
 

John Cederblad2020-12-11 12:10:00

Fler artiklar om Frankrike