Lagbanner
Marseille riskerar att missa Champions League

Marseille riskerar att missa Champions League

Uefa har inte strukit problemen kring Financial Fair Play, Beslut väntas i juni.

Marseille har fått sin andraplats bekräftad när Ligue 1 avslutades i förtid. Den ger klubben rätt att spela Champions Leagues gruppspel till hösten. Under tisdagskvällen pratade en redan laddad tränare Villas-Boas hos RMC Sport.

Det är en fantastisk turnering. Jag hoppas att alla kvällar på Stade Vélodrome blir speciella.


I klubbledningen är man dock mer försiktig. Glädjen riskerar att bli kortvarig.

Olympique de Marseille har redan varnats två gånger av Uefa med hänvisning till Financial Fair Play. Det gäller åren 2018 och 2019, då man samlat på sig underskott på över 170 miljoner euro.

I juni 2019 fick man en plan att följa för att sanera ekonomin. Det har man inte lyckats med. I vintras, strax före Coronakrisen slog till, påminde Uefa klubben om att man låg långt från de summor man lovat att komma fram till i sin sanering.

Redan då kändes deadline som var satt till juni 2020 svår att nå. I nuläget är målet omöjligt. Så tar Uefa hänsyn till Corona i sin bedömning? Det är inte alls självklart.

Uefa planerar för mindre hårda restriktioner kring problemen som inföll efter krisens start – och till nästa säsong. Marseilles problem är gamla. L’Equipe säger sig veta att de mindre stränga reglerna ”inte kommer att gälla de som gjorde fel före pandemin.”

Dit hör bland annat Marseille och poska Lechia Gdansk. L’Equipe har uppgifter om att Uefa vill fortsätta visa musklerna mot ”äldre synder”. Detta inte minst eftersom man redan straffat Manchester City för förseelser under en liknande tidsperiod.

Frågan ligger nu hos Uefas mer svårflörtade ”andra instans” och ett svar väntas under juni. Blir det negativt kan Rennes flyttas in i gruppspelet direkt och Lille få byta EL mot kval till CL.

John Cederblad2020-05-05 21:20:00

Fler artiklar om Frankrike