Lagbanner
2021-06-08 21:10

Frankrike - Bulgarien

Med Kanté mot Bulgarien

Med Kanté mot Bulgarien

Frankrike genrepar hemma, inför EM-premiären mot Tyskland i München.

Vi lämnade Les Bleus efter en lite för enkel seger mot ett decimerat Wales. 3-0 slutade det, men något test var det väl inte när Bale & co åkte på en utvisning efter 25 minuter.

Benzemas återkomst har gett välförtjänt fokus på den franska offensiven. Griezmann och Mbappé gjorde mål senast. Benzema själv brände en straff, men skapade lägen åt sig och andra så att det räckte och blev över. Det här har potential att bli bra, riktigt bra.

Till genrepet mot Bulgarien hamnar alla blickar på en annan lagdel. Chelsea-spelarna stod över senast – nu tittar vi alla på en av världens bästa och mest formstarka på sin position: N’Golo Kanté.

Mittfältaren kastades i helgen upp på podiet för att möta pressen och svara på de två numera eviga frågorna. Ballon d’Or (”det är alldeles för tidigt att prata om det”) och Kantés personlighet (”nej, jag är inte snäll utan som alla andra”).

Lagkamraten Olivier Giroud kunde dock inte hålla sig: ”Självklart är han en kandidat till guldbollen… Sorry, NG.”, sa anfallaren till den franska pressen.

Återstår för förbundskapten att bestämma sig för vilken position som Kanté ska användas på. De senaste åren har han visat upp samma offensiva kvaliteter som under ungdomsåren i Caen. I landslaget får han dock oftast agera vindrutetorkare framför backlinjen.

Förra veckan gick Deschamps ifrån sin vanliga 4-2-3-1-uppställning för att sätta ovan nämnda anfallstrio i bästa möjliga miljö. Då liknande det till en början 4-4-2 med diamantformat mittfält. Något som kanske skulle ge Kanté sämre möjligheter att ge sig ut på offensiva utflykter.

Vi får se. Både Rabiot och Tolisso, otippat bra senast sett till den långa skadefrånvaron tidigare, har smugit in att de inte har något emot att ta större defensivt ansvar.

Förbundskaptenen är inte känd för att premiera ”fritt valt arbete” från sina spelare. Han är ändå, och har alltid varit, en pragmatiker. Förhoppningsvis tillåts vår guldbollen-kandidat göra sina offensiva utflykter när det passar.

I övrigt talar mycket för en liknande startelva som senast mot Wales. Detta trots fina inhopp från både Koundé och Dembélé. Tolisso och Rabiot får göra upp om platsen bredvid Kanté.

Det kan bli den förstnämnde mot Bulgarien. Tre spelare drog på sig småskador mot Wales. Av dem klev Hernandez rakt in i gruppträning under måndagens sista pass. Coman och Rabiot körde enskilt.

Under tisdagskvällen får Les Bleus äntligen spela landskamp inför publik. Det är första gången på hemmaplan sedan hösten 2019. 5 000 åskådare släpps in på Stade de France.

***

Möjlig fransk startelva: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, L. Hernandez – Kanté – Pogba, Tolisso – Griezmann – Benzema, Mbappé.

Avspark. 21:10 tisdag 8 juni på Stade de France (Saint-Denis)
TV: TV 12 / C More Fotboll
 

John Cederblad2021-06-07 20:00:00

Fler artiklar om Frankrike