Lagbanner
Mina slutord om Frankrikes EM 2024

Mina slutord om Frankrikes EM 2024

När jag blev tillfrågad om att skriva om Frankrikes EM 2024 så tvekade jag. Jag har inte tilltalats av Les Bleus på rätt många år nu. Men, lite korkad och envis som man är, så när man ju hoppet om att det kanske blir bra/bättre? Det är ju därför man inte gör som Deschamps säger, och slutar titta. Men tyvärr inte. Jag tyckte att det jag ville skriva, kanske inte var så ok? Men jag fick fria händer och kastade mig ut. I efterhand så tycker iaf jag att jag hade rätt!


För mig har det mest handlat om Didier Deschamps och Kylian Mbappé. Det fanns knappt något annat, och definitivt inget lag. 
Didier Deschamps, som varit det franska landslagets tränare sedan 2012, har enligt min åsikt suttit där alldeles för länge, och ännu längre ser det ut att bli? 
Han och Les Bleus vann VM 2018, efter att 2014 nått kvartsfinalen och finalen 2022. 
I EM förlorade han finalen 2016, åkte ut i åttondelsfinalen 2021 och förlorade alltså i semi-finalen 2024!

Franska Fotbollsförbundets president, Philippe Diallo säger att han inte kan göra något. Av någon anledning så var hans föregångare, Noël Le Graet, otroligt snabb med att förlänga Deschamps kontrakt fram t.o.m 2026, innan han själv sparkades. 

Några minuter innan han gick ombord på planet för att återvända till Paris, så beviljade Diallo en intervju med L’Équipe. Han tillkännagav att Didier Deschamps behåller sin position, även om detta lag "fortfarande har områden att förbättras i". För honom är DD fortfarande mannen för jobbet, trots kritiken.

Trots eliminering i semin så uppnådde Les Bleus det mål som FFF ställde upp inför detta EM, nämligen en semifinal. Det är därför mycket troligt att Deschamps fortsätter åtminstone fram till VM om två år. När vi ser på hans karriär i spetsen för det franska laget är det exceptionellt. Didier ledde detta lag på bästa möjliga sätt under denna Euro....

Du var i Tyskland med Les Bleus. Har du en känsla av att Didier Deschamps har fullständig kontroll över sin spelargrupp? 

- Under alla dessa veckor kände jag en stor enighet. Både mellan spelarna och mellan spelarna, Didier och personalen. Det fanns inga moln i relationerna mellan dem.

Ryggsmärtor, sviktande fysik, knarrande fotled, bruten näsa, mental trötthet... Didier Deschamps visste att hans kapten inte var på topp. "Mina spelare var inte alla 100% för den här tävlingen av olika anledningar", förklarade han på en presskonferens efter nederlaget. Tränaren fortsatte dock att kretsa sitt lag kring Mbappé. 
Utan någon plan B. 

När Mbappé hoppar över ett fys-pass på Clairefontaine på grund av en smärtande rygg, så ber några inflytelserika medlemmar i gruppen att kaptenen ska föregå med gott exempel och vara med på övningarna nästa dag. 
Det blev avslag från DD. 
"Vi gör inte fys-träningar två dagar före en match" blev svaret.

Senare, när han kände att grupper bildades, bestämde sig DD för att ändra organisationen av sitt omklädningsrum lite före matcherna och att ändra positionerna för varje person. Alla upptäcker sedan sin nya position när de kommer till stadion inför en förberedande match, förutom... Mbappé.
Ny förvåning bland vissa lagkamrater.
Didier Deschamps var ibland hård mot spelarna, särskilt när det gällde deras intensitetsnivå på träningen. Aldrig med Mbappé. Alla dessa scener i livet är obetydliga när chefen leder laget till framgång. 
De skapar frustration när detta inte längre är fallet!
Vi ska ju tänka på att sgs alla spelarna i Les Bleus, är spelare som dittills spelade i t.o.m större lag än Mbappés PSG.

Jag är personligen mycket nöjd med de slutsatser jag dragit under detta EM. Jag som jobbat i snart 50 år på samma arbetsplats vet hur folk fungerar, och går inte på det som media försökte få oss att tro på, att allt var rosor och solsken i laget. 
Jag är dessutom inte mer förtjust i Mbappé nu än jag var innan EM, och jag är en av dem som tvivlar på att han kommer att lyckas i Real Madrid. 
Det finns uppgifter som säger att Real Madrids fys-tränare Pintor ska sätta upp ett träningsprogram som ska få Mbappé i form igen. 
Mmm, lycka till! 
Enligt den info jag har så gillar inte Mbappé hård träning. Så, Ancelotti och Pintor, lär få ett hårt jobb med en spelare som sägs vara den som bestämmer allt själv. 
Jag har sett förslag på en startelva där Mbappé spelar som 9:a. Det försökte Deschamps i EM, det slutade med att dom var tre som spelade på vänsterkanten. Jag ser även tvivel om hur Vinicius kommer att gilla detta?
********
Jorge Sampaoli
Argentinsk tränare (Chile, Argentina, Sevilla, Marseille bl.a) går så här efteråt till attack mot de sämsta i Les Bleus under EM. Först och främst Ousmane Dembélé. Han spelar som en autistisk person, säger Sampaoli. 
- När han sätter igång så är de andra spelarna som åskådare som ser hur handlingen kommer att sluta. De vet att han spelar som en autistisk person: han startar handlingen och avslutar den på egen hand. Han har inte förmågan att få en lagkamrat att glänsa, han vet bara hur man får sig själv att glänsa! 
(Nu för att ingen ska ta illa upp så vill jag tillägga, att jag själv har en dotter med sk. högfungerande autism / Aspergers syndrom. När hon var liten kunde hon inte det sociala samspelet, hon kunde inte leka. Hon gillade rollspel och det var hon som bestämde allt i leken, vad det skulle handla om, vad figurerna skulle säga osv. Det var tack vare att lillasyster inte accepterade det, som storasyster fick lära sig, den hårda vägen, att ville hon vara med och leka så fick hon lära sig att samspela. Så jag förstår vad Sampaoli menar!)
- Mbappé, det är lite samma sak, säger Jorge Sampaoli och jämförde Ousmane Dembélé och Real Madrid-spelaren.
********
Olivier Giroud (37 år) som är den främsta målskytten i det franska lagets historia (57 mål på 137 landskamper) upplevde en komplicerad turnering och hans relationer med Deschamps var ansträngda. Jag skulle önskat ett bättre avslut för Giroud! För nu är det slut, han fick 56 minuter i sitt sista EM, trots att Mbappé var usel! 

Antoine Griezmann blev av med sin kaptensbindel, för naturligtvis skulle Mbappé ha den, trots att denne ansågs vara en usel kapten, han var inte alls på spelhumör och alla undrade varför. Personligen tror jag att det absolut hänger ihop! Han har iaf uttryckt sin avsikt att fortsätta i två år till, men hans band med Didier Deschamps har försvagats. Dessa två kommer utan tvekan att behöva samtala innan man fortsätter. 

Kingsley Coman, som bara spelade femton minuter under EM, hade ingen bra turnering. Bayern München-yttern, som hade lagt mycket energi på att komma tillbaka från sin skada, blev avbytare. Han uppges tveka om en fortsättning.

Två år efter VM i Qatar gick Benjamin Pavard (28 år, 54 landskamper, 5 mål) återigen igenom en frustrerande turnering. Han  kan bli frestad av en internationell pension? Liksom ett antal av sina lagkamrater kommer han att slå sig ner, smälta en mentalt svår Euro och göra en "inventering".

Emmanuel Petit
Spelaren som var lagkamrat med bl.a Deschamps i VM -98, han gjorde ett av de tre vinnande målen i finalen då. 
Han säger om Mbappé:
- För mig är han ingen bra kapten med de signaler han har skickat sedan detta nästan påtvingade övertagande. I hans ledarskap, hans uttalanden mot sina kollegor också, när han säger "Jag får inga bra bollar, det finns ingen Pogba i mitt lag, Griezmann har inget bra EM..."
Är det en kaptens roll att påpeka bristerna hos hans partners? 
Han var inte bra på att vara kapten!

- Och sedan ursäkta mig, men allt tjafs runt masken eller inte efter hans brutna näsa. Vem bryr sig! Du är inte den första som spelar med en bruten näsa, du kommer inte att vara den sista. 

När det gäller hans fysiska tillstånd, utan tvekan otillräckligt i slutet av säsongen, är Mbappé primärt ansvarig, enligt Petit. 
"När du spelar varannan match med PSG under de senaste sex månaderna har du gott om tid att förbereda dig fysiskt", konstaterar han. Men jag minns hans uttalanden inför EM, där han sa "Jag bryr mig mer om min mentala styrka än min fysiska styrka". Men mentalt misslyckades du, fysiskt misslyckades du, och i din roll som kapten var du ett misslyckande. 
För mig var han en ovärdig kapten! 


Möjligen därför han misslyckades med att få kaptensbindeln i PSG? Vilket lär vara den enda gången han inte fick som han ville. Trots två olika omröstningar, varav en sluten. 
Nu säger han att han inte är ute efter kaptensbindeln i Real Madrid! 
Ok, då undrar jag, hur länge bidar han sin tid?

Zinedine Zidane
Som jag ser det en av Frankrikes absolut största, som vann Ballon d'Or 1998, har alltid sagt att han är knuten till Les Bleus och att han önskar sluta cirkeln och bli tränare en dag. 
Men det är inte han som kommer att trycka på för att sparka ut Didier Deschamps. Han har för mycket respekt för sin före detta kapten, som han vann VM 1998 och EM 2000 med, samtidigt som han arbetade tillsammans med honom i tre år i Juventus Turin (1996-1999).

- Han är redo, men förväntar sig ingenting, säger en släkting. 

Zidane, tränaren med elva titlar med Real Madrid, han har ryktats både till Bayern München och Manchester United under våren. Men det gjorde honom inte överdrivet upphetsad. Pengar är inte allt, annars skulle han redan sitta på bänken i Saudiarabien. Men hans aktiviteter är många inom företag som ger honom flera m€/år. Så pengar är inte hans prioritet.

Personligen skulle jag kunna ta vilken annan tränare som helst. 
Jag gillade starkt Georgiens landslag under den franske fd. högerbacken Willy Sagnol. Det han åstadkom med det laget var mycket bättre än Les Bleus.  
Just nu följer jag det franska OS-laget som tränas av Thierry Henry. Det ska bli intressant att se hur långt dom tar sig. Rolig och bra fotboll har dom iaf spelat under träningsmatcherna hittills. 
Jag hoppas att dom vinner! Om inte annat så unnar jag Lacazette den glädjen! 

Kanske kan det bli så mycket kritik då, mot Deschamps, så att han själv väljer att kasta in handduken. 
Det tycks vara den enda lösningen för att bli av med honom! 
********
Enligt en undersökning som gjordes efter EM så vill 51% av de franska fansen (och så jag då) att Deschamps lämnar. 
Dessutom är 58 % av fransmännen besvikna över det franska lagets framsteg vid EM och 42 % säger att de är oroliga för framtiden.
84 % av de tillfrågade som förklarar sig vara fotbollsfans, förklarar bristen på realism framför mål, elimineringen av Les Bleus. De senare pekar också på bristande offensiv ambition (83 %) och brist på animation och spel (80 %). 
73% anser att Didier Deschamps borde ha lagt mindre vikt vid Kylian Mbappé (74 % var besvikna på hans prestationer), skulle lika många ha velat se Olivier Giroud spela mer (74 %).

För er som vill läsa mer om Mbappé och hans flytt till RM, så finns HÄR en artikel av mycket vettige Paris-journalisten Jonathan Johnson. 

Övriga källor: L'Equipe, SoFoot

Birgitta Malmborg2024-07-20 22:33:42
Author

Fler artiklar om Frankrike