Lagbanner
Olympisk storkonflikt i Frankrike
Eyrauds relation till Aulas har inte förbättrats i helgen.

Olympisk storkonflikt i Frankrike

Aulas utspel irriterar många, inte mest Olympique de Marseilles president Eyraud.

Olympique Lyonnais president Jean-Michel Aulas förespråkar att man stryker säsongen helt om den inte kan spelas klart. Ingen flyttas upp eller ner och förra säsongens tabell räknas för Europaplatserna. Om det skrev vi igår.

Aulas: ”Stryk ett streck över säsongen”

Som väntat skapade utspelet enorma reaktioner i Fotbollsfrankrike. Detta eftersom Lyon då skulle kvalificera sig till CL till hösten, något man är långt ifrån att göra sett till hur tabellen ser ut just nu.

Argast av alla blev Olympique de Marseilles president Jacque-Henri Eyraud som inte skräder med orden i dagens Le Journal du Dimanche.

Eyraud kallar Aulas för ”lider maximo” och anklagar honom för att försöka gömma Lyons jobbiga säsong med hjälp av ett virus. ”Egoism” och ”obsceniteter” är andra kraftord om OM-presidenten använder. Hans egen klubb ligger för tillfället tvåa, en placering som ger OM en direktplats i CL:s gruppspel.

Lyon svarade under eftermiddagen med en kommuniké, men utan att ändra sig. Istället siktar man in sig på Marseille och beklagar sig över klubbar som försöker ”ge oss lektioner” när de bara ser efter sina egna intressen.

Konflikten mellan Frankrikes två Olympique-klubbar är gammal och har eskalerat under säsongen. Nu till den milda grad att fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graet gick ut i tv under söndagen och bad parterna lugna ned sig.

Det är förbundet som bestämmer om vi ska försöka fortsätta eller inte.”, preciserade han.

Provocerade utspel  - verkligt problem
Fler än Marseille har ironiserat över Aulas förslag. Inte minst de klubbar som är på väg upp från Ligue 2. Visst är det lätt att se OL-presidentens förslag som en provokation. Bakom vad vi kan kalla ett medvetet klavertramp (?) finns ändå en viktig
frågeställning.

Vad gör vi om säsongen inte kan omstartas i tid? Alla europiska ligor brottas med samma problem och det är dåligt med tidigare jämförbara situationer att luta sig mot. Aulas hänvisade själv till den avbrutna säsongen 1940. Det minsta vi kan säga är att jämförelsen andra världskriget – coronaviruset inte föll i god jord.
 

John Cederblad2020-03-15 16:45:00

Fler artiklar om Frankrike