-

Onödigt kryss mot Kroatien

Tio nya spelare i elvan när Frankrike spelade 1-1 i Nations League.

Både Frankrike och Kroatien föll i sina första matcher. Les Bleus ställde i kväll upp med en lag där Didier Deschamps bytt ut hela tio spelare jämfört med i fredags. Som tippat blev endast formstarke Tchouaméni kvar när Frankrike mönstrade något av en b-elva.

Lagen turades om med bollinnehavet i första halvlek – Frankrike kom in bättre och först i de flesta duellerna. Spelmässigt var det jämnt även om hemmanationen inte fick till något avslut på mål innan vilan.

I stället fick Bundesliga-duon Nkunku/Diaby två fina lägen. Nkunku gjorde mål men blåstes korrekt av för ett smalben offside. Diaby rann igenom, framspelad av samme Nkunku, men avslutet räddades.

Att det nästan handlar om träningsmatcher visade sig också när domaren tyckte det räckte med varning då Vida försökte korta ner Nkunku tre decimeter med en bensax bakifrån.

***

Andra halvlek var sju minuter gammal när Ben Yedder, osynlig i första halvlek, vackert hittade en fri Rabiot som använde vänstern. 0-1 satt vid Livakovic första stolpe.

Matchen tappade fart. Unge Kamara, som just bytt Marseille mot Aston Villa, fick debutera. Trots flera klassaktioner och ett distansskott mot Maignan från Modric fick Kroatien aldrig till någon organiserad forcering.

Inbytte Griezmann fick i stället två chanser på kontring, utan att det resulterade. Les Bleus kontrollerade händelserna. Tills inbytte Clauss drog på sig en solklar straff efter en minut på planen. Onödigt.

Kramaric tog den själv och satte säkert kvitteringen till 1-1. Målet gav hemmalaget vind i seglen de sista minuterna. Det blev svängigt mellan två trötta lag. Griezmann fick ännu ett kontringsläge när kroaterna slarvade, men lyckades inte rulla in bollen i mål från dålig vinkel. Pasalic fick sista chansen för Kroatien men sköt utanför.

***

Fyra korta:
1: Aurélien Tchouaméni går från klarhet till klarhet. Bara en skada kan stoppa honom från att starta den franska VM-premiären? Frankrike tappade när han klev av.

2: Saliba/Kimpembe hade aldrig spelat ihop i mittförsvaret. Självklart kan det bli bättre, men det här var en lovande ”debut” som ger Deschamps ett bra reservpar att ha i bakfickan.

3: Detsamma gäller anfallarna Nkunku och Diaby. Vi vill se mer av båda även om det blir svårt att peta någon i ordinarie anfallstrion. Nkunku i stället för Griezmann kryper ändå närmare och närmare.

4: Både Danmark och Kroatien hittade luckor med löpningar bakom den franska backlinjen. I kväll räddade Saliba/Kimpembe upp det mesta, men här har Deschamps justeringar att göra.

Kroatien – Frankrike 1-1 (0-0)
0-1 Rabiot (52)
1-1 Kramaric (83)

Frankrike: Maignan – Pavard, Saliba, Kimpembe, Digne – Tchouaméni (Kamara, 62), Guendouzi – Diaby (Clauss, 79), Nkunku, Rabiot – Ben Yedder (Griezmann, 62).