Lagbanner
OS 2024: Inför semifinalen mellan Frankrike - Egypten
Olise....

OS 2024: Inför semifinalen mellan Frankrike - Egypten

Kvartsfinalen mellan Frankrike och Argentina blev het, men inte lika het som jag befarade. Men det var visslingar och burop och muck efter avslutad match. Något som även resulterade i att Thierry Henry fick en spelare avstängd inför semi-finalen. I semifinalen möts på måndagskvällen Frankrike och Egypten. Frankrike är typ 90 minuter från en medalj!

Frankrike gjorde, genom Jean Philippe Mateta, matchens enda mål redan i minut 5. Återigen var det Olise som stod för assisten. Olise hade även en boll inne i mål men den VAR-granskades och nekades. 
Frankrike och Guillaume Restes har ännu inte släppt in något mål i OS.  

Jag har under många år tittat på fransk U-landslagsfotboll och jag brukar fundera över om det inte är något med fransmännens kaxiga och ibland nonchalanta attityd som ibland ställer till det? 
Fram till matchen mot Argentina så har det ändå sett bra ut och jag har mentalt klappat Henry på axeln för att han hållt killarna på jorden. Olise t.ex lär vara en speciell "typ", inte  helt lätt att hantera men det har ju funkat kalas så här långt. 
Men när matchen mot Argentina var slut så var det en som inte kunde hålla sig, han var tvungen att gå bort och fira framför argentinarnas del av läktaren.... Det uppskattades inte, varken av argentinarnas familjer eller domaren. 
 


Så Thierry Henry får nu spela semifinalen ev. utan en skadad Truffert, en avstängd Manu Koné (2 gula) samt en Enzo Millot som är avstängd pga rött kort för provokation. Henry är inte heller nöjd med detta. 

- Jag gillade inte det som hände på vår sida. Jag tolererar det inte, det gjorde mig upprörd, sa Henry. Du kan inte ställa ditt lag på det viset. Att ta ett rött i matchen, okej, men inte så, det är bara inte fotboll. Och sedan, genom att ta ett rött, hindrar du en reservist från att komma in (till semifinalen).

Eftersom två fransmän är avstängda får det bara finnas sexton spelare, istället för de normalt arton på matchprotokollet på måndagskvällen.
Så nu måste Henry trixa och trolla så att han får de spelare han behöver till denna matchen. 
En defensiv mittfältare isf Koné, och det bör bli Lyons Johann Lepenant.
Ev. en vänsterback om Truffert fortfarande är skadad och det bör bli Bradley Locko.
Sedan isf Millot så bör det bli Maghnes Akliouche.

Lepenant fanns inte med på matchlistan mot Argentina, utan på reservlistan (fyra reserver), så för att han ska komma med på matchlistan på måndagen så måste en fransk spelare alltså gå motsatt väg, från startlistan till avbytarlistan. Eftersom Rayan Cherki är lite använd så kan det bli han som får "byta plats" med Lepenant.

Så här ställde Frankrike upp mot Argentina, samma 11 som i den första matchen, mot USA:
Restes - Sildillia, Badé, Lukeba, Truffert - Koné, Chotard, Millot, Olise - Mateta, Lacazette

Nu blir det något annat i matchen mot Egypten. Möjligen så här:
Restes - Sildillia, Badé, Lukeba, Truffert/ Locko - Akliouche, Lepenant, Chotard - Olise - Mateta, Lacazette

Thierry Henry menar att Egypten är Afrikas "brassar". De är fruktade, och slog Spanien med 2-1. Spanien är ju alltid ett av de bästa i U-lagstävlingar.
Klockan 15 i morgon em måste Henry ha bestämt sig för hur han ska ställa upp och vilka i "Les Fous" (Henrys smeknamn på laget = De galna) som ska spela. 

Precis som inför matchen mot Argentina så pratar man om vilka ev. fördelar Frankrike kan ha gentemot Egypten.
Ett är att egyptierna spelade 120 minuter i kvartsfinalen mot Paraguay i fredags ??i Marseille, i 32 gradig värme, medan Frankrike bara spelade 90 minuter i Bordeaux, mot Argentina, i mildare temperatur. Vilket borde vara en fördel?

Egypten
Tränaren heter Rogério Micale. Han har tränat bl.a Gremio, Brasiliens U20 - U23-lag, Al Hilal och Al Dhafra i Saudi-Arabien.
Egypten har på sin väg till semin spelat oavgjort mot Dom.Republiken och vunnit över Uzbekistan och Spanien. I den sista matchen, kvartsfinalen, spelade man oavgjort mot Paraguay och vann sen på straffar.

Egypten har två överåriga spelare, Mohamed Elneny (32) som har spelat i Basel och Besiktas, samt i Arsenal, samtidigt med Alexander Lacazette. Den andre heter Zizo (28) och har spelat 4 säsonger i Belgien, två i Portugal och de senaste sex säsongerna i Egypten. 

Övrigt
Den andra semi-finalen spelas mellan Marocko - Spanien, på Stade Velodrome i Marseille, måndag kväll kl.18.00

********
Les Bleues, Frankrikes damlag är nu utslagna, av Brasilien, från OS. 

Avspark måndag kväll kl.21.00
Denna matchen spelas på Groupama Stadium i Lyon. Det borde innebära en fördel och ett stort publikstöd, för Les Bleus som har 3 OL-spelare (General/kapten Lacazette, Rayan Cherki, Johann Lepenant) och 2 fd OL-spelare (Jean Philippe Mateta, Castillo Lukeba) i laget. 
Under söndagens presskonferens fick Lacazette frågan om hur det kändes att få spela den här matchen på hans hemma-arena i hans födelsestad?
Thierry Henry skrattade och sa:
Sedan i morse ser jag hans tänder mer än hans läppar. Så det är ett gott tecken! 

Allez Les Bleus! 

Birgitta Malmborg2024-08-04 22:29:36
Author

Fler artiklar om Frankrike