Lagbanner
Säsongen avblåst i Frankrike

Säsongen avblåst i Frankrike

Chockvåg genom den franska fotbollen. Återstart möjlig tidigast i september.

Den 11 maj är det tänkt att nästan helt nedstängda Frankrike ska börja öppna upp igen. Fotbollen skulle kunna dra igång sin kollektiva träning – för att sedan omstarta säsongen i mitten av juni.

Tisdagseftermiddagens tal från landets premiärminister, Édouard Philippe, ändrade allt. Detta trots att ämnet var landets plan för att ta sig ur karantänen efter 11 maj. Man presenterade en ”progressiv strategi”, där fotbollens omstart inte prioriteras.

Beskedet innebär att klubbarna inte får dra igång sin träning om två veckor. "Inga kollektiva sporter kommer att tillåtas", berättade Philippe. Det blir då omöjligt med en omstart av säsongen i juni och alla dominobrickor i planeringen faller, en efter en.

Resultatet blir att ingen proffsfotboll (Ligue 1 och Ligue 2) kommer att spelas förrän i september.
"Stora sportevenemang... kommer inte att kunna hållas före september. Säsongen 2019/20 inom elitidrott, bland annat fotboll, kommer inte kunna återupptas". Detta gäller alla publika evenamang med fler än 5 000 personer, enligt L'Equipe.

Frågan är vilken säsong det är som ska spelas då?

Två alternativ: avslutad eller flyttad säsong
Det mest logiska är att vi bör se innevarande säsong som avslutad efter 27 eller 28 omgångar (en debatt i sig). Säsongen 2020/21 kan därmed dras igång i september.

En viktig punkt är att man inte vill riskera det nya tv-avtalet som träder i kraft säsongen 2020/21. Det avtalet ger fransk elitfotboll 60 procent mer än just nu.

 Inget är bestämt än men detta alternativ det mest troliga. Ligaföreningen väntas klubba igenom det under maj.

***

Men, det som först uppfattades som ett skämt har blivit till något annat. Just nu pågår lobbyarbete från många tunga namn för att Frankrike ska kasta om säsongen och spela som i Sverige, vår – höst. Klubbpresidenterna Rivère (Nice) och Aulas (Lyon) talar sig varma för idén – precis som förre presidenten i ligaföreningen, Thiriez.

Den lösningen skulle ge Ligue 1 tid att avsluta säsongen 2019/20 i lugn och ro från och med september för att sedan dra igång nästa säsong först i februari 2021.

John Cederblad2020-04-28 16:00:00

Fler artiklar om Frankrike