Hur Joachim Löw förändrat Tyskland - taktisk analys
På tisdag möter Frankrike en stormakt som vill återupprätta sitt rykte och bli ensam på tronen igen. Ärrad efter 2018 vill nu Joachim Löw göra bokslut på framgångssagan och sätta fart på den kraft som vilar i Die Mannschaft.
I slutet av juni 2018 blev fiaskot ett faktum.
-Den största skammen i tysk VM-historia, menade tidskriften Bild.
Tyskland hade förlorat två gånger på tre försök, och för första gången någonsin åkt ur ett VM-gruppspel. Die mannschaft kände marken skaka under fötterna. Det gamla och det ”nya” Tyskland kunde inte mötas halvvägs; renovering, ombyggnad och modernisering var rubrikerna som gjorde att trion – Müller, Boateng, Hummels offrades.
Tyskland var ett strategiskt bakvatten, och hade så varit under lång tid menade Joachim Löw. Den fotboll som han förförde världen med under tidigare mästerskap höll inte måttet längre.
Ut med det gamla, in med det nya. Riv ner. Bygg om. Han kasserade 4-2-3-1 och övergick till 3-4-3. Där har man med varierad framgång, försökt att hitta rätt med en spelmetod som stämmer överens med kvaliteterna i truppen.
Förändringen efter 2018
(Linjerna symboliserar passningens riktning och längd, trianglarna representerar från vilken plats passningen slogs. Namnet vid varje triangel är spelaren som gjorde den målgivande passningen. Assisterna gäller efter VM-2018.)
Om den nya taktiken karaktäriserats av ett par saker är det: extremt bollinnehav och att man har kommit närmare motståndarens mål.
(Bilden ovan är en assistkarta över Tysklands assist under 2020-2021.)
Det står omedelbart klart att Tyskland gjort fler målgivande passningar innanför straffområdet än tidigare.
(Tysklands alla assist under 2018-2019 i jämförelse med alla målgivande passningar 2020-2021.)
Tyskarna har avancerat närmare motståndarens mål
Denna assistkarta blir en statistisk förutsägelse om den sannolika framtida utvecklingen i varje område. När vi tittar på en fotbollsspelares passningar ser vi på samma sätt att de görs från olika positioner på planen och i olika riktningar. Men om vi antar att närliggande områden på planen sannolikt kommer att generera liknande typer passningar kan vi jämna ut skillnaderna. Denna utjämning avslöjar Tysklands passningsmönster och gör det möjligt att sammanfatta hur de skapar farliga målchanser och mål.
Att döma av bilderna ovan har Tyskland en stark preferens för passningar snett-inåt-bakåt från assistytorna inuti straffområdet.
Om man jämför assistkartor över Tyskland och Frankrike ser man att Tyskland spelar närmare motståndarens mål och slår många assist efter marken snett-inåt-bakåt.
Bollar passas in i straffområdet för att sedan passas tillbaka på framstötande tyskar. Å andra sidan tenderar Frankrike att spela in bollen framför spelare via instick, genomskärare eller inlägg som sedan direkt går på avslut.
(Assistkarta över Frankrikes alla målgivande passningar efter VM-2018.)
Noterbart är även att Tyskland endast gjort en handfull mål när bollen befinner sig i luften, Tyskarna är smått besatta av att spela bollen efter marken.
Att studera dessa bilder är som att se en väderprognos; de bör inte helt avgöra hur man planerar sin dag eller matchplan, men de hjälper en att vara beredd på det mest sannolika.
Nation snett-inåt-bakåt, hur tar man sig till assistytorna?
Tyskland ska luckra upp Frankrikes väldrillade försvar på två sätt: genom bredd och intensivt presspel.
(Bild Tysklands offensiva formation mot Island)
Sex tyska spelare i linje högt upp på offensiv planhalva. Sané och Klostermann – kantspringare i denna match – intar en mycket bred utgångsposition. Kvartetten Gündogan, Goretzka, Gnabry, Havertz har mycket rörliga positioner och alternerar mellan att komma ner i mötande löpningar eller göra rusher i djupled bakom backlinjen.
Kantsspelet
Joachim Löws plan går ut på att yttrar intar en oerhörd vidd utmed kanterna för att få motståndaren att öppna upp sig, mellan varandra. Sedan slå in passningar mellan försvararna med vältajmade diagonala löpningar.
Exempel 1
Yttrarna Kimmich och Gosens slickar kanterna och drar isär Lettland, yta bildas mellan Lettlands försvarare - där spelskickliga mittfältare kan trä in bollar i assistytorna.
Raumdeuter - Thomas Müller, utför en perfekt löpning bakom mittbacken - i döda vinkeln. Ginter trär in bollen i offensivt straffområde.
Müller avslutar men målvakten räddar till hörna. Müller blir livsfarlig i mellanytorna med sina vältajmade löpningar och exceptionella spelförståelse.
Exempel 2
I bilderna nedan är ytterligare ett exempel på hur Joachim Löw utnyttjade kanterna i matchen mot Lettland.
Gosens är bollhållare till vänster, Havertz löper diagonalt och drar med sig bevakning.
Gosens passar bollen till Havertz. Gosens spurtar sedan in mellan mittbackarna inuti straffområdet.
Havertz löpning har öppnat upp Lettlands försvar och gör att Tyskland har tre anfallande spelare mot tre Lettiska försvarsspelare i boxen.
Havertz rycker förbi sin försvarare och avancerar mot målet, Havertz har fyra passningsalternativ.
Havertz spelar snett-inåt-bakåt till Gosens som fullföljt sin löpning in i straffområdet. Gosens stänker upp 1-0 i vänstra krysset.
Det här är ett typiskt Tyskt anfall, där anfallsspelare spelar snett-inåt-bakåt från assistytan.
Exempel 3
Gnabry får bollen av Gosens - den sistnämnde sprintar mot straffområdet - omedelbart efter att han passat bollen.
Müller intar position i mellanytorna.
Gnabry returnerar passningen till Gosens som fullföljt sin löpning in i offensivt straffområde.
Raumdeuter (Müller) bromsar in sin löpning och rör sig bakåt - för att frigöra sig från markering och tajma sin hastighet in i straffområdet.
Gosens spelar snett-inåt-bakåt till Thomas Müller som tempoväxlar mot målet.
Thomas Müller gör 3-0 för Tyskland.
Presspelet
Joachim Löws framgångar i anfallsspelet beror även på att han besitter en praktisk talang för presspel. Hans instruktioner att; pressa för att attackera – bidrar till många av Tysklands målchanser. Disciplin, uthållighet, maxlöpningar och kommunikation blir alla viktiga inslag i presspelet.
Exempel 1
Tyskarna tappar bollen på offensiv planhalva, fyra tyska spelare reagerar snabbt och pressar intensivt.
Fyra spelare bildar en diamantformering och omringar bollhållaren från alla sidor.
Presspelet är både en styrka och en svaghet hos Tyskland. Ett bollskickligt Frankrike kan lyckas spela sig ur "förstapressen." I ett sådant fall kan Pogba utföra snabba spelvändningar på enorma ytor. I bilden ovan går det att urskilja ytan som uppstår på Lettlands högerkant, det är sju tyska spelare på en väldigt liten del av planen. Tysklands vänstersida lämnas, medvetet, obevakad och sårbar.
Exempel 2 omsätta presspelet till målchanser och mål.
Tyskland tappar bollen på offensiv planhalva. Tre tyska spelare pressar intensivt.
Gündogan, med utmärkt spelförståelse läser motståndarens passning och vidarebefordrar bollen till Kimmich.
Kimmich driver bollen några meter innan han slår en genomskärare mellan Islands försvarsspelare.
Kimmichs genomskärare till Leroy Sané.
Leroy Sané avancerar in i assistytan och spelar snett-inåt-bakåt på Havertz.
Havertz gör inget misstag och sätter 2-0 i bortre hörnet.
***
Varför Frankrike tog fyra av sex möjliga poäng när lagen möttes i NL
När Joachim Löw dök upp i senaste mötet med Frankrike blev Tyskland instängda i den smala försvarsblockaden. Han fann snart att Die Mannschaft led av skriande materiella brister på kanterna: lungor, fart och mod saknades. Rüdiger, Kehrer, Schulz, Klostermann, Max med flera har alla prövats som yttrar i den nya taktiken. Men i sanningens namn är de alla bättre på att vakta försvarslinjen än att gå på offensiven.
Bilderna nedan är från lagens senaste två möten, där första mötet blev 0-0, och det andra mötet blev 2-1 i Frankrikes favör.
Avsaknad av framstötar och överlapp på kanterna lämnade Tyska anfallspelare ensamma mot ett disciplinerat Franskt försvar.
Exempel 1
Kehrer har chansen att plocka yta på Frankrikes vänsterkant.
Men Kehrer vänder om och spelar den enkla passningen bakåt till mittbacken. Frankrike vann matchen med 2-1.
Exempel 2
Tyskland etablerar anfall på offensiv planhalva. Rüdiger har massvis av yta att löpa in på.
Toni Kroos, en av de bästa passningsspelarna i världen får bollen och söker alternativ - att fördela nästa passning.
Rüdiger behåller sin utgångsposition och Kroos tvingas passa bollen bakom backlinjen.
Avsaknaden av överlapp och påfyllnad i offensiven från yttrarna gjorde det enkelt för Frankrike att försvara.
Resultatet? Tyska anfallsspelare blev ensamma mot ett samlat Franskt försvar.
Tyskland byggde en rondell åt sig själva, där de hela tiden cirkulerade runt med bollen.
(Bild Tysklands startelva mot Lettland och trolig startelva mot Frankrike, Goretzka kan möjligtvis ersätta Kroos - för att utvinna ett effektivare presspel.)
Trots att motståndet var svagt stod Tyskland för en bra insats i genrepet mot Lettland. Kantspringarna Gosens och Kimmich var bra i båda riktningar och gav bredd åt anfallen - istället för att enbart förlita sig på att tråckla sig igenom centralt blev Tysklands anfallsspel varierat. Har Joachim Löw äntligen hittat nycklarna till kantsspelet?
***
Kommentar:
Frankrikes chanser är goda. Deschamps drillar sina spelare att visa samma höga svansföring i försvar som anfall. Om Les bleus mittfält lyckas spela sig ur Tysklands "förstapress" - kan man utnyttja svagheterna i Tysklands högt stående backlinje.
Man kan även dra nytta av Benzema och Girouds starka huvudsspel där Tyskland uppvisat brister. Lag som Spanien, Schweiz, Nordmakedonien, och Nederländerna använde inläggsspelet framgångsrikt mot Tyskland.
Frankrikes nycklar inför matchen: Hota genom inlägg från ytterkanterna, snabba spelvändningar för att undvika Tyskarnas press, och ett välorganiserat försvar med vassa kontringar.
Tyskland vill alltid uppträda offensivt. Deras mål i varje drabbning är att gå för vinsten. Många av mästerskapets tränare är fixerade vid föregivna strategiskt viktiga positioner, de värderar och kväver offensiven i början av ett mästerskap. När Löws Tyskland är som bäst ser de bara en sak, krossa motståndaren direkt. Segrar de där, i offensiven, spelar det ingen roll om Löw är svagare på andra punkter.
Det tyska landslaget är, kort sagt, ett av Europas bästa och förblev sina fiender klart överlägsen under åren 2006-2014. Men även framgångsrika fältherrar som Löw drar sig för bataljer av rädsla för att förlora värdefulla poäng, i synnerhet i början av ett mästerskap.
Frågan är konserverar han laget till nästa batalj, eller går tyskarna ut med full fart från början?
***