Lagbanner
Träningsmatch inför OS i Paris 2024: Frankrike - Japan

Träningsmatch inför OS i Paris 2024: Frankrike - Japan

Det har spelats fotboll i OS sedan 1886 för herrarna, och sedan 1996 för damerna. Medan OS-fotbollen är ett U23-VM för herrarna (med max 3 överåriga spelare) så är det en seniortävling för damerna. OS-invigningen äger rum den 26/7 medan bl.a fotbollen börjar redan den 24/7. Då möter Les Bluets USA i sin första match som spelas i Marseille. Innan dess ska Frankrike hinna med ytterligare en träningslandskamp. På onsdagen möter man Japan.

Les Bleuets tränare Thierry Henry tog i söndags en paus från träningen av sitt OS-lag. Han bar OS- facklan en bit genom Paris gator. Facklan som ska tända den olympiska elden. 
 


Det han är mest rädd för, nu när det börjar närma sig, är att få skador på sina spelare. Annars är allt lugnt. 
Lens har kallat hem sin spelare, Andy Diouf, som ju var en av de fyra reserverna. Då kan han starta sin försäsong med Lens men enl. Henry så kan han kallas tillbaka om behov uppstår.

I denna matchen mot Japan så säger Henry att 11 som startar då, börjar närma sig den 11 som kommer att starta i Marseille. Men att man samtidigt måste rotera. Man ska spela 3 matcher på 7 dagar.

Japan har sedan april spelat 4 landskamper och vunnit alla. Den senaste var för en månad sedan, mot USA. En match som Japan vann med 2-0. 
Japan är, enligt Henry, ett lag som försvarar bra, som pressar, som börjar bra bakifrån, som ändrar tempo ganska snabbt. Det viktiga blir att anfalla och försvara som ett lag.

- Paraguay var aggressivt och kom till press, Dominikanska republiken ville också pressa oss. Japan har en annan stil. Vi kommer att vara mycket vaksamma, säger Henry.

Han säger även att man tydligt kan se att lag som spelar på hemmaplan inte alltid vinner sin turnering. Man såg det med Tyskland i EM. Det kan stimulera en att spela hemma, men det kan också hålla en tillbaka och orsaka rädsla, eftersom man  inte vill misslyckas hemma. 

Henry varnar för de sydamerikanska lagen (Argentina och Paraguay i den här tävlingen) och säger att de afrikanska lagen (Egypten, Mali, Guinea och Marocko) alltid varit svåra att slå i OS historia. Spanien har ofta varit nära under de senaste åren medan Frankrike inte alltid kvalificerat sig. 
Den sista europeiska vinnaren var Spanien, 1992, i Barcelona.
***********
Jean Philippe Mateta är tillbaka till denna matchen.
Alexandre Lacazette är också där och är i en galen form. Han gjorde två mål mot Dominikanska Republiken och har nu gjort 21 mål på 26 matcher i alla tävlingar. Endast Erling Haaland har gjort det bättre, med 23 mål på 26 matcher. 

Avspark 21.05
Allez Les Bleuets!
Stream i kommentarsfältet (hoppas jag).
 

Birgitta Malmborg2024-07-16 23:57:00
Author

Fler artiklar om Frankrike