Lagbanner
Transfertempen: ”Bristen på Europaspel är ett handikapp för oss”

Transfertempen: ”Bristen på Europaspel är ett handikapp för oss”

Lyon-redaktionens Birgitta Malmborg besvarar frågor om den gångna säsongen och vad som kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster.

Säsongerna runt om i Europa är till ända och vi har nu en lång sommar framför oss innan det till hösten åter är dags för fotboll igen. Till dess har vi ett spännande och intressant övergångsfönster att roa oss med där det som alltid lär bli stor aktivitet.
 
Som en uppladdning inför de många rykten, snackisar och övergångar som det de närmsta månaderna kommer vimla av har vi tagit tempen på flertalet supportrar, för att höra hur statusen i deras favoritlag är och vad som kan tänkas hända under sommaren.

Turen har nu kommit till Lyon-redaktionens Birgitta Malmborg som berättar om den gångna säsongen och vad som händer i klubben på övergångsfronten.

Säsongen är nu till ända, hur skulle du vilja sammanfatta den?
- Det har varit en skum och katastrofal säsong. För andra gången på tre år så missar vi Champions League. Säsongen har bland annat fördärvats av huliganer, både egna och andra lags. Vi åkte ur Coupe de France på grund av dem och tappade poäng i matchen mot Marseille, bland annat på grund av en dylik huligan.

- Vi fick en ny tränare med nya friska idéer och hade inte spelarna att förverkliga idéerna med. Vi lånade in spelare som på pappret såg lysande ut, men den ene, Boateng, ”orkade” aldrig spela en hel match och den andre, Ndombélé, presterar enbart när han är på rätt humör och ”gitter”. Det visste ju egentligen Lyon, han har ju spelat där förr.

Nu är det fullt fokus på övergångsfönstret som gäller. Vad har hänt i din klubb så här långt?
- Enligt min info så vill man ha en eller två mittbackar, två ytterbackar, två mittfältare samt en eller två anfallare. Det är väl lite beroende på vilka man säljer också, så det kan bli fler. Laget kommer hur som helst att byggas runt våra fyra unga akademispelare, mittfältaren Caqueret, backarna Malo Gusto och Castello Lukeba samt den så kallade supertalangen Rayan Cherki. Man har gett besked om att de inlånade spelarna Emerson och Ndombélé lämnar. Man vill även att Boateng lämnar, hans kontrakt går annars ut nästa sommar.

- Det enda som faktiskt hänt så här långt är att man tagit in Remy Riou, en målvakt som från början kom från Lyons akademi. Han har dock aldrig stått någon match för klubben. Nu ska han tydligen, som tredjemålvakt (?) ta hand om, och stötta och fostra våra unga talanger. Vi har en ung, mycket lovande målvakt på gång i Mathieu Patouillet som är född 2004. Han hjälpte oss att vinna Gambardella Cup för första gången på 25 år. Rious roll känns fortfarande en aning oklar dock. Känns som att det hänger på om andremålvakten Pollersbeck stannar? Men det är redan väldigt mycket rykten, så många att när de första om Riou kom, så började jag skriva min silly-artikel som finns att läsa på Lyons sida.
 
Finns det just nu några konkreta övergångar på gång?
- Vi har två rykten som känns ganska ihärdiga, där spelarna sägs vara överens med klubben. Vänsterbacken Tyrell Malacia i Feyenoord, samt defensive mittfältaren Johann Lepenant i Caen. Naturligtvis så träder då andra klubbar in i leken och då stiger priset. Till exempel så sägs Monaco vilja ersätta den snart ”avgående” Aurélien Tchouameni med Lepenant. Så vi kan bara avvakta, bristen på Europaspel är ett jäkla handikapp för oss.  


Har Jerome Boateng redan gjort sitt sista framträdande för Lyon?

Är det några specifika spelare du önskar se ansluta i sommar?
- Nej. Det enda krav jag har är att de ska vara hårt arbetande och ha en bra mentalitet. Samt att de är vad Peter Bosz vill ha och behöver eftersom han verkar stanna. De ska göra sitt bästa, det är mer värt för mig än hundraprocentig talang och teknik även om det naturligtvis också är viktigt. Jag ser hellre att några av våra ungdomar får speltid. Vi har en ytterst lovande mittfältare vid namn Mohamed El Arouch (Paquetas ersättare?) på väg upp i a-laget, så det är spännande. Jag skulle gärna vilja behålla Moussa Dembélé och Karl Toko Ekambi. Tveksam till att de stannar dock. Den sistnämnde har även han haft en del problem med fansen. Henrique får gärna stanna, han är nöjd med sin roll och gör alltid sitt bästa. En perfekt ersättare.
  
- Klubben och JMA sitter och ”smörar” för fansen och säger att man ska göra allt för att få tillbaka Umtiti, Tolisso och Lacazette till Lyon. De två sistnämnda lämnar fritt Bayern München och Arsenal i sommar. Detta gör en del OL-fans alldeles lyriska medan jag inte alls känner mig sugen. Hur mycket jag än älskade dem när de spelade i klubben. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och för mig tillhör de klubbens historia. Jag är mycket mer sugen på framtiden.

Finns det några spelare du hoppas kommer lämna klubben?
- Jajamän. En hel flock. Jason Denayer, som jag egentligen gärna behållit men man kom inte överens om kontraktet. Jérôme Boateng, Emerson, Tanguy Ndombélé – farväl! Pape Cheikh Diop, kontraktet går ut. Thiago Mendes vill hem till Flamengo, Houssem Aouar har velat bort i ett par år och presterar därefter. Lenny Pintor, vem köpte honom och varför? Tino Kadewere, vad hände, han försvann? Leo Dubois som jag egentligen gillar, men jag inser att det skurit sig med fansen på ett sätt som inte går att reparera.

- Det finns några spelare som varit ute på lån och de har jag inte full koll på men vet att det gått bra för backen Cenk Özkacar, han har i dagarna kallats upp till Turkiets herrlandslag. Youssouf Koné har varit utlånad flera gånger och det blir aldrig något av honom, så hej då! Jag sätter frågetecken på Rayan Cherki och Damien Da Silva. Är deras mentalitet okej, så kan de stanna. Rayan Cherki för att han är en lysande talang och dem gillar jag, men då ska de ha rätt mentalitet. Damien Da Silva, för att det kanske behövs en ”ålderman” bland alla ungdomarna?  

Vad krävs under övergångsfönstret för att ni ska överträffa den gångna säsongen?
- Spelare som tränaren ”vill-höver” – Oavsett om det blir Bosz eller någon annan. President Aulas har lovat ett ”livligt fönster”. Pengar naturligtvis, utan Europaspel, inga pengar. Och just nu så innebär det nya investerare för klubben. Två av Lyons investerare sedan många år tillbaka (Pathé och IDG Groupe) har aviserat att man hoppar av. Aulas jagar med ljus och lykta nya investerare som låter honom behålla ”makten”. Det lutar åt amerikanska investerare och ett namn har redan börjat synas, nämligen John Textor. Han äger redan brasilianska klubben Botafogo samt den belgiska klubben RWD Molenbeek. Han är också delägare i Crystal Palace. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-06-02 08:15:00
Author

Fler artiklar om Frankrike