Lagbanner
Trebackslinje – för Griezmanns skull

Trebackslinje – för Griezmanns skull

Vad är bättre än Griezmann bakom en anfallare? Griezmann bakom två.

När andra länder testar och utvecklar spelsystem vi förknippar med landslag och hela epoker brukar Frankrike sitta lugnt i båten. ”Europas pragmatiker”, kallade Emmanuel Petit det landslag som vann VM 1998. Försiktiga pragmatiker, kan vi lägga till.

Därför blir den minsta förändringen något av ett scoop kring ett lag som oftast nöjer sig med att byta från 4-3-3 till 4-2-3-1, utan att många ser någon skillnad.

Aimé Jacquet testade på 90-talet men gav snabbt upp. Därför höjdes flera ögonbryn när Frankrike i november förra året klev ut mot Albanien, i Tirana, med en trebackslinje: Varane-Lenglet-Kimpembe.

Testet gick över förväntan och de första signalerna från veckans landslagssamling visar att det kan bli en upprepning mot Sverige, på Friends Arena.

Förbundskapten Didier Deschamps kan i så fall snurra på fem alternativ i de två kommande matcherna mot Sverige och Kroatien. Varför inte:
Varane-Lenglet-Hernandez i en match och Upamecano-Varane-Kimpembe i den andra?

Uppställningen har sina uppenbara fördelar. Frankrike har att välja mellan på mittbacksplatserna och även flera alternativ som kan fungera bra som wing-backs på mittfältet.

Huvudanledningen till förändringen finns, märkligt nog, i anfallet. Det är ingen hemlighet att Deschamps lutar sig mot Griezmann för det mesta på offensiv planhalva. Förbundskaptenen letar alltid möjligheter att få ut det bästa av Barcelona-anfallaren.

Skrotar vi 4-4-2 med diamantmittfält, och det gör Deschamps, återstår då detta för att få in Antoine Griezmann perfekt i startelvan. För vad är bättre än att ha honom i favoritpositionen strax bakom en anfallare (som i Atlético tidigare)? Förstås att sätta honom bakom två, i 3-4-1-2.

Som Didier Deschamps underströk i veckans långintervju med France Football:
"Antoine vet att jag ger honom de bästa förutsättningarna, varje gång."

*** 


Ser ni fram emot Les Bleus med trebackslinje? 
Nej: 48 procent. Ja: 52
Det är jämnt i France Footballs just nu pågående läsarundersökning.
 

John Cederblad2020-09-03 16:00:00

Fler artiklar om Frankrike