Lagbanner
”Värsta säsongen i modern tid” – fokus på Bordeaux säsong och övergångar

”Värsta säsongen i modern tid” – fokus på Bordeaux säsong och övergångar

John Cederblad besvarar frågor om Bordeaux säsong och vad som kan tänkas hända i klubben under sommarens övergångsfönster.

Bordeaux fortsätter ha det kämpigt då man kommer från ännu en besvikelse till säsong där hotet om nedflyttning fanns där fram till den sista skälvande omgången.

John Cederblad ger oss mer information om vad som ligger bakom motgångarna och hur framtiden ser ut för klubben – som ser ut att ha en hektisk sommar framför sig.

Hur skulle du vilja sammanfatta er säsong?
- Bordeaux har haft sin värsta säsong i modern tid. Inte sedan skiftet mellan 80- och 90-tal har det varit så stökigt kring klubben. Ekonomiska problem kopplade till förra årets avbrutna säsong och avhopp från tv-rättighetsinnehavarna drabbade alla klubbar.
 
- FCGB hade på det en intern maktkamp där den ena amerikanska ägarstrukturen (King Street) kastade ut den andra (GAPC). King Street meddelade sedan helt plötsligt att man tog sin hand från klubben som befunnit sig under juridisk kontroll, utan egentlig ägare, sedan i mars. Detta skedde samtidigt som mittfältaren Otávio skadades för resten av säsongen. På det följde 13 förluster på 16 matcher och risk för kval eller nedflyttning. Att laget tog sig samman, vann de två sista matcherna och slutade tolva känns som ett mindre mirakel.
 
Vilka spelare har utmärkt sig i positiv bemärkelse?
- De är inte många. Koscielny skötte sig innan skadan. Förutom tidigare nämnde Otávio ger vi plus till Adli som förhoppningsvis stannar och blir någon att bygga laget kring.
 
- På topp har sydkoreanen Hwang dunkat in tolv mål. Ingen imponerande siffra, men han har gjort det i princip helt själv – resten av offensiven har varit… frånvarande. Utöver det har flera tonåringar fått debutera mot slutet och visat bättre kvalitet än seniorerna. Lacoux, Bessilé, Mara, Sissokho och Touré blir fina stenar i nästa lagbygge.
 
Om vi vänder på det, vilka har varit de största besvikelserna?
- Alla de andra? Försvaret har långa stunder varit ett skämt. Basic slocknade helt på mitten efter att inte ha fått flytta i vintras. Ben Arfa var fantastisk i fem matcher och stämplade sedan ut. Briand gör ingen glad. Vad som hände med De Préville vet nog bara han. 
 
Vad kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster?
- När andra klubbar letar förstärkningar kommer Bordeaux att använda första halvan av sommaren till att hitta en ägare. Visst kan man önska sig spelare, men det kommer i andra hand.
 
- Senast andra veckan i juli måste klubben både ha presenterat en ny ägare och ha fått den godkänd. Många är kallade och några kandidater, främst de mer hemvävda regionala varianterna, ser lovande ut. Det kommer att ta tid att bygga om klubben, men en ny ägare blir inte omöjlig att hitta. Staden och regionen är engagerad som sällan tidigare. Frågan är om allt hinner bli klart i tid? Om inte riskerar FCGB administrativ nedflyttning.
 
Vilka spelare är aktuella för att lämna klubben?
- Det är ingen överdrift att säga tolv till 15 spelare. Förhoppningsvis blir det ingen av de fem ungdomar som stod på planen när sista matchen blåstes av. Otávio, Koscielny, Adli, Hwang och några till som kommit upp från akademin får gärna stanna. Resten…
 
Finns det några specifika spelare du gärna ser ansluta?
- På önskelistan det här transferfönstret har vi en president som inte lyckas få alla emot sig, en ägare som är intresserad av fotboll och en tränare som representerar något nytt. Julien Stéphan (tidigare i Rennes) är en drömkandidat, men är han sugen på ett Bordeaux med fler frågetecken än dugliga fotbollsspelare inför nästa säsong? Därefter börjar vi fundera på spelarvärvningar.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-05-29 15:00:00
Author

Fler artiklar om Frankrike