2016-10-11 20:45

Polen - Armenien
2 - 1

Lewandowski frälser Polen mot Armenien

Matchen mot Armenien hade kunnat sluta på ett helt annorlunda sätt om det inte vore för en spelare på planen - Robert Lewandowski.

Robert Lewandowski är i mycket god form för tillfället. Förutom mål i klubblaget har "Lewy" börjat leverera i landslaget, och det med råge.13 mål på sju senaste kvalmatcherna talar för det. Nu jagar Lewandowski Wlodzimierz Lubanskis målrekord i landslaget på 48 mål, Lewandowski står just nu på 40 mål. Mot Danmark var det Lewnadowski som stod för 3 mål och var tungan på vågen när Polen besegrade danskarna med 3 - 2. Mot Armenien skulle lagkaptenen åter bli kvällens huvudperson.

Det började trevande för Polens del. Polen som hade favoritskapets börda vilandes på sina axlar hade det svårt att luckra upp Armenien till en början. Armenierna gick inte i danskarnas fotspår och höll sig på rätt sida bollen under större delen av första halvleken och Polen kunde trots sitt övertag i bollinnehavet inte komma till några farliga målchanser. Polen blev dessutom hjälpta av att Armeniens Andonian visades ut efter sitt andra gula kort när han i den 30:e minuten blev bortsnurrad av Lukasz Teodorczyk som ersatte långtidsskadade Arkadiusz Milik i anfallet. Med en man mindre sjunk armenierna ihop ännu mera och spelade ännu mer dicisplinerat i defensiven. Första halvlek slutar 0 - 0 och Polen lever inte alls upp till förväntingarna.

I andra halvlek spräcks äntligen målnollan. Efter en frispark i 47:e minuten skickas bollen in i armeniernas straffområde och Lewandowski är ytterst nära att få en fot på bollen. Hans närvare stressar försvarande spelaren Mkoyan som löper efter "Lewy" och det blir istället han som petar in bollen i eget mål och ställer sin egen målvakt. 1 - 0 till Polen och nu skulle väl ändå det krampaktiga spelet släppa? Nej, på vanligt polskt manér skall en ledning tappas efter dåligt försvarsspel när Armenien kvitterar i den 50:e minuten. En frispark åt andra hållet denna gången skickar Pizzelli in bollen i Polens straffområde. Bollen bara studsar rakt in i målet och ställer ett passivt polsk försvar samt en sovande Lukasz Fabianski som troligtvis är rädd för att bollen ska få en touch på vägen. Resultatet blir komiskt, Armenien med en man mindre kvitterar mot Polen och det är hönsgård i det polska straffområdet och i målet.

Därfter drar Polen igång ännu en växel i ett försök att vinna matchen men den kollektiva lag-IQ:n är förvånansvärt låg. Flera lägen till att spela öppnande passningar slarvas bort och det enkla görs svårt. Bolltappen till armenierna leder till farliga kontringar som i flera fall är nära att resultera i mål bakåt. Lukasz Fabianski står för några bättre aktioner och får åtminstonde reparera sitt misstag någorlunda.

Matchen når 90:e minuten och fyra minuters stopptid aviseras ut. I den 94:e minuten, när halva arenan tömts på folk och folk börjat köra hemåt i tron om att de fått bevittna ett besvikande oavgjort resultat träder lagkaptenen in i handlingen. Jakub Blaszczykowski skickar in en frispark in i Armeniens straffområde när matchuret står på 94:36. Bollen når Lewandowski vid bortre stolpen som nickar in bollen i mål och frälser Polen med matchens sista bollkontakt! EU-FO-RI! Party på läktarna i Warszawa och spelarna hinner inte ens fira klart innan domaren blåser av matchen i den 95:e minuten och Polen kasserar in en 2 - 1 vinst. Polen är nu två i gruppen efter Montenegro som också har sju poäng men har fler mål gjorda.

Matchen kom att i sista sekunde bytas från en besvikande oavgjord historia till en vinst men med frågetecken. Varför kan Polen inte behålla ledningar, även med en man mer på planen mot Armenien? Varför ser försvaret ofta passivt ut? Vad händer med Fabianski i mål, är det dags för Wojciech Szczesny att få chansen? Vart vore vi utan Lewandowski som nu är delad skytteligaledare i VM-kvalet tillsammans med Christiano Ronaldo?

Som tur är går Polen ur detta landslagsuppehåll med full pott efter två matcher. Ska Polen fortsätta prestera och nå VM i Ryssland krävs det att frågorna rätas ut och att försvaret täpper igen luckorna. I nästa match den 11 november väntar Rumänien på bortaplan i Bukarest, en mycket knepig uppgfit.