Maarten Stekelenburg återvänder hem till Ajax
Maarten Stekelenburg i Ajax 2010.

Maarten Stekelenburg återvänder hem till Ajax

En liten transfer"bomb" slog ner i eftermiddag. Någon stor affär är det inte men däremot oväntad då det inte ryktats något alls om den på förhand: Maarten Stekelenburg återvänder hem till Ajax efter nio år utomlands. 37-åringen har skrivit på ett ettårskontrakt och kommer fungera som rutinerad reservmålvakt.

Maarten Stekelenburg är hemma! En äkta Ajacied återvänder efter nästan ett decennium utomlands. Stekelenburg, som föddes i Haarlem nära Amsterdam och började i Ajax ungdomsakademi 15-åring, har skrivit på ett ettårskontrakt med klubben, det blev presenterades nu på eftermiddagen. Stekelenburg kommer fungera som reservmålvakt, förhoppningsvis bakom André Onana som Ajax fortfarande hoppas behålla. Unge Kjell Scherpen lär fungera som tredjemålvakt medan Dominik Kotarski, enligt sportchef Marc Overmars, lär lånas ut för a-lagsrutin.

Stekelenburg debuterade i Ajax a-lag den 24 februari 2002, för övrigt tre månader innan Ryan Gravenberch, som han nu blir lagkamrat med, föddes. Som reservmålvakt var han med och vann ligaguldet 2003/04. 2005 tog han över som förstemålvakt och var med och vann cupen den säsongen och nästa. Han växte ut till Ajax klart bästa egenproducerade målvakt sen Edwin van der Sar, och 2010 tog han också över efter van der Sar som förstemålvakt i landslaget. Det året vann han också sitt tredje cupguld med Ajax. Nästa säsong var han som kapten med och vann sitt andra ligaguld, och första som förstemålvakt. Han blev också utsedd till Årets spelare i Ajax, framröstad av supportrarna, för andra gången. Tyvärr missade han säsongsavslutningen på grund av skada men kunde ändå lyfta titelskölden ihop med Jan Vertonghen. Minnesvärt nog tappade senare Stekelenburg titelskölden under bussparaden genom staden, så skölden blev överkörd av en efterföjande buss innan den plockades upp av en lycklig supporter som rusade efter spelarnas buss.

Sommaren 2011 lämnade han Ajax efter nio säsonger i a-laget, sex som förstemålvakt, för AS Roma. Efter två säsonger där fortsatte karriären i Fulham som han tillhörde i tre säsonger men tillbringade två på lån först i Monaco och sedan i Southampton. Sedan 2016 har han varit reservmålvakt i Everton. Utlandskarriären blev kanske inte lika glamorös som man hoppats på, men likväl är det en fortfarande duktig målvakt Ajax får in nu som kommer passa utmärkt som trygg reserv. Han bidrar också med mycket viktig rutin i truppen och kommer vara en bra mentorsfigur som ynglingar som Scherpen och Kotarski. Att Stekelenburg likt Tadic och Huntelaar lär överväga en framtida ledarroll i Ajax efter att spelarkarriären är över lär väl inte vara någon högoddsare.

Som nämnt värvas Stekelenburg som andremålvakt, inte förstemålvakt. Om klubben lyckas behålla André Onana ett år till eller måste se sig om efter en ny förstemålvakt återstår att se. Onana talade själv tidigare om att han hoppas gå till en större liga, men något konkret transferrykte har inte uppkommit. Snacket om Chelsea har tystnat på sistone då det verkar som att de håller fast vid Kepa Arrizabalaga. Ett annat alternativ försvann nyligen då Borussia Dortmund gav Roman Bürki ett nytt långtidskontrakt. Och Onana lär fortfarande inte vara intresserad av att sitta på bänken i Barcelona. Ajax hoppas därför att man ska få behålla honom en säsong till. Det gör även supportrarna, supportergruppen F-Side har tillverkat en banderoll med texten "Please Onana, one more year" som hängts upp på Ajax träningsanläggning, och Onana fotograferades idag glatt poserandes vid den.

Stekelenburg kommer ansluta på fri transfer så fort Premier League-säsongen spelats klart, hans kontrakt med Everton gick ursprungligen ut sista juni men han har som många andra skrivit på ett korttidskontrakt till säsongen är över. Stekelenburg är Ajax tredje nyförvärv, efter att de båda brassarna Antony och Giovanni blev klara under våren. I övriga transfernyheter kan nämnas att Sergiño Dest, som fortsätter kopplas samman med storklubbar, sägs fortfarande trivas bra i Ajax och inte lär tvinga fram en övergång.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-06-22 16:19:05
Author

Fler artiklar om Ajax