Marco Rossis Ungern - taktisk analys

Marco Rossis Ungern - taktisk analys

Hörnor, frisparkar, närkamper, inlägg som haglar från höger - allt ryms i Ungerns matchplan. Marco Rossis modiga mannar kommer att försvara eget straffområde som ettriga getingar runt kakfatet.


Det finns olika problem. Man kan ligga sömnlös av olika anledningar. Ett mittfält som inte är tillräckligt kreativt, en försvarslinje som brister i beslutsfattningen, eller att din anfallsstjärna endast gjort ett ligamål under en hel säsong i klubblaget. Frankrike och Ungern har olika bekymmer. Didier Deschamps lag ser ut att bemästra det mesta. Det syntes i tisdags, trots att Tyskland stod för motståndet. Det är inte anfall eller försvar som ger Deschamps besvär, det gäller snarare att hålla stjärnorna från att vara i luven på varandra. 

***


(Assistkarta över Ungerns alla assist från september 2018 till dags dato. Linjerna representerar passningens riktning och längd. De röda små cirklarna symboliserar från vilken position passningen tillkom. Efternamnen vid varje punkt är spelaren som utförde den målgivande passningen.)

Det står omedelbart klart att Ungern gjort flest målgivande passningar genom fasta situationer och inlägg. Att döma av bilderna ovan har Ungern en stark preferens för inlägg från ytterzonerna och långa passningar bakom motståndarens backlinje, Ungerns spelmetod är ovanligt decentraliserad. 

Från september 2018 fram till dagens datum har Ungern gjort 45 mål. 33% av målen har tillkommit efter fasta situationer -  nio hörnor och sex frisparkar. 

Vad är hemligheten bakom framgångarna?

En viktor faktor ligger i Marco Rossi och spelartruppens självbild: de vet vad de kan och vad de inte behärskar. Rossis armé utgörs till stor del av konditionsstarka spelare, vana vid tappra arbetsinsatser, drivna av patriotism och underdogsglöd. De är väl förfarna i den taktik som Marco Rossi utvecklat. Den förenklade 3-5-2-formationen kompletteras med fasta situationer, inläggspel, och raka bollar bakom backlinjen. Det Ungerska landslaget besitter också en hög operationell rörlighet, det går undan från försvar till anfall och vice versa. Saknar man resurserna får man göra vad man kan, och det är precis vad Ungern har gjort.

Ungern visade sin matchplan mot Portugal. Det mediumlåga 5-3-2, buffliga och ruffiga på fasta situationer, aggressivt försvarsspel och ett rätlinjigt anfallspel som vapen. 
Det är framförallt allt på tre sätt Ungern ska hota Frankrike på lördag: fasta situationer, tidiga inlägg från högersidan och snabba omställningar efter aggresiv återerövring

Uppspelsfasen - Attila Szalais vänsterfot
När Ungern går till anfall är mittbacken Attila Szalais vänsterfot ett vapen i uppspelsfasen. Med sina långa svepande bollar bakom motståndarens backlinje eller en direkt hotande passning i djupled på anfallare är Szalais utsökta passningsfot ett vapen som Ungern utnyttjar med hög frekvens. 


Exempel 1

Orban startar anfall och passar ut bollen till Atilla Szalai i matchen mot Irland


Mittbacken serverar Adam Szalai i djupled. 

Exempel 2

Med sitt varierande passningsspel kan Atilla Szalai både slå passningar långt nere på egen planhalva eller högre upp på offensiv planhalva. 


Den långa bollen bakom backlinjen mot Adam Szalai som löper i djupled. 


Exempel 3

Ett långt uppspel från Attila Szalai till högerkanten i Ungerns match mot Irland.

Tidiga inlägg

Marco Rossis plan går ut på korta och konkreta anfall med raka passningar i djupled eller ut på kanterna, därefter ska bollen spelas till offensivt straffområde genom inlägg eller spelare som går på eget avslut. Flest inlägg tillkommer från högersidan där Gergo Lovrencsics piskar in inlägg, ytterbacken är ingen kreativ dribbler men har en känslig inläggsfot. 

Exempel 1



Lovrencsics slår flest inlägg i Ungern, från sin högerkant serverar han Adam Szalai i offensivt straffområde. 


Lovrencsics skickar iväg ett inlägg på djupledslöpande Szalai och Sallai - ett typiskt Ungerskt anfall. 

Exempel 2

Bilderna nedan är från Ungerns senaste match mot Portugal. 




Lovrencsics avfyrar ett tidigt inlägg mot straffområdet. 


Bollen går förbi Szalai men Sallai kommer bakom och avslutar utanför. 

Omställningar efter aggressiv återerövring
I mötet med Cypern rusade Ungern ut i våldsam press och var stundtals totalt överlägsna. Motståndaren, Cypern i det här fallet, fick ingen tid med bollen, inte göra mer än desperat kippa efter andan på grund av Ungerns aggressiva och ihärdiga försvarsspel. Efter att Ungern vunnit boll gick det undan mot offensivt straffområde. Man använde maximalt tre till fem passningar innan anfallsspelare gick på avslut mot mål. I Ungerns 2-0 seger mot Finland var båda målen en resultat av framgångsrikt återerövringsspel. 

Frankrike får passa sig för Ungerns omställningar och Paul Pogba blir en nyckelfigur i matchen. Han måste skapa nödvändiga andningshål med spelvändningar och för att tvinga Ungern till ständiga förflyttningar. 

Exempel 1

Här är ett exempel på Ungerns framgångsrika återerövringsspel i matchen mot Cypern.


Mittfältare vinner bollen centralt. 


Kleinheisler får bollen och vidarebefordrar en passning i djupled för trollgubben Varga. Schäfer påbörjar en löpning mot straffområdet. 


Kleinheisler får bollen och vidarebefordrar en passning i djupled för trollgubben Varga. 


Varga spelar snett inåt bakåt, Holender missar bollen, men Schäfer kommer på andravåg och avslutar i högra krysset. 


Ungern använde endast tre passningar innan bollen låg i nätet bakom målvakten. Det går undan när Ungern ställer om och vägen fram till avslut är kort.

***

Svagheten i försvarsspelet som Portugal utnyttjade

Med en fin säsong i ryggen hos Fenerbache är mittbacken Attila Szalai en nyckelspelare i Ungerns anfallsspel. Men det är sannolikt att det blir en match där hans defensiva kvalitéer behövs mer än hans offensiva. Är det något 22-åringen saknar är det defensiva egenskaper, främst uppvisar han brister i beslutsfattandet och positioneringen i försvarsspel. 

Attila Szalai tenderar att rusa med upp i anfallen, ibland hela vägen till offensivt straffområde. I slutändan är mittbackens främsta uppgift att förhindra motståndaren från att göra mål, trots många starka kvalitéer besitter han ett omdömeslöst beslutsfattande och det utnyttjade Portugal. I första halvlek tillkom deras två farligaste lägen efter att han sprungit långt upp på fiendes territorium. I andra halvlek var Portugals alla mål ett resultat av tre försvarsmisstag av Szalai. 

Försvarsspel är en kollektiv uppgift, och det är sällan en enskild spelare är orsaken till ett baklängesmål. Men det här är ett mästerskap i dödens grupp. Kravbilden höjs och cyniska motståndare straffar minsta lilla misstag. Frankrike kommer inte vara mindre cyniska och det kommer krävas en topprestation defensivt om Ungern ska ha en chans till poäng. 

Nyckelytan för Portugal var på Ungerns vänsterkant, den öppnades upp när Szalai ryktes med i offensiven och hamnade snett i defensiven. 

Exempel 1

Attila Szalai följer med upp i Ungerns anfallsspel. 


Attila Szalai följer med upp i Ungerns anfallsspel. 

Exempel 2

Attila Szalai följer med upp i Ungerns anfallsspel. 


Attila Szalai följer med upp i Ungerns anfallsspel. 


Portugals 1-0, Attilla Szalai hamnade på mellanhand och lyckas inte blockera inlägget. Hans positionering bör vara närmare motståndaren för att kunna förhindra ett inlägg eller inspel. 

Portugals 2-0, Atilla Szalai blir lite för het och stöter bort sig i en-mot-en situation vs Renato Sanchez, Portugal kan passa in bollen på ytan som mittbacken lämnat tom, några sekunder senare resulterar situationen i straffspark för Portugal. 


Portugals 3-0 mål - Attila Szalai är dåligt positionerad i förhållande till Ronaldo och hamnar i ingemansland. 
Mittbacken blir förbispelad med ett snabbt väggspel innan Ronaldo fastställer slutresultatet. 

***



 

Erik Karlsson2021-06-18 10:35:00
Author

Fler artiklar om Frankrike

UEFA Nations League: Israel - Frankrike