Nations League: BiH toppar gruppen
"Nu har jag lämnat Zlatan bakom mig". Dzeko efter ytterligare två mål denna samling och totalt 63 landslagsmål.

Nations League: BiH toppar gruppen

En hektisk period med fyra matcher på tio dagar är avklarad.

Två vinster och två oavgjorda. Det blev facit för ett ungt lag som lyckades ta en seger och kryssa mot Finland och Rumänien samt kryssa mot Montenegro. I och med det leder BiH gruppen med endast två matcher kvar i september. Att man dessutom avverkat, på förhand, de svåraste matcherna mot Finland och Montenegro på bortaplan, gör inte förutsättningarna sämre inför avslutningen och chansen att vinna gruppen. Det räcker med seger hemma mot Montenegro i nästa match för att det ska bli verklighet och då får man ytterligare en möjlighet att kvalificera sig för EM i Tyskland om två år, ifall det inte skulle gå bra i det ordinarie kvalet. 

Trots bra resultat såg det dock återigen krampaktigt ut. Det saknas en tydlig spelidé och mycket hänger på individuella prestationer och en gnutta tur. Petev har även experimenterat med olika formationer och ibland konstiga laguttagningar som att lägga Krunic till vänster i anfallet, plocka in Milicevic i sista matchen som inte gjort en enda minut fram till dess och att inte ge den stora talangen Dedic chansen alls trots skador på ytterbackar och ett hektiskt spelschema. I den första matchen mot Finland dröjde det till slutsekunderna innan Prevljak lyckades stöta in 1-1 och det såg inte så mycket bättre ut mot Rumänien i match två (1-0) eller Montenegro i den tredje matchen (1-1). Det hela avslutades med att möta finnarna hemma. Väl där började man väldigt bra och Pjanic satte tidigt en straff, men två halvkontringar senare så var det helt plötsligt 1-2 och ingen fattade något. Lite magi från Pjanics fötter och klassavslut av Dzeko så lyckades man dock kvittera innan första halvlek var slut. Ytterligare ett fint anfall i den andra halvleken ledde till Dzekos 3-2 mål (och avancemang till 26.e plats, går förbi Zlatan, bland världens bästa målskyttar i landslagssammanhang) vilket räckte till seger, även om Finland hotade flera gånger om. Edin Dzeko har nu gjort 63 mål på 124 landskamper. Hatten av. 

Två spelare som i undertecknads tycke stack ut var Anel Ahmedhodzic och Sead Kolasinac. 23-åringen från Malmö startade i alla fyra matcher och visade upp ett tryggt spel där han i flera matcher inte satte en fot fel. Gjorde dessutom ett mål som blev tveksamt bortdömt. Helt given i startelvan och blir bara bättre och bättre. Mycket bra samling för mittbacken som stärkte sina aktier i att hitta en ny klubb i någon av de stora ligorna efter att ha lämnat Bordeaux. Kolasinac visar som vanligt prov på pondus, god fysik och kämparglöd. Ger alltid allt och offensivt är han alltid bra. En framtida kapten när Dzeko/Pjanic lägger skorna på hyllan. Flytten till Marseille har gjort vänsterbacken gott även om han säkerligen hoppas på mer speltid nästa säsong. Vill också lyfta fram Dzeko, främst för insatsen i den sista matchen där han verkligen visade varför han är kapten och ledare för detta lag. Två mål och en ordnad straff när det behövdes som mest måste berömmas. När han, och Pjanic, har en bra dag så har hela laget det.  

Nu väntar alltså två matcher i september, hemma mot Montenegro och borta mot Rumänien. Tabellen ser ut enligt följande:

1 Bosnien och Hercegovina 8 p
2 Montenegro 7 p
3 Finland 4 p
4 Rumänien 3 p

Aldin Mešic2022-06-15 20:55:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina