2024-10-15 20:45

Polen - Kroatien
3 - 3

Nations League: Polen – Kroatien 3-3: svängig match i Warszawa.

Totalt sex mål efter att bägge landslagen torpederade målen med trettio avslut mot mål. Kroatien tappade två måls ledning men slutligen kan vi säga att det är ett rättvist resultat.

Polen – Kroatien = 3-3 (2-3)
Zielinski 5’ 1-0, Zalewski 45‘ 2-3, Szymanski 68’ 3-3;  Sosa 19‘ 1-1, P.Sucic 24’ 1-2, Baturina 26’ 1-3.

Delad pott på Narodowy arenan i Warszawa. En godisbit för alla fotbollsälskare en kall tisdagskväll. Kanske skulle Kroatien spelat smartare efter 3-1 ledningen eller försökt döda matchen tidigt i början av andra halvleken. Men Polen förtjänade en poäng för deras starka vilja att göra en comeback mot ett farligt Kroatien.

Svängig match är det enda rätta ordvalet efter Warszawa kvällen. Hemma nationen startade furiöst och var fast bestämda på att jaga seger mot schackrutorna som inte syntes på planen fram till Sosas mål.

Första skottet på mål och direkt utdelning för polackerna som jublar redan efter fem spelade minuter. Zielinskis mål var bara ett tecken på vad matchen skulle bjuda på framöver.

Kroatien slår tillbaka efter tjugo minuter med Borna Sosas volleyavslut utanför straffområdet. Torino spelaren gör sitt andra landslagsmål och det kommer lätt att hamna i nomineringarna för omgångens mål i Nations League.

Nu inledde sex svarta minuter för Polen när Kroatien gör den sjukaste vändningen på bara fåtal minuter. Först ut är det Petar Sucic som gör sitt första landslagsmål någonsin och klubbkollegan Baturina stod för assist.

Schackrutigt vände på matchbilden helt och hållet, spelarna var i extas och flera möjligheter öppnades upp. Redan i nästa sekvens bryter Sucic en polsk passning i offensiv planhalva och hittar Martin Baturina som sätter 3-1.

Kroatisk rapsodi skulle man kunna inbilla sig efter första halvleken. Slutresultatet efter första halvleken kunde ha varit 4- eller 5-1 till Kroatien, vilket säkert hade säkrat tre poäng, men okoncentration i slutet av halvleken bjöd Polen tillbaka in i matchen.

Efter första halvleken kopplades de kroatiska linjerna ordentligt. Offensiven pressade med mittfältet och backlinjen som understöd. Höga pressen resulterade i en rad med flertal fina möjligheter för att utöka ledningen.

Matchbilden gick som vatten på kvarnen för Kroatiens del och när du inte realiserar dina målchanser kommer självklart bestraffningen. Polen gör stor comeback strax efter att Lewandowski blev inbytt och assisterade till Szymanski som stod för kvitteringen!

Polen är tillbaka och inte bara det, nu hade hemmalaget vind i ryggen för andra gången under matchen och det skulle bara bli bättre. Livakovic får indirekt rött efter att rensat bollen framför en flygande Lewandowski som aldrig var i närheten av bollen. Men kroatiske målvakten hakade fast anfallaren med foten och jag antar att det är anledningen till att domaren Hernandez tvivlade inte på att utvisa Livakovic.

Hur som helst ett konstigt beslut i efterhand av spanska domaren men det hjälpte knappt Polen att skapa en enda målchans resten av matchen.

Summering
Tre poäng blev istället en poäng men trots detta har Kroatien ett bra utgångsläge i gruppen och allt pekar mot att man kommer säkra andraplatsen bakom Portugal. Huvudtemat efter kvällens match lär bli Livakovics utvisning och självklart de olika mönster kroatiska landslaget visade upp mot Polen. Delvis positiva sekvenser går att klippa ut efter kvitteringen och ända fram till polsk kvittering i andra halvleken. Petar Sucic och Martin Baturina är duon som vi hoppades på och vilken utdelning det blev ikväll. Brutal konkurrens på kroatiska mittfältet med tanke på att Kovacic och Majer missade matchen. Tyvärr är jag kritisk till försvaret som inte håller den stabilitet vi hoppades på och detta med Gvardiol i spetsen. Återigen möter vi ett sämre landslag där Kroatien förväntas diktera matchtempot, men problemen efter Skottland matchen kvarstår där Kroatien har svårt att ställa om i försvaret och inte nog med det, osäkerheten som kliver fram bland spelarna utan förklaring. Zlatko Dalic har en månad på sig att förbättra det mentala och ställningarna i försvaret. Nästa match spelas också på bortaplan, den här gången mot ett tufft Skottland som plockade poäng hemma mot Portugal. Avslutningsvis tar man emot Portugal på hemmaplan och vi hoppas att Kroatien säkrar avancemnag redan i Glasgow.