Operation: Rädda Wisla Kraków

Operation: Rädda Wisla Kraków

Den anrika polska klubben Wisla Kraków står och stirrar en ekonomisk och sportslig kollaps rakt i ansiktet. Nu försöker de krafter som finns runt klubben samla sig i en ansträngning för att rädda klubben.

Det stormar rejält runt Wisla Kraków i dagsläget. Det stormar på ett sätt som får dem som tittar på situationen utifrån att gå därifrån sjösjuka. Klubben har under en längre tid kämpat med ekonomin. Klubben som under början av 2000-talet var den stora dominanten i polsk fotboll började visa på tidiga sjukdomssymptom för flera år sedan.

1997 köptes klubben av polska telefonoperatören Tele-Fonika. Ägare blev den av Wislafansen helgonförklarade Boguislaw Cupial. Under Cupials ledning blev klubben korade till polska mästare åtta gånger och nådde med polska mått mätt rejäla framgångar i europaspelet genom att delta i kvalet till Champions League och spel i Europa Leagues gruppspel. Med tiden kom investeringarna i truppen och lagets framgång att minska och 2016 såldes klubben till en ägare. Jakub Meresinski, som överlät administreringen av klubben till supportrarna.

Truppen tappade successivt i kvalité under denna tid för att numera inte längre tillhöra den självklara toppen av polsk fotboll som klubben tidigare under 2000-talet kämpat sig till, detta trots att klubben är en av de populäraste i landet.

I september 2018 kom det genom ett granskande reportage fram uppgifter om att klubben genom den supporterledda organisationen kapats av Wisla Krakóws starka huliganfalang Wisla Sharks. Klubben användes även för en del av dessa som ett sätt att tvätta illegalt införskaffade pengar på. Dessutom hade klubbens miserabla ekonomi inte informerats utåt. Granskningen blev något av en chock och för att rädda klubben rensades det friskt i klubbens styrelse och Wisla Kraków lades ut till försäljning.

I december köptes klubben av ett luxemburgskt-brittiskt företag och krisen verkade tillfälligt ha löst sig när det helt plötsligt kom information om att inga pengar betalats in och de tänkta köparna gick inte att nå längre. Klubben återgick till sin supporterägda konstellation men utan någon ekonomisk lösning eller plan för framtiden samtidigt som klubben blödde pengar.

Det hela gick så långt att polska fotbollsförbundet efter nyår drog in Wisla Krakóws elitlicens för spel i Ekstraklasa och klubben såg ut att därmed helt gå under och likt Polonia Warszawa, LKS Lódz och Widzew Lódz få börja om från botten.

Klubben har sedan dess fått stöd från många aktörer för att slippa gå ett sådant öde tillmötes. Den supporterledda organisationen har utsett en ny ordförande i Rafal Wislocki som har jobbat hårt för att få möjlighet att rädda Wisla Kraków som klubb.



Wisla Krakóws förre spelare och ikonen inom polsk fotboll Jakub Blaszczykowski har inte nog med att han donerat pengar till klubben för att den ska kunna betala ut löner till spelarna, dessutom brutit sitt kontrakt med Vfl Wolfsburg anslutit till klubben som spelare och kommer att spela gratis för Wisla Kraków under sin tid i klubben. Han har övertygat förre landslagsspelaren Slawomir Peszko att ansluta till klubben på lån och sänka sin lönekostnad rejält.

Utöver detta så har klubben raggat sponsorer för allt möjligt. T.ex. så sponsras och finansieras hela det veckolånga träningsläger i Turkiet som klubben nu reser till av nya sponsorer. Klubben har också fått hjälp av kommunen i Kraków och slipper betala av tunga engångskostnader för närvarande där driften av arenan är en del av dessa skulder.

Hela aktionen har gått så långt att rivalen Legia Warszawas ägare Dariusz Mioduski säger att han önskar att han kunde hjälpa Wisla Kraków på samma sätt som Bayern München hjälpte Borussia Dortmund för ett antal år sedan. Dock, är situationen i Legia inte tillräckligt stabil då säsongen varit en besvikelse hittills och laget behöver egna investeringar, men han är inte främmande för idén för framtiden. Ett utspel som är mycket ovanligt i polsk fotboll där rivaliteten mellan klubbarna ofta är det som lyfts fram.

I onsdags kom dessutom polska fotbollsförbundet med ett positivt besked för Wislas supportrar. Klubben återfår sin licens för spel i Ekstraklasa och kan delta i ligaspelet under våren. Wislas egna supportrar har gått ut med en kampanj med målet att slå det polska rekordet i antalet sålda årskort inför våren 2019 som tidigare hölls av Widzew Lódz. Ser man till de tidiga mätningarna så verkar det som att fler än någonsin kommer att köpa ett årskort i hopp om att hjälpa Wisla Kraków ur den finansiella krisen som klubben hamnat i. Frågan är om det räcker? Målet är att längre fram hitta en köpare som kan trygga klubbens överlevnad och förhoppningsvis även investera i truppen som i dagsläget dräneras på sina spelare då klubben akut behöver få in pengar.

Frågan är också vad supportrar till de andra stora lag som gått under de senaste åren i Polen ser på det som händer nu. Där kommun, kändisar och supportrar går samman och gör allt för att klubbarna ska få fortsätta i Ekstraklasa medan klubbar som Widzew och LKS Lódz tilläts köras i botten mer eller mindre obehindrat och utan hjälp från politiker eller näringsliv. Dessutom är frågan om Cracovia som är Wislas mindre stadsrival hade fått samma hjälp om de hade varit i samma situation.

Oavsett hur man ser på saken så skulle det vara tragiskt för polsk fotboll att se en av de största klubbarna i landet gå under och ligan förlora ett av sina bästa derbyn (Cracovia mot Wisla, kallat ”Det heliga kriget”).

 

Relaterad artikel: Wisla Krakóws historia

Oskar Anlend2019-01-28 13:16:00
Author

Fler artiklar om Polen