OS 2024: Inför Frankrike - Guinea

OS 2024: Inför Frankrike - Guinea

Tre dagar efter segern mot USA i onsdags i Marseille, spelar det franska OS-laget sin andra grupp-match på lördag på Allianz Riviera i Nice. Nu funderar Thierry Henry på om han, pga värmen, ska rotera laget? Vinner Les Bleus även denna matchen, mot Guinea, så är man vidare till kvartsfinal.

Frankrike spelade i onsdags sin första gruppspelsmatch av tre, då mot ett lågt spelande USA. En match som Frankrike så småningom, vann med 3-0. 
Fransmännen började matchen väldigt avvaktande och jag kunde inte förstå vad som hänt sedan träningslandskamperna? 
Det tog nästan 40 minuter innan Les Bleus började äta sig in i matchen. 
Vi kan tacka Toulouse-målvakten Guillaume Restes för att det inte blev några mål innan dess, han avvisade försök från USA, både i min. 39 och 63. Tredje gången räddades Frankrike av Restes stolpe. 

Medan försvaret var starkt i EM-laget så är det tvärtom i OS-laget, något som man är medveten om, och jobbar på. 
- Vi kan bli bättre på överföringar och bollhantering, konstaterar Henry. Vi måste göra framsteg med detta och gå snabbare i våra pass. Det finns fortfarande arbete att göra för att få ut bollen, men det är varje lags lott som vill ha bollinnehav.

Jean-Philippe Mateta verkar ha kommit av sig och gör tyvärr ingen särskilt glad. 
Men Lacazette, äldst i Les Bleus, var den som gjorde Frankrikes första mål i detta OS. I min.61 kom målet som sedan förlöste laget. Lacazette assisterades av Olise. Olise som i min.69, då assisterad av Lacazette, gjorde ett typiskt Olise-mål, långt utifrån. Sista målet gjordes av backen Badé. 

Jag tänker mig att det fanns en oro i laget, man var rädda, kanske särskilt Lacazette, som för något halvår sedan var med om att få Lyons spelarbuss attackerad i en högriskmatch i Marseille. En attack som så när höll på att kosta dåvarande tränaren Fabio Grosso hans öga. 
Men det slutade med att laget fick stående ovationer och nu kan man återvända, mer avslappnade, till Marseille igen den 30/7, för sista gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland. 

- Alex utförde en handling som han har hemligheten till, han kontrollerar, han vänder sig om, han tittar, han skjuter, gratulerade Henry.
- Det är en stor hemmatävling, den första i min karriär, jag är kapten och jag gör mål, det är perfekt. Jag drömde om detta när jag var liten, sa Lacazette. 

Han får nu uppleva en tid i landslaget som han alltid har blivit berövad pga hemliga skäl som berör Didier Deschamps, och hans ögon lyste redan mycket starkt från hymn, före avspark. 
- Det var magiskt för mig, bilden kommer att stanna med mig hela livet, viskade han. Han var märkbart rörd! 
 


- Det var verkligen vackert, denna trefärgade stadion. Vi siktar på guldmedaljen, vi vet att det kommer att bli svårt men vi har mycket kvalitet och jag tror att det är möjligt.

Frankrikes möjliga startelva(?):
Restes – Sildillia, Lukeba, Badé, Truffert – Millot, Koné, Chotard – Olise, Mateta, Lacazette

Guinea 
OS-laget har inte spelat mer än en vänskapslandskamp i år och det var i mars, mot USA. Den matchen vann USA med 3-0.
Deras första match i OS spelades mot Nya Zeeland en match slutade 2-1 till NZ. 
Guinea har tre överåriga spelare med, alla mittfältare, och vi känner igen Naby Keita som spelat 5 säsonger i Liverpool och nu spelar i Werder Bremen. 
Abdoulaye Touré som spelar i L1, Nantes och nu Le Havre, samt Amadou Diawara (Napoli, Roma, Anderlecht).

Tränaren heter Kaba Diawara och är född i Frankrike men har rötterna i Guinea. Han har spelat som anfallare i både L1 och PL. Det är en tränare som Thierry Henry känner väl. 
Diawara ledde laget till en kvartsfinal i CAN tidigare i år och ett antal av spelarna i detta OS-lag spelade även där. 

Möjlig startelva:
Sylla – Oularé, Soumah, Doucouré, M.Keita – Moriba, Naby Keïta, Touré – Baldé, Bah, O.Camara
 
Avspark lördag kl.21.00 
Dagens matcher, och vart att se,  HÄR

Nästa, och sista, gruppspelsmatch, spelas på tisdag kl.19.00
Allez Les Bleus!

Birgitta Malmborg2024-07-27 10:11:42
Author

Fler artiklar om Frankrike

UEFA Nations League: Israel - Frankrike