Piast Gliwice är polska mästare

Piast Gliwice är polska mästare

För första gången på fyra säsonger heter inte mästarna Legia Warszawa. Denna gång var det överraskande nog Piast Gliwice som under söndagen vann sitt första mästerskap någonsin.

Inte många trodde på Piast Gliwice inför säsongen. Förra säsongen, 2017/2018 slutade laget en poäng från nedflyttning efter ett miserabelt år. Förvisso hade klubben fått in tränaren Waldemar Fornalik som tidigare tränat polska landslaget men det var snarare så att det redan var att anse som en bra säsong för Piast att de slapp spela i nedflyttningsgruppen och kunde spela om medaljerna över huvud taget när tabellen delades under våren.

Nu kom Piast att stå för en stabil insats samtidigt som de två lagen som legat i ledande positioner inför avslutningen misslyckats gång på gång. Legia Warszawa som slutar fyra poäng efter Piast har inte lyckats att vinna på de fem senaste matcherna, av dessa är två förluster, bl.a. säsongens första förlust mot just Piast Gliwice som i och med den segern kom att på allvar utmana Legia Warszawa och den andra stora besvikelsen Lechia Gdansk som även de såg ut att kunna vinna men tappade all form när det kom till avgörandet och slutar på tredje plats fem poäng efter Piast.

Piast Gliwice är alltså mästare, Gliwice är en stad på cirka 180 000 invånare (ungefär lika många som Uppsala) som ligger i sydvästra delen av landet. Guldet är den första titeln i klubbens historia, klubben har inte vunnit cupen innan, det tidigare bästa resultatet är från säsongen 2015/2016 då klubben slutade på andra plats tre poäng efter dåvarande vinnaren Legia Warszawa. 

I övrigt så får Zaglebie Sosnowiec och Miedz Legnica lämna Ekstraklasa och ersätts av Raków Czestochowa och fågel fenix-klubben LKS Lódz som klättrat upp genom seriesystemet efter att ha gått i konkurs under 2013 och återuppstått som en klubb driven av supportrar.

Även Wisla Kraków spelar kvar i Ekstraklasa till nästa säsong. Klubben har åtminstone kortsiktigt räddats av sina supportrar, engagerade ordförande samt Kuba Blaszczykowski som bidragit ekonomiskt och fått spelare att spela samt efterskänka löner och pengar för att rädda klubben. Ännu återstår dock mycket arbete kvar men klubben verkar vara på en väg som ska leda dem framåt in i en tryggare framtid.

Oskar Anlend2019-05-20 00:24:00
Author

Fler artiklar om Polen