Planer för Besiktas nya arena annonserat!

2002 under president Serdar Bilgili dök det först upp planer om att bygga en ny arena för Besiktas. Sedan dess har klubben haft nya presidenter och styrelser men inget har hänt. Kulturnämnden har flera gånger sagt nej till bygget då arenan är granne till Dolmabahce palatset (en av Turkiets viktigaste historiska monument). Nu är det dock klart och bekräftat av både Kulturministern, Sportministern och Besiktas president Fikret Orman att man under säsongsslutet ska påbörja bygget för det nya Inönu.

BJK Inönu Stadi

Turkiets mest historiska arena och hem till Turkiets äldsta klubb, en arena som ända sedan invigningen år 1947 stått ut som en av de mest historiska arenorna och en av de finast belagda arenorna i världen. Efter en match emellan Santos och Fenerbahce år 1972 sade Pelé att Inönu var den bästa platsen i världen att se på en fotbollsmatch, detta uppmärksammade även reporten Ian Herbert i sin artikel för tidningen Independent år 2009. År 2007 slog man även ovetande världsrekord i ljudnivå i en 2-1 vinst mot Liverpool i CL, Eurosport mätte ljudnivån till strax över 132 decibel, detta uppmärksammades också av UEFA.COM. Eftersom rekordet inte var planerat fanns dock inte Guinness arbetare på plats och rekordet är därför inte ”officiellt” då det inte är med i Guinness rekordbok, det rekordet tillhör Galatasaray som efter annonsering via sin hemsida innan match nådde 131 decibel och skrevs in i Guinness.

År 1947 invigdes arenan som Dolmabahce Stadion och den första matchen spelades mot ett igenkänt namn, nämligen AIK. Matchen vanns av Besiktas med 3-2 och det första målet i arenan gjordes av klubbens dåvarande spelare och framtida historiska president Suleyman Seba. 1952 bytte arenan namn till Mihtatpasa Stadion och Besiktas började dela planen ihop med de andra Istanbul klubbarna Galatasaray och Fenerbahce som ännu inte hade byggt egna arenor, detta fram till 1964 då Galatasaray byggde klart en annan historisk arena Ali Sami Yen Stadi, och sedan 1982 då Fenerbahce renoverade Sukru Saracoglu.

En geografisk ögonsten, från Inönus läktare kan man se historiska monument som Dolmabahce palatset och Leandertornet samtidigt som man via Bosporen kan se över till Asien. Detta gör Inönu till den enda arenan i världen där man från läktarna kan se över två kontinenter.

Nya Inönu

Planerna till en ny arena påbörjades egentligen under slutet av 90-talet av Suleyman Sebas styrelse men diskuterades öppet första gången 2002 under president Serdar Bilgili. År 2006 presenterades dock för första gången planerna om en ny arena med en kapacitet på 42,000 åskådare, planen var att bygget skulle påbörjas 2008. Man fick dock stora rättsliga svårigheter, då arenan är granne till historiska monument som Dolmabahce palatset så var Kulturnämnden emot ett bygge som riskerade att dessa monument kom till skada. Efter att den ena kortsidan, den s.k. Eski Acik inte blev renoverad pga. sitt korta avstånd från Dolmabahce palatset gick den sedan in i kategorin historiskt monument av staten och detta försvårade läget ytterligare. En ny arena på ett annat ställe var inte på fråga då Inönus geografiska läge länge varit en av de mest betraktade delarna av arenan. När den nya styrelsen under Fikret Orman kom till makten 2012 var det primära målet att bygga om Inönu, men emellan dessa rättsliga problem hade rivalerna Fenerbahce och Galatasaray hunnit renovera Sukru Saracoglu (2006) samt bygga Turk Telekom Arena (2011).

Det har nu bekräftats att byggandet av arenan ska påbörjas under slutet av maj 2013. Man kommer riva hela stadion och på samma plats bygga en helt ny arena, Eski Acik kortsidan kommer inte rivas helt pga. sin historiska status utan kommer renoveras och göras om medan de historiska delarna kommer behållas, man kommer även gräva djupare i marken för att kunna utöka arenans kapacitet och delar av arenan kommer vara under havsnivå. Varje sida av stadion kommer även innehålla ett flertal lyxloger som kommer hyras ut, endast ena kortsidan som idag kallas Yeni Acik kommer vara utan loger och är sedd som det nya hemmet för Besiktas ökända supportergrupp Carsi.

Alla detaljer kring arenabygget förklarades av president Fikret Orman under söndagen på klubbens generalförsamlingsmöte.

Bygget förväntas ta ca 18 månader och Besiktas kommer under säsong 2013-14 spela i en annan arena, vilken arena är dock ännu oklart. Planen är att påbörja säsongen 2014-15 i det nya Inönu.

Redaktionenokay.karan@gmail.com2013-02-24 19:25:00
Author

Fler artiklar om Besiktas

Inför: Fenerbahce SK - Besiktas JK