2019-10-13 20:45

Polen - Nordmakedonien
2 - 0

Polen är klart för EM 2020

Polen gjorde jobbet mot Nordmakedonien och tog en ganska bekväm seger med 2 – 0 på hemmaplan vilket garanterar de vita örnarna en plats till sommarens EM-turnering.

Polen kom till matchen som stora favoriter att vinna och ta de tre poäng som garanterar åtminstone andraplatsen i gruppen. Laget hade hittills haft en behaglig resa i kvalet tills förra matchen då Polen överraskande förlorade mot Slovenien på bortaplan. Därmed bjöd Polen in Österrike i kampen om förstaplatsen och Slovenien, Nordmakedonien och Israel in i jakten på andraplatsen i gruppen. För att lägga alla tveksamheter åt sidan krävdes det en vinst mot Nordmakedonien i söndagens match.

Polen tog direkt tag i taktpinnen i matchen och det var inte en fråga om - utan om när målet skulle komma. Det tog dock, till störst del på grund av oskärpa framför mål, tills den 74:e minuten till Przemyslaw Frankowski kom i en andra våg och tog tillvara på en boll som Robert Lewandowski fått loss i Nordmakedoniens straffområde genom en stoppfint och själv försökte nå, Lewy hann inte fram innan Frankowski hann dit i full fart och stänkte in 1 – 0 från nära håll.

Målet hade en förlösande effekt för spelarna som nu anfaller med mera självförtroende. Det hela kulminerar i att Arkadiusz Milik provar ett långskott som går in i mål i den 80:e minuten och sätter slutresultatet 2 – 0 till Polen mot Nordmakedonien.

Polen firar i och med detta sitt tredje avancemang i rad till en internationell turnering. Det har aldrig tidigare hänt, till och med under det starka 70- och 80-talet. Dessutom är det idag inte lika många som är kritiska till förbundskapten Brzeczek som var starkt kritiserad när han tillträdde och efter förlusterna i Nations League. Men i kvalet har Polen varit effektivt och en välspelande lagmaskin av ett sällan skådat slag. Nu gäller de två sista matcherna mot Israel borta och hemma mot Slovenien att kämpa med Österrike om gruppsegern som i dagsläget skuggar Polen med sina 16 poäng mot Polens 19.