2019-11-19 20:45

Polen - Slovenien
3 - 2

Polen avslutar kvalet med vinst i Piszczeks avsked

Polen tar revansch på Slovenien och vann sin sista kvalmatch inför EM med 3 – 2. Matchen blev också noterad som Lukasz Piszczeks sista med landslaget.

Polackerna hade inför tisdagens match mot Slovenien säkrat gruppsegern genom att vinna borta mot Israel i förra matchen. En vinst var dock önskvärd ur flera aspekter, Polen hoppades komma så högt upp i rakningen som möjligt inför lottningen av EM-grupperna, det var sista kvalmatchen på hemmaplan inför EM nästa sommar och spelarna ville vinna inför hemmasupportrarna samt men inte minst Lukasz Piszczek startade i sin 66:e och sista match i den polska landslagströjan. Ytterbacken har under sin tid i landslaget växt till att bli en av de bästa offensiva ytterbackarna i polsk fotbollshistoria, så en vinst för att hedra Piszczek var också något som spelare och supportrar önskade få se.

Likt den förra matchen mot Israel så var Polen tidigt framme och hotade, direkt efter avspark i motståndarnas straffområde. Också likt den förra matchen så tar Polen ledningen inom 5 minuter då Sebastian Szymanski bibehåller sin fina form i landslaget och trycker in 1 – 0 till Polen efter 3 minuters spel med ett pressat skott från utanför straffområdet som lyckas passera det slovenska försvaret.

Till skillnad mot matchen mot Israel så lyckas Slovenien ganska fort kvittera matchen genom att Matavz som kan enkelt skicka in bollen förbi Szczesny i det polska målet efter enormt bra förarbete från Ilicic som tar emot bollen i straffområdet och behärskat passar den till Matavz som står mycket bättre till för att göra mål 1 – 1.

Efter kvitteringen tar Polen dock över matchen och skapar en hel del kvalificerade målchanser. Slovenien lägger sig på kontring och lyckas inte hota det polska målet nämnvärt under slutet av den första halvleken. Det mest intressanta som hände innan paus var att Piszczek byttes ut i den 47:e minuten till stora applåder från fans, med- samt motspelare och satte därmed punkt för sin karriär för de ”vit-röda”. 66 matcher och 3 mål blev hans facit. Istället för Piszczek kom Kedziora in på plan.

I den andra halvleken la polackerna in en högre växel och motorn för detta var Robert Lewandowski. Efter lite halvchanser åt båda hållen så är det Lewy själv som i den 54:e minuten tar emot en passning i mitten av planen och själv dribblar bort två motståndare för att sedan driva med bollen in i straffområdet och prickskjuta in bollen i mål vid målvaktens bortre stolpe, 2 – 1 och Robert gjorde ett av sina finaste mål i den polska tröjan hittills. Helt magiskt.

I den 56:e minuten står Oblak för en otrolig enhandsräddning när Piotr Zielinski får bollen från Kedziora och står perfekt framför målvakten men bollen blir som sagt otroligt nog stoppad av Oblak. Istället är det Slovenien som 4 minuter senare kvitterar till 2 – 2 då de kontrar in i det Polska straffområdet, denna gång är det Matvaz som behärskat passar och lägger upp bollen för Ilicic i straffområdet och denne dunkar upp bollen i nättaket bakom Szczesny från nära håll.

Polen fortsätter dock att anfalla och central i jakten på ännu ett mål är Robert Lewandowski som står för flera farliga aktioner under andra halvlek. I den 81:a minuten blir Polen belönat när Lewy igen står för en magisk insats i motståndarnas straffområde. I kamp med tre slovener behåller han kontroll över bollen i vänstra delen av straffområdet och lockar till sig fyra slovenska försvarare. Efter att ha tagit sig ur pressen tittar han upp och ser att Grosicki har smygt fram vid bortre stolpen, ett perfekt inlägg träffar Grosickis panna som skickar in bollen framför mål där en framstörtande Jacek Góralski som skickar in 3 – 2 till publikens eufori.

Inte mycket mera händer i målchansväg under resten av matchen, Slovenien får Kurtic utvisad i den 86:e minuten när han trampar på en liggande Góralski och får sitt andra gula kort. Polen kan sedan till publikens, Piszczeks och tränarens glädje hålla undan och ganska bekvämt bevaka ledningen i slutminuterna. Polen vinner en mycket underhållande match där vi bjuds på fem fantastiska mål. Dessutom vinner Polen överlägset gruppen med 25 poäng, sex fler än tvåan Österrike och med endast en förlust på 10 matcher. Vem hade trott detta efter det tråkiga resultatet i Nations League? Polen ska spela EM nästa sommar!