2022-03-29 20:45

Polen - Sverige
2 - 0

Polen övervinner sviten på 31 år och vinner playoff-finalen mot Sverige

Polen är klart för VM i Qatar i vinter genom att ha besegrat den motståndare som Polen hade längst förlustsvit mot. Vad som var en jämn match under första halvlek blev under andra en lyckosam polsk läxa i effektivitet.

Polen kom inför mötet med Sverige med rejäl minusstatistik mot svenskarna. Trots många försök så var det 31 år sedan Polen senast besegrade Sverige. Det var dessutom i en vänskapsmatch utan några poäng eller avancemang på spel.

Tisdagens match på Stadion Slaski i Chorzów spelades i ett ihållande regn och inför knappt 55 000 åskådare på läktarna. Det var inför dessa förhållanden som matchen inleddes med två till en början jämna lag. Polens taktik var att vinna bollar och sedan utnyttja Matty Cash och Sebastian Szymaniskis löpningar längs med kanterna för att försöka servera bollen till Robert Lewandowski. Jämfört med senast när Polen låg under efter två spelade minuter så var denna start helt klart bättre. Sverige spelade också väldigt kontrollerat och kom till en rad halvchanser, mest på långskott från Isak och Quaison som enkelt kunde fångas in av Szczesny i det polska målet.

Polen kom också fram till chanser men inga riktigt vassa. Den farligaste för Polens del var när Matty Cash fick i princip öppet mål efter ett inspel längs marken då han tagit sig in i straffområdet vid borte stolpen men får tyvärr bollen på sin vänsterfot och därmed går skottet långt utanför. Sveriges bästa chans i första halvlek uppstår när svenskarna kommer med fyra spelare mot tre polska och Emil Forsberg kommer helt ren framför Sczeszny som likt en puma lyckas rädda skottet från nära håll som går mot bortre stolpen. När första halvlek tar slut har ännu inget av lagen lyckats göra mål och det står 0 – 0.

Andra halvlek inleds i princip med ett polsk anfall där Lech Poznans Jesper Karlström utan att troligtvis riktigt hänga med i vad som händer fäller en framrusande Krychowiak som hamnar framför Karlström på väg mot bollen. Karlström springer in i och fäller Krychowiak bakifrån och Polen tilldelas därmed straff. Straffen förvaltades på bästa sätt av Lewandowski som extremt rutinerat fick Olsen att först gå åt ett håll och placerade sedan in bollen i andra hörnet. 1 – 0 till Polen och Stadion Slaski fullkomligt exploderade av Lewandowskis 75:e mål i landslaget.

Direkt efter målet var det nära att Sverige kvitterade när Forsberg igen i princip fick öppet mål när han anföll mot den bortre stolpen vid en svensk kontring. Szczesny som för kvällen stod för en mycket bra insats (äntligen) slängde och sträckte sig längs marken och lyckades freda sitt mål. Forsberg hade därmed inte lyckats förvalta matchens två bästa möjligheter vid detta tillfälle.

Sverige började nu dominera spelet och radade upp hörnor och nästan-chanser. Polen verkade backa hem och försökte försvara sin ledning vilket kändes som en riskabel strategi vid 1 – 0.

I den 72:a minuten satte Napolis Piotr Zielenski spiken i kistan för Sveriges förhoppning om att kunna vända matchen när han pressade Danielsson som fick en hård bakåtpassning från Olsson. Danielsson kunde inte kontrollera bollen och föll när Zielenski stal bollen från honom och Zielenski fick ett friläge mot Olsen som han enkelt kunde placera in i mål och det stod då 2 – 0.

Efter Polens andra mål tog Polen över mycket av spelet. I slutet av matchen var Lewandowski att göra mål flera gånger om men Olsen i Sveriges mål stod för några riktiga fantomräddningar. Den desperata sista pressen från Sverige uteblev och Polen kunde ganska bekvämt hålla i bollen i slutet av matchen tills domaren blåste för slutsignal och Polen kunde konstatera att den första segern mot Sverige på 31 år var ett faktum.

Glädje i Polen och tränare Michniewicz syntes brista ut i gråt över att ha lyckats med vad som inför såg ut som ett väldigt svårt och komplicerat uppdrag. Nu har Robert Lewandowski & Co. ett VM att se fram emot när det är dags att börja tänka på julfirandet.

Det är även ett tungt nederlag för Sverige som trots förlusten gör en bra match på bortaplan. Hade Sverige förvaltat sina chanser lika effektivt som när båda lagen möttes förra sommaren hade matchen lika gärna slutat med svensk seger. Väldigt tråkigt att Polens avancemang kom på Sveriges bekostnad men med tanke på Sveriges landslags framtid så lär svenska supportrar inte behöva deppa allt för länge innan man är med i leken igen.