2018-06-12 18:00

Polen - Litauen
4 - 0

Polen redo för VM i Ryssland

Polen vann under tisdagen sin sista träningsmatch inför VM. För motståndet stod grannlandet Litauen.

Polen mötte under tisdagen den nordliga grannen Litauen i sin sista match inför VM som börjar på torsdag. Inför matchen kom de vita örnarna med ett oavgjort resultat i bagaget, efter att ha spelat 2 – 2 mot Chile förra veckan. Polackerna ledde med 2 – 0 men tappade ledningen efter ett drömmål från chilenarna i slutet av matchen. Därmed fanns det både positiva och negativa aspekter att ta med från den matchen för att fila på inför dagens drabbning.

Det började dock inget vidare för Polen. Redan efter tre minuter satt bollen i mål efter att Darvydas Sernas kommit ensam med Polens målvakt, men han hade ställts offside av det polska försvaret och målet ströks därmed. Taktiskt ställde Adam Nawalka upp Polen mycket offensivt med tre anfallare på plan. Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik och Dawid Kownacki startade alla matchen. Efter en tio minuter ökade Polen tempot i matchen och det gav utdelning.

I den 19:e minuten kunde Robert Lewandowski placera in 1 – 0 till Polen efter att ha fått bollen från Maciej Rybus i motståndarnas straffområde. Sitt andra mål i matchen satte Lewandowski efter att Polen blivit tilldelade frispark utanför straffområdet i den 33:e minuten. Lewys skott tog i övre målramen och studsade in i målet för att sedan studsa ut i straffområdet. Efter att ha konsulterat videodomaren (VAR) så kunde domaren döma 2 – 0 till Polen.

I andra halvlek gjorde Polen två nya mål. Det första kommer i den 70:e minuten efter att Lukasz Teodorczyk passat bollen diagonalt inne i straffområdet till Dawid Kownacki som bara behöver lägga in bollen bakom en överspelad litauisk målvakt. Det var hans första mål i sin blott andra match för A-landslaget och ser ut att gå en spännande framtid till mötes.

Det andra och sista målet gjordes i den 82:a minuten efter att Polen tilldömts straff för hands inne i målområdet. Även denna gång fick domaren hjälp av VAR-systemet när han tilldömde Polen straffen. Jakub Blaszczykowski satte bollen kyligt vid målvaktens vänstra stolpe samtidigt som målvakten slängde sig åt andra hållet.

Kort därefter blåser domaren av matchen och Polen vinner sista träninglandskampen inför VM med 4 – 0 mot ett oinspirerat Litauen. Trots detta så finns det många positiva saker att ta med sig från matchen. Laget spelade mycket bra och kreativt på den offensiva planhalvan och fick dessutom resultat därefter. Publiken visade sitt stora samtycke genom att stanna kvar och hylla spelarna efter matchen.

Förhoppningsvis kommer allt nu att klicka lika bra i Polens öppningsmatch som spelas mot Senegal på tisdag den 19 juni i Moskva. Självförtroendet är i skrivande stund högt i det polska lägret och laget ser fram emot att turneringen ska börja.