2022-11-26 14:00

Polen - Saudiarabien
2 - 0

Polen – Saudiarabien: Lewandowskis första mål i VM

Polen vinner mot Saudiarabien med 2 – 0 tack vare Robert Lewandowski och Wojciech Szczesny.

Inför matchen var det mycket fokus på hur det faktiskt stod till i den polska truppen efter den oavgjorda matchen mot Mexiko. Det var inte resultatet som blev ifrågasatt utan hur Polen spelade i matchen, där allt initiativ gavs upp till Mexikos del.

Inledningen av dagens match var väldigt intensiv från Saudiarabiens sida. Saudierna pressade polackerna högt och intensivt. Motståndarna flög fram i hög fart och behandlade bollen på ett imponerande sätt i sina snabba anfall.

Polens defensiv stod dock emot de snabba anfallen och trots att saudierna såg piggare ut och som att de nästan fick till det så var det likt matchen mot Mexiko i inledningen inte så kändes den polska defensiven solid.

I takt med att första halvlek satte sig så började de polska offensiva spelarna också involveras mer i spelet. Polen lyckades vid några tillfället ta sig ur den saudiska pressen men de sista passningarna var lite för svaga.

Det rättades till i den 39:e minuten när en utspark från Wojchiech Szczesny letade sig hela vägen fram till Robert Lewandowski som, i en briljant aktion, inte försökte sig på ett omöjligt avslut utan chippade med sig bollen ut mot kortlinjen och drog på så sätt med sig den saudiske målvakten. Därefter kunde Robert enkelt servera in bollen till Piotr Zielinski som hade hela målet att sikta på och han placerade in bollen högt i nätet otagbart för saudiernas målvakt till 1 – 0 för Polen. Polen tar ledningen efter en intensiv inledning och ett oerhört skickligt agerande av Lewandowski.

Glädjen höll på att bli kortvarig när Bielik orsakade en straff i den 45:e minuten. Wojchiech Szczesny som ibland gör galna misstag (EM 2012, VM 2018) och ibland är omutlig i mål var idag helt omutlig i målburen! En räddad straff och direkt efteråt stod han för en svettig räddning på returen när han fick fingertopparna på bollen som var på väg in i målet och kunde därmed styra den över.

I andra halvlek kom Polen ut med vad som kändes en mycket mer defensiv mentalitet. Saudiarabien höll i bollen väldigt mycket och anföll längs med kanterna. Den polska defensiven som under första halvlek sett så solida ut började vackla och flera heta situationer lyckades saudierna vaska fram. Bland annat en i den 69:e minuten när det efter hönsgård i det polska försvaret är Szczesny som rusar ut och räddar ett skott från nära håll från en saudisk spelare.

Polen är dock inte bara inställda på försvar. Laget har under andra halvlek en boll i ribban av Arkadiusz Milik och en i stolpen av Lewandowski.

Tillslut, i den 82:a minuten kom så stunden som hela Polen väntat på. Saudiarabien har bollen och passar den i backlinjen när Al-Malki får en feltouch på bollen och inte har koll på hur nära Lewandowski är. Robert Lewandowski tar bollen och undviker tacklingen, driver in i straffområdet och placerar kyligt in bollen för sitt 77:e mål totalt i landslaget och det första i ett VM någonsin! 2-0, tårar och en hög av spelare på plan!

Efter detta känns inte matchen riktigt het längre. Lewandowski får ännu ett friläge i den 90:e minuten som han dock inte lyckas chippa över målvakten. Saudiarabien har sedan ett farligt skott i slutet innan domaren blåser av matchen och förkunnar att Polen just nu leder gruppen!

Ikväll möts Argentina och Mexiko vilket kan leda till att imorgon kan situationen vara annorlunda men just nu kan Polen och Robert Lewandowski unna sig en kort stunds glädje.