Polen - Senegal
1 - 2

Polen – Senegal: Masakra

Polen förlorade traditionsenligt inledningsmatchen i VM mot Senegal. Nu är VM snart över innan det började.

Polen kom till matchen med någon slags självförtroende efter att ha vunnit sin relativt svaga kvalgrupp och spelat ett antal träningsmatcher inför turneringen som visat på att det kan finnas nåt att ta av i mästerskapet. Traditionens makt är dock svår att överkomma och Polen spelade bedrövligt i matchen mot Senegal, något som i VM straffar sig omedelbart.

I inledningen av matchen såg det dock jämt ut. Polen hade bollinnehavet men gjorde inget med det. Senegal backade hem och kontrade blixtsnabbt men fick aldrig riktigt till det. Frågan var bara när det polska korthuset skulle falla ihop. Tidigt märktes det att Kamil Gliks ersättare Thiago Cionek inte var vän med bollen. Han och Krychowiak stod för flera bolltapp som var nära att resultera i baklängesmål då hans touch på bollen var bedrövlig. Krychowiak sprang mest runt och fällde motståndare utan att skapa något annat och hela det polska landslaget stod mest runt och tittade på varandra på ett sätt som fick en och annan att slita sig i håret.

Lewandowski lyckades med ingenting likaså Milik. Polens insats var enligt mig den sämsta laginsatsen i VM hittills, sämre än Saudiarabiens. Det fanns ingenting av fart, finness eller fotbollskunskap.

Helt rättvist tog Senegal ledningen i den första halvlekens 37:e minut när ett skott från Gueye som inte var speciellt svårt för Szczesny men tidigare ”stjärnspelaren” Cionek fick bollen på sig, gjorde någon form av sparkreflex och ställde Szczesny i målet totalt, 0 – 1 och ett imponerande Senegal leder utan att Polen ens vart nära att hota framåt, trots 65% bollinnehav.

2 – 0 kom i den andra halvleken och 60:e minuten. Krychowiak nickar hem bollen, inbytte Bednarek glömmer bort att han är en fotbollsspelare för en stund och börjar gestikulera istället för att jaga efter senegals Niang som petar bollen förbi en utrusande Szczesny och placerar in bollen på ett retfullt sätt i öppet mål. Min hand tar för min panna och minns tillbaka till smärtan 2002 mot Sydkorea och 2006 mot Ecuador. Hur vågade jag ens hoppas på den här samlingen individualister. Detta är hyggliga fotbollsspelare men inget lag, inget med fungerade spelidé i alla fall. Saudiarabien känns som ett bättre sammansatt lag i dagsläget.

I slutet av matchen gör Polen ett oförtjänt mål efter att Krychowiak nickat in bollen i mål i den 86:e minuten efter en polsk frispark. Då tänds hoppet i åtta plågsamma minuter om att Polen ska kunna få en högst oförtjänt poäng. Men icke, fotbollsguden var idag rättvis och Polen lyckas inte att skapa någon farlig chans på åtta minuter. Allt laget lyckas uppnå är att öka graden av ångest bland alla de polska fans som funnit ro i att VM varade i 37 minuter efter 12 års väntan.

I nästa match väntar ett revanschsuget Colombia som förlorade mot Japan tidigare idag. De polska spelarna kan redan nu börja planera vart de ska se åttondelsfinalerna om någon vecka. Solstol i Spanien eller Frankrike?