2021-06-08 18:00

Polen - Island
2 - 2

Polska landslaget placerar ut rökridåer inför EM
Inga mål från Lewandowski idag trots 81 minuter på planen

Polska landslaget placerar ut rökridåer inför EM

Med sex dagar kvar till EM spelade det polska landslaget vänskapsmatch mot Island. Matchen slutar oavgjort efter flera försvarsmisstag av polackerna.

Sex dagar kvar till EM och Polen spelar på hemmaplan inför åskådare igen. Motståndare denna dag var Island, troligtvis i ett försök att testa sig mot nordiskt motstånd som en föraning om hur matchen mot Sverige kan bli.

De två landslagen är i olika faser. Polen, förbereder sig inför sin kommande EM-kampanj och Island försöker att åter bygga ett framgångsrikt landslag och satsar på kvalet till VM 2022. Islands tidigare match var en jämn match mot Färöarna som likaväl hade kunnat sluta med oavgjort då Färöarna pressade Island under delar av matchen. Därmed sågs Polen av många som klara favoriter inför kvällens match.

Nu är det så att jag hoppas att Polens försvarsspel är bättre än såhär. Jag hoppas att spelarna bara hade en dålig dag på jobbet i defensiven. Eller att det är den kända polska mentaliteten som inte är på topp och att det blir bättring till EM och att kvällens misstag istället kan få våra motståndare att slappna av eller rent av bli övermodiga. Då skulle kvällens resultat kunna fungera som en rökridå, ett lojt Polen i genrepet kommer in fokuserat och med ett klart sinne till EM och tar motståndarna på sängen.

Själva matchen var inte mycket att skriva hem om. Island är mycket hungrigare i början av matchen och gör första målet efter en hörna som dimper ner framför Gudmundsson i den 24:e minuten som trycker in den från nära håll. Zielinski upphäver en eventuell offside efter VAR-koll. Klassisk polskt försvarsmisstag.

Polen kvitterar sedan efter ett fint anfall där spelarna kommer fram på bred front och bollen passas in till nyss nämnde Zielinski som kvitterar i den 34:e minuten.

I andra halvlek tar Polen över matchen och borde, sett till antal chanser kanske ha vunnit matchen men det är Island som i den 47:e minuten tar ledningen efter en fin prestation från Bjarnason som tar ner ett inlägg med ena foten och bombar upp den i krysset med andra. Passivt försvar från Polen i den situationen.

Efter 1 – 2 så inleder Polen en jakt som resulterar i stor press mot det isländska straffområdet. Island sjunker ner och fokuserar på försvarsspelet. Polen har flera chanser men antigen är skotten alldeles för tama och Kristinsson i målet kan rädda eller så missar polackerna målramen helt. I den 88:e minuten får dock Swiderski lön för mödan när han med lite tur får på en träff som går mellan en isländsk försvarares ben in vid bortre stolpen lite retfullt långsamt men det räknas ändå och Polen mot Island slutar 2 – 2.

Som insats så är det underkänt för försvarsspelet men knappt godkänt för anfallsspelet. Det är svårt att göra mål på ett Island som parkerar bussen i slutet av andra halvlek och att Polen ändå lyckas få in den där bollen och komma till flera målchanser glädjer. Skärpan måste dock upp flera nivåer, både defensivt där misstagen från denna match inte får förekomma och offensivt där Polen kanske borde ha haft ett mål till minst i protokollet.
 

Oskar A.2021-06-08 23:59:00
Author

Fler artiklar om Polen