Ultras får revansch på PSG
Man behöver inte vara huligan för att bli portad av Paris SG. Det kan räcka med att bryta mot ”klubbens värderingar”. Men nu kan över 2 000 svartlistade PSG-fans få sin revansch.
Få stopp på våldet
När de nya PSG-ägarna från Qatar tog över klubben intensifierade man arbetet med att få bort den våldskultur man upplever har funnits runt klubben i decennier. Många portades från arenan. Väl inne på Parc des Princes infördes ett biljettsystem där man själv inte kunde bestämma vilken kortsidessektion man hamnade på. Bortaresorna reglerades så hårt att det ofta varit omöjligt att organisera dem.
Tidigare problem kring Parc des Princes i Paris och inte minst vid bortamatcherna – där interna uppgörelser mellan olika PSG-falanger hört till vanligheten – gjorde att nästan inga externa röster hördes protestera. ”Vi måste få slut på våldet”, var den allmänna meningen.
Få var det därför som lyssnade när en grupp fans som tidigare haft årskort på kortsidorna i september förra årets skaffade juridisk hjälp. Man hävdade att PSG upprättat en egen, olaglig lista som gjorde att supportrar utestängdes från matcherna utan anledning. Ingen av de som då klev fram fanns med på den av polisen godkända listan med portade supportrar.
”Vårt enda brott är att vi ifrågasätter hur klubben nu sköts.”, meddelade man via sina advokater som i sin tur lämnade in en anmälan till CNIL (La Commission nationale de l'informatique et des libertés), en oberoende myndighet som vakar över att den digitala världen (inklusive digitala arkiv) följer gällande lagar och regler.
”Det var långt värre än vi trodde”
Få trodde nog att det skulle leda någonstans. Därför slog måndagens offentliga besked från CNIL ner som en mindre bomb. För första gången har Paris Ultrasgrupperingar fått rätt. Och det är ingen liten seger.
Efter en husrannsakan i PSG:s lokaler slogs det fast att det finns två ”svarta listor” i klubben:
1. Den första är gjord tillsammans med berörda, och godkända, myndigheter (anm: polisen) och listar personer som belagts med besöksförbud. I sig korrekt, men PSG har glömt att ansöka om tillstånd. Ett överseende som inte verkar störa CNIL lika mycket som…
2. Lista nummer två som innehåller personer som ska utestängas för att de har ”ett beteende som inte stämmer överens med klubbens värderingar”.Båda listorna anses tills vidare olagliga av CNIL. Klubben har en månad på sig att ansöka om och motivera varför man bör ha dessa arkiv. Lyckas man inte med det ska de förstöras.
Vad gäller lista nummer två kräver man också att Paris SG tydligt anger vilka ”klubbens värderingar” verkligen är. Något man hittills inte lyckats göra, anser myndigheten.
- Vi väntade oss faktiskt inte detta resultat. På listan där PSG anger vilka de själva menar är oönskade finns det 2007 namn. Det var långt värre än vi trodde, säger supportrarnas representant, advokaten Cyril Dubois till L’Express.Han berömmer CNIL:s "helt oberoende arbete" och menar att CNIL:s offentliga dokument som hävdar att ”grova fel begåtts” i och för sig redan är ett straff för Paris Saint-Germain. Lyckas man inte visa på vilket sätt hans klienter missat att följa klubbens värderingar kommer han även be dem kräva ersättning.
Prestigeförlust för klubben som reagerar kraftfullt
PSG har redan drabbats av en prestigeförlust man kunde varit utan. Och det kan bli värre. Just nu ser fansen ut att få rätt i sitt påstående att klubben passat på att göra sig av med obekväma personer vars enda ”brott” varit att man ifrågasatt ledningens sätt att sköta klubben.
Inte blir det bättre om man – mot förmodan – på grund av administrativt slarv även får underkänt att fortsätta med sin första, mer okontroversiella lista, den med de personer som man tillsammans med polisen belagt med besöksförbud.
Paris Saint-Germain har på sin officiella hemsida reagerat på CNIL-dokumentet. PSG har bland annat kraftiga invändningar mot att man inte först fått bemöta kritiken. Dokumentet innehåller "subjektiva termer" och uttrycket "svarta listor" är obefogat, skriver man. Klubben förebehåller sig rätten att överklaga.
Källor: CNIL och L’Express och PSG.