Sarics skada är ett av orosmolnen inför kvalstarten.
På lördag börjar äntligen kvalet och för BiH väntar Armenien i den första kvalomgången. På förhand väntas Bosnien erövra tre pinnar hemma i Sarajevo men trots favoritskapet finns det en del farhågor inför den första duellen, bla Elvis Sarics skadeproblem.
Belgien:
Gojko Cimirot (Standard Liege)
Standard Liege vände ett tremålsunderläge och besegrade Waasland-Beveren med 4-3 i den senaste omgången, Cimirot hoppade in i den 87:e minuten.
Bojan Nastic (KV Oostende)
Spelade 90 minuter i förlustmatchen (2-0) mot Anderlecht.
Bosnien & Hercegovina:
Vedran Kjosevski (Zeljeznicar)
Kjosevski lirade 90 minuter och hade inte mycket att göra när Zeljeznicar slog Zvijezda 09 med två mål mot noll.
England:
Sead Kolasinac (Arsenal)
Arsenal är vidare i Europa League efter en fantastisk insats i returen mot Rennes, the Gunners vann med 3-0 i en match där Kolasinac visade klass. Vänsterbacken spelade en av sina allra bästa matcher sedan flytten till England, han blockade många skott, skapade flera lägen på egen hand och levererade en assist.
Asmir Begovic (Bournemouth)
Satt på kvisten mot Newcastle.
Muhamed Besic (Middlesbrough)
Middlesbroughs kräftgång fortsätter och det har inte sett bra ut den senaste veckan, inledningsvis föll man mot Preston med 2-1 och därefter med 3-0 mot Aston Villa. Besic spelade 77 minuter mot Preston och han var delaktig i Boros fullträff via en assist, förlusten mot Birminghamklubben betrakade han från bänken.
Mario Vrancic (Norwich City)
Norwich slog både Hull City (3-2) och Rotherham United (2-1) under föregående vecka, Vrancic bytes in i slutminuterna båda gångerna.
Frankrike:
Sanjin Prcic (Strasbourg)
Prcic lirade 90 minuter och varnades mot Nimes, 2-2 skrevs slutresultatet till.
Italien:
Rade Krunic (Empoli)
Mittfältaren spelade 90 minuter mot både Roma och Frosinone, den första kampen förlorade Empoli med 2-1 och den andra vann laget med samma siffror. En förövrigt blytung seger mot ”frossarna” som innebär att Empoli klättrar upp på säker mark, Krunic levererade en assist i samma match.
Edin Dzeko (Roma)
Dzeko var inte med i truppen mot Empoli men han lirade 90 minuter när Roma torskade med 2-1 mot SPAL. Dessvärre var anfallaren ur balans i förlustmatchen, trots att han fixade straff och hade en och annan snygg nedtagning. Han var väldigt lättprovocerad under matchens gång, gjorde flera enkla misstag och han höll med en massa onödigt gestikulerande.
Miralem Pjanic (Juventus)
Juventus är vidare till CL-kvarten efter en fantastisk insats mot Atletico Madrid i returmatchen, den italienska representanten vann med 3-0 och vinner därmed dubbelmötet med 3-2. Pjanic fick rejält med beröm i samband med segern, han var den spelare som sprang mest och det han framförallt utmärkte sig med är hans blick för spelet. Framgången på den europeiska scenen följdes upp av säsongens första torsk i Serie A, 2-0 mot Genoa där Pjanic återigen lirade 90 minuter.
Ervin Zukanovic (Genoa)
Zukanovic spelade hela matchen mot den överlägsna ligaledaren Juventus.
Kroatien:
Amer Gojak (Dinamo Zagreb)
Dinamo Zagreb är utslagna ur Europa League men man lämnade turneringen med flaggan i topp, efter en 1-0-seger hemma förlorade man returen med 3-0 efter förläggningsspel. Gojak lirade 98 minuter och tyvärr har mittfältaren varit en av Dinamos svagare pjäser i detta dubbelmöte, specifikt i den andra ronden. Det var flera sekvenser där Modri kom i farliga kontringslägen och där Gojak på något sätt slarvade bort bollen så att möjligheten rann ut i sanden, han var också långsam i tanken och brände en jättechans i förläggningen. Mittfältaren spelade därefter också 90 minuter i HNL-matchen mot Gorica, huvudstadslaget vann med 2-1 den gången.
Nederländerna:
Samir Memisevic (Groningen)
Landslagets återvändare spelade 90 minuter i 1-0-segern mot ADO Den Haag.
Rumänien:
Elvir Koljic (Universitatea Craiova)
Koljic spenderade 86 minuter på plan mot Sepsi, hans klubblag vann matchen med uddamålet och kollektivet fortsätter att vara med i toppstriden.
Ryssland:
Toni Sunjic (Dinamo Moskva)
Sunjic lirade hela bortamatchen mot Orenburg, Dinamo Moskva förlorade med 1-0.
Serbien:
Goran Zakaric (Partizan)
Partizan är vidare till semifinal i den serbiska cupen efter en övertygande seger med 4-0 mot Napredak, Zakaric lirade 83 minuter och skrev in sig i målprotokollet efter en finfin soloaktion. Trots framgångarna i cupen fortsätter Partizan att förlora i ligaspelet och senast torskade laget med 3-1 mot Spartak Subotica efter en kass insats, Zakaric spelade 90 minuter och är en av de spelare som blivit ifrågasatt av supportrarna.
Slovenien:
Kenan Piric (Maribor)
Piric spelade hela 0-0-matchen mot toppkonkurrenten Olimpija Ljubijana.
Spanien:
Kenan Kodro (Athletic Bilbao)
Kodro blev inbytt i matchminut 85 mot Atletico Madrid och tackade för möjligheten genom att avgöra mötet med sitt 2-0-mål, väldigt roligt för anfallaren med tanke på alla motgångar han upplevt sedan han lämnade Osasuna.
Ermedin Demirovic (Almeria)
Demirovic startade det andalusiska derbyt mot Granada, han bytes ut efter dryga timmen och blev tyvärr poänglös.
Tjeckien:
Eldar Civic (Sparta Prag)
Försvararen spelade inte mot Sigma Olomouc.
Turkiet:
Ibrahim Sehic (Erzurumspor)
Erzurumspor fortsätter att förlora och senast blev det 1-0 mot Trabzonspor, Sehic spelade 90 minuter.
Deni Milosevic (Konyaspor)
Milosevic träffade virket och lirade hela matchen mot Rizespor, hans arbetsgivare torskade med 2-0.
Edin Visca (Istanbul BB)
Det är inte bara Amer Gojak som bränt målchanser i veckan utan även Visca missade läge efter läge mot Kayserispor. Mötet lagen emellan slutade 1-1 och ineffektive Visca lirade hela matchen för Turkiets ligaledare.
Tyskland:
Ermin Bicakcic (Hoffenheim)
Bicakcic var tillbaka i Stuttgart i lördags, samma stad där mittbacken påbörjade sin professionella karriär och han spelade 90 minuter i 1-1-matchen. Spelarens insats var väldigt bra och han blev Hoffenheims bäst betygsatta spelare utav kicker.de, positivt att hans formkurva pekar uppåt.
Haris Duljevic (Dynamo Dresden)
Yttern spelade 90 minuter i ligamatchen mot Magdeburg, Duljevic var bland de bättre hos Dynamo Dresden och sammandrabbningen slutade 1-1.
Österrike:
Smajl Prevljak & Darko Todorovic (Red Bull Salzburg)
Varken Prevljak eller Todorovic fick någon speltid i matcherna mot Napoli och Wacker Innsbruck.
Skadad, petad eller placerad utanför truppen:
Elvis Saric (Suwon Bluewings)
Izet Hajrovic (Dinamo Zagreb)
Stjepan Loncar (Rijeka)
Riad Bajic (Istanbul BB)
Reflektioner inför kvalet:
På lördag påbörjas det efterlängtade kvalet där målsättningen givetvis är ett historiskt EM-slutspel nästa sommar. På förhand har BiH en realistisk chans att nå turneringen, mycket såg bra ut under Nations League och det är trotsallt 24 lag som når mästerskapet. Trots att förväntningarna är på topp återfinns dock flera orosmoln inför de två kommande matcherna mot armenierna och grekerna. De jag främst åsyftar är följande:
1. Sarics skada: Mittfältaren som hade ett grymt 2018 har inte spelat en endaste minut tävlingsfotboll under detta år och kommer sannolikt inte delta mot Armenien men kanske mot Grekland. Prosinecki har trots en hel del skeptiska kommentarer gett Saric förtroende och spelaren startade samtliga drabbningar i Nations League. På pappret är Saric inte mycket mer än en medelmåtta men i landslaget har han imponerat och genom sina insatser har han avgjort tillställningar till Bosniens fördel, det är högst oklart ifall BiH tagit klivet upp i A-divisionen ifall Saric inte närvarat. Därmed är det tyvärr något oroande att Saric riskerar att missa båda matcherna, spelaren hade ju faktiskt en nyckelroll i höstas.
2. Högerbacken: Att Bosnien har problem på högerbacksplatsen är tyvärr inget nytt och det lär bli Todorovic som fått sparsamt med speltid som placeras där under båda bataljerna. Tidigare har dock Bicakcic lirat högerback men Hoffenheims försvarare är primärt en mittback och hans offensiva styrkor är begränsade. Todorovic har visat upp flera kvalitéer under sin tid i både Sloboda Tuzla och i U21-tröjan, därutöver har han knappast gjort bort sig när han väl lirat för A-landslaget. De främsta som oroar är avsaknaden utav speltid, hur mycket kommer det att påverka honom och kommer Todorovic på sikt vara en hållbar lösning på högersproblemet?
3. Defensiven: En av landslagets traditionella svagheter har varit försvarsspelet, detta var tydligt under det senaste VM-kvalet där det var väldigt svajigt och rörigt i backlinjen. Prosinecki har dock förbättrat defensiven avsevärt och under 2018 släppte det ordinarie landslaget bara in tre mål under tio matcher, januarilandskamperna är alltså inte inräknade. Den spelare som framförallt utmärkte sig under fjolåret var Toni Sunjic som levererade i match efter match under 2018, frågan är ifall mittbacken kommer kunna prestera på samma nivå i det kommande kvalet. I Nations League var det Zukanovic och Sunjic som startade samtliga matcher och därför borde denna duo få förtroende på lördag. Det ska dock nämnas att Bicakcic varit bra i de senaste matcherna han spelat och även Bico är således en potentiell startspelare.
Tyvärr har Kolasinac skadat sig och han kommer inte spela mot armenierna, hans ersättare väntas bli Eldar Civic. Civic spelade förvisso under Nations League men hans insatser var mediokra, vidare har försvararen knappt spelat något för Sparta Prag under de senaste veckorna. På förhand känns inte alls Civic som en solid försvarare och det är högst oklart ifall han kommer kunna prestera mot tyngre motstånd, tur i oturen är det Armenien som står för motståndet i första omgången och inte bättre landslag likt Italien. Det kan dock nämnas att Kolasinac inte heller är felfri, han spelade inget under Nations League och är således inte samspelt med de andra backarna vilket kan leda till missförstånd. Vidare har Kolasinac tyvärr haft en tendens att röra sig högt upp på motståndarnas planhalva vilket lämnat luckor i defensiven och gjort landslaget sårbara när motståndarna kontrat.