Säsongssummering av Ekstraklasa 2012/2013

Säsongssummering av Ekstraklasa 2012/2013

Bättre sent än aldrig - Säsongssumeringen över Ekstraklasa säsongen 2012/2013.

Höstsäsongen 2012
 
Botten
 
Likt förra säsongen blev det en tung start på fotbollsåret för GKS Belchatów som redan inför Ekstraklasas första match fick dåliga nyheter då storsponsorn drastiskt drog ner på sitt ekonomiska stöd till klubben. Därmed kom GKS Belchatóws höstsäsong bli en av de svagaste i Ekstraklasas historia. Laget spelade endast ihop en handfull poäng på 15 matcher och gjorde mindre än 10 mål framåt.
 


Även förra säsongen nykomlingar Podbeskidzie Bielsko-Biala fick det svårt när den andra säsongen någonsin för klubben drog igång i juli. Laget hamnade snabbt på nedflyttningsplats och det såg ut som att säsongen 2012/2013 skulle bli slutet för fotbollsäventyret i den högsta divisionen för bergsborna från södra Polen.
 
Värt att notera är även den usla start som förra årets vice-mästare, som föll på målsnöret mot Slask Wroclaw, Ruch Chorzów fick. Från att förra säsongen ha varit ett överraskande topplag sjönk klubben som en sten till 14 plats och gjorde GKS Belchatów och Podbeskidzie Bielsko - Biala sällskap i botten av tabellen. En rejäl missräkning av både spelare och supportrar som hoppades kunna återupprepa det framgångsrika fjolåret.
 
Även Zaglebie Lubin och Korona Kielce befann sig i botten av tabellen under höstterminen men båda hade ändå ett relativt komfortabelt avstånd till de tre klubbarna under sig.
 
Mitten
 
I mittens rike placerade sig tidigt säsongens två nykomlingar i Ekstraklasa. Pogon Szczecin och Piast Gliwice lämnade tidigt bottenträsket och sniffade t.o.m. på placeringar längre upp i tabellen innan hösten var färdigspelad. Även förra säsongens besvikelse, Lechia Gdansk, tog sig samman under den nya säsongen och undvek bottenstriden men klarade inte att utmana topplagen om några högre placeringar. Mycket tack vare Abdou Razack Traoré som senare under vintern flyttade till Turkiet.



Östra Polens stolthet Jagiellonia från Bialystok placerade sig också här för tredje säsongen i rad. Målskyttet ville fortfarande inte sitta hundraprocentigt och trots att laget tränades av en gammal landslagsförvarare i Tomasz Hajto så släppte laget in många bollar bakåt, något som ledde till att den temperamentsfulle Hajto erbjöd sig att göra upp med utsända reportrar efter var och varannan match.
 
De regerande polska mästarna Slask Wroclaw inledde säsongen på ett svagt sätt. Efter att ha åkt på tunga förluster i det europeiska kvalet inledde man säsongen tillräckligt svagt för att guldtränaren Orest Lenczyk blev ersatt på sin post av tjecken Stanislav Levy. Under denna transitionsfas blev resultaten tillräckligt lidande för att Slask Wroclaw skulle hamna efter toppen av tabellen under hösten.
 
Slutligen så blev höstsäsongen en tuff period för den fallande stjärnan – Wisla Kraków. Den f.d. giganten inom polsk fotboll kämpade med ekonomiska problem och spelarflykt. Många underpresterande importer ledde till att klubben fick i många fall satsa på egna talanger. Problemet ligger i att år av ekonomiskt välstånd hade lett till att Wisla inte satsat på den egna juniorverksamheten lika mycket som övriga klubbar, därmed var urvalet av spelare som kunde axla ansvaret i Ekstraklasa begränsat.


 
Toppen
 
Ekstraklasas toppstrid var under hösten en något överraskande plats. Till en början av säsongen tog den eviga mittenklubben Widzew Lódz hand om ledarpositionen. Många undrade om Widzew höll på att göra en ”Ruch Chorzów anno 2012” när Ruch säsongen innan sånär vann Ekstraklasa trots att man innan var ett utpräglat mittenlag. Svaret blev nej. Trots en stark inledning där Widzew innehade serieledningen i några omgångar så visade det sig om man snabbt tog en koll på spelschemat att Widzew hade spelat mot klubbar på den nedre delen av tabellen. När man mötte på patrull i form av starkare lag så som Legia och Lech gick det inte tillräckligt bra och när höstsäsongen summerades hade Widzew åter sjunkit till en mittenplacering i tabellen.
 
Även Górnik Zabrze som kom att beblanda sig i toppstriden under hösten var en överraskning. Säsongen innan hade laget harvat i den nedre delen av tabellen och inte många trodde på en nämnvärd förbättring under hösten 2012. Górnik inledde säsongen stabilt och kom att spela allt bättre tills klubben helt plötslig låg på medaljplats och kämpade om serieledningen under höstsäsongen.


 
Årets absoluta överraskning var den imponerande start som Polonia Warszawa fick. Med en helt ny trupp till mesta del bestående av lokala talanger klättrade ”Svartskjortorna” snabbt i tabellen innan de låg och nosade på en serieledning. Detta från ett lag som alla trodde skulle trilla ur Ekstraklasa med dunder och brak. Istället spelade de under flera matcher den mest underhållande fotbollen.
 
Storlaget Lech Poznan såg länge ut att vara ett av höstens stabilaste lag. Klubben radade upp vinster på bortaplan men hemma var det en annan historia. Spelarna agerade ängsligt inför de egna supportrarna och det ledde till att Lech inte var i förarsätet när hösten 2012 summerades.


 
Legia Warszawa tog tidigt tag i taktpinnen och vägrade att släppa serieledningen under höstsäsongen. Till en början var spelet sprakande och anfallsinriktat, när hösten dock närmade sig sitt slut kom men dipp där dåliga prestationer mot Jagiellonia och Slask Wroclaw såg ut att äventyra serieledningen. Legia hade dock byggt upp en tillräcklig buffert inför höstens summering för att likväl stå som höstmästare för första gången på 17 år.
 
Vårsäsongen 2013
 
Botten
 
Bottenstriden som såg helt avgjord ut när hösten summerades med GKS Belchatów och Podbeskidzie Bielsko-Biala som hjälplöst avhängda från resten av klubbarna i seriesystemet blev istället en gastkramande kamp om överlevnad. Mycket tack vare två spelare. GKS Belchatóws Emilijus Zubas och Podbeskidzies Róbert Demjan.
 
Zubas kom till ett GKS som hade släppt in mål i samtliga matcher de deltagit i under hösten. Den unge litauern spikade då igen målet och stod för enastående enmansshower mot bl.a. Legia Warszawa och Lech Poznan som fullständigt krossade GKS ute på planen men i straffområdet var Zubas kung. Det tog ett flertal matcher innan Ekstraklasas spelare kom på ett sätt att få hål på Zubas. På 15 spelade matcher höll Zubas nollan i åtta. Det är en prestation med tanke på att klubben Zubas spelade för låg sist i tabellen.


 
Róbert Demjan som spelade hos den andra nedflyttningskandidaten Podbeskidzie Bielsko-Biala briljerade istället på andra änden av planen. Slovaken kom att koras till skyttekung när säsongen summerades med sina 14 fullträffar. Även det en prestation när man tar i åtanke att Podbeskidzie också låg hjälplöst näst sist när vårsäsongen drog igång.
 
Med hjälp av dessa två spelare kom de båda klubbarna att klättra i tabellen. Så till den grad att det kom att bli en kamp tills sista matchen om vilka som skulle degraderas från Ekstraklasa.
 
De inblandade klubbarna i denna del av tabellen var den tidigare framgångsrika nykomlingen Pogon Szczecin som tappade all form under våren och dalade ner till en 12 plats, fyra poäng från degradering, Widzew Lódz som även de föll tungt och lång när de gick från att vara tidiga serieledare till att undvika degradering med två poängs marginal.
 
Men i slutändan kom den riktiga kampen om degradering att stå mellan tre klubbar. GKS Belchatów, Podbeskidzie Bielsko-Biala och Ruch Chorzów. Hela situationen kom att röras till ytterligare då det sent omsider stod klart att endast den klubb som slutar sist i tabellen lämnar Ekstraklasa p.g.a. att Polonia Warszawa nekats licens i Ekstraklasa för nästa säsong och degraderades därmed.
 
Det hela slutade mycket jämnt men GKS Belchatów som kämpade väl kunde inte lämna den sista platsen i tabellen, trots att laget kom upp på samma poäng som näst sist placerade Ruch Chorzów. Ruch hade dock bättre resultat mot GKS i inbördes möten mellan klubbarna och GKS degraderades medan Ruch klarade sig kvar med en näst sista plats. Podbeskidzie lyfte nämligen också under våren och gick om förra säsongens Ruch.
 
Mitten
 
Många sedan tidigare bekanta mittenlag i denna sektion. Klubbar som mer eller mindre alltid hamnar här. Klubbar som Korona Kielce, Jagiellonia, Zaglebie Lubin och Lechia Gdansk gjorde ännu en säsong som inte lär etsa sig fast i minnet på supportrarna.


 
Anmärkningsvärt var att Wisla Kraków återigen gör en sämre säsong och slutar på 7 plats. Klubbens dåliga säsong året innan var inte en engångsföreteelse och det framkom även information under våren om att Wisla hade ekonomiska bekymmer. Flera av de spelare som hade köpts in inför säsongen misslyckades att leva upp till sina höga löner och när klubben inte kunde betala spelarnas löner valde vissa att bryta sina kontrakt. Hela situationen skapade en turbulens kring Wisla som ledde till att laget slutade på en för supportrarna besvikande sjunde plats återigen.
 
Toppen
 
Denna sektion kan egentligen delas in i två grupper. Titelstriden och kampen om europaplatserna. I kampen om att koras till polska mästare drog tidigt under våren Legia Warszawa och Lech Poznan iväg från resten av topplagen i tabellen. Det stod tidigt klart under våren att det skulle bli en kamp mellan två bittra rivaler om vart guldet skulle hamna. Samtidigt var det fyra klubbar som var inblandade i striden om placeringarna som ledde till Europaspel.
 
Polonia Warszawa brandskattades ytterligare under vinteruppehållet och många av de spelare som under hösten varit succéer flyttade till andra klubbar för det ekonomiskt krisande laget. Samtidigt betalade inte klubbens ägare löner till flera av spelarna i ett försök att få de att självmant bryta kontraktet och ge upp löneanspråken. Hela denna kaotiska situation ledde till att Polonia inte kunde återupprepa hösten succé och fick därmed det svårare att plocka poäng under våren. Med hjälp av den goda poängskörden klubben skaffat sig under hösten sjönk dock Polonia inte lägre än till en sjätte plats i tabellen endast fyra poäng från Europaspelsplatsen. Men tyvärr för Polonias del så hjälpte det inte då den ekonomiska situationen i klubben uppenbarligen var ohållbar och klubben tvångsdegraderades till division fyra.


 
Górnik Zabrze som under hösten var med och nosade om medaljer drabbades av en svacka och tappade mycket mark till Legia och Lech. De övriga klubbarna kom ikapp och gick om Górnik som missade Europaspelsplatsen med ynka tre poäng. Dock framkom det under våren att det inte spelade någon roll då klubben inte hade blivit beviljade licens för spel i Europa League på grund av ekonomiska problem.
 
De två klubbar som nådde Europaspelsplatserna kom att bli Piast Gliwice och Slask Wroclaw. Piast Gliwice överraskade många när de i form av nykomlingar klättrade högt i tabellen efter en stabil höst. Tack vare sitt stabila grundspel drabbades inte klubben av någon nämnvärd formsvacka och kunde ta sig förbi motståndare efter motståndare i tabellen. Då Legia dessutom vann dubbeln kom även det fjärde placerade laget i Ekstraklasa att få spela i Europa League.


 
Slask Wroclaw som var regerande mästare inledde hösten på ett svagt sätt och fortsatte att blanda och ge resultatmässigt under våren. Klubben tog sig dock samman och säkrade en tredje plats vilket sett till hur säsongen artat sig med tränarbyte och turbulens kring spelare ändå måste ses som godkänt.
 
Slutligen så stod kampen om titeln mellan de två ärkerivalerna Legia Warszawa och Lech Poznan.
 
Lech Poznan åkte på en svidande förlust mot Legia under höstterminen och inledde våren med ännu en överraskande förlust mot Polonia Warszawa. Efter matchen mot Polonia repade sig spelarna i Lech och vägrade förlora. Lech vann i princip varje match som spelades efter debaclet mot Polonia och klubben blev en av de formstarkaste i Europa vid denna tidpunkt. Vinster radades upp på löpande band men det hela var endast en transportsträcka tills den avgörande matchen mot Legia Warszawa på bortaplan i slutet av maj månad. Lech kom till mötet med en god formkurva bakom sig medan Legia inte imponerade inför seriefinalen med svagt spel i de tidigare matcherna. Trots det vann Legia seriefinalen efter ett straffmål och Lech var i praktiken besegrat trots att de fortfarande fanns en matematisk chans. Den grusades totalt när laget sedan överraskande förlorade ytterligare en gång mot ett vilt kämpande Podbeskidzie Bielsko-Biala på hemmaplan.


 
Legia Warszawa kom att bli ligans suverän under säsongen 2012/2013. Efter en stark inledning kom en formsvacka för laget som dock inte innebar att vinsterna uteblev, utan att de istället inte var lika övertygande som de borde vara. Spelares ineffektivitet, lojhet, supportrarnas bojkott av den egna ledningen och lagets matcher samt spelarnas blöta utekvällar skapade en turbulens kring Legia vid sidan av planen. På planen lyckades ändå allt som oftast de elva spelare som valts ut att leverera när det krävdes. Legia ledde serien i princip från start till mål och slog även sina närmaste konkurrenter i jakten på att säkra klubbens nionde titel och första på sju år.


 
Ekstraklasa 2012/2013 sluttabell:
 

Position
Lag
Poäng
1
Legia Warszawa
67
2
Lech Poznan
61
3
Slask Wroclaw
47
4
Piast Gliwice
46
5
Górnik Zabrze
43
6
Polonia Warszawa - Degraderade
42
7
Wisla Kraków
38
8
Lechia Gdansk
38
9
Zaglebie Lubin
37
10
Jagiellonia Bialystok
37
11
Korona Kielce
36
12
Pogon Szczecin
35
13
Widzew Lódz
33
14
Podbeskidzie Bielsko-Biala
32
15
Ruch Chorzów
31
16
GKS Belachatów - Degraderade
31


Årets målvakt: Emilijus Zubas (GKS Belchatów) – Räddade nästan kvar GKS Belchatów på egen hand.
 
Årets försvarare: Bartosz Bereszynski (Legia Warszawa) – Flyttades ner från mittfältet och blev en av ligans skickligaste ytterbackar, snabb, offensiv och aggressiv.

Årets mittfältare: Sebastian Mila (Slask Wroclaw) – Har kanske den bästa spelförståelsen i Polen. Bra vänsterfot. Får trots det inte chansen i landslaget.

Årets anfallare: Róbert Demjan (Podbeskidzie Bielsko-Biala) – Stark anfallare som är den enda anledningen till att klubben fortfarande spelar i Ekstraklasa nästa säsong.
 
 

 

Oskar Anlend2013-07-21 04:59:00
Author

Fler artiklar om Polen