Lagbanner
Krönika: När är man som mest supporter?

Krönika: När är man som mest supporter?

Undertecknad funderar över olika typer av supportrar och ställer sig själv frågan om det finns någon kategori som kan betraktas som den mest genuina.

I söndags publicerade jag en artikel där jag listade klubbarna som i mina ögon just nu är de mest deprimerande att hålla på. Jag tänkte fortsätta på spåret supporterskap och skriva av mig om ett ämne som länge funnits i mina tankar.
 
Nämligen begreppet supporter, som är ett oerhört brett sådant med flertalet olika innebörder. Vem som helst kan benämna sig själv som en supporter till ett lag, det är inget skyddat epitet som du endast får kalla dig först efter att ha uppfyllt vissa krav. Ändå finns det många som betraktar sig själva som högre ansedda supportrar än andra, och under min tid som boende i Hamburg hade jag en kväll en högst intressant diskussion med en kompis till mig som tidigare varit medlem i en ultrasgruppering och som fortfarande reser land och rike runt för att följa klubben i hans hjärta.
 
Högst och lägst i rangordningen
På en gömd pärla till takterrass i anslutning till Altona började vi diskutera olika typer av supportrar och vilken kategori som står högst i kurs, samtidigt som vi sippade på våra drinkar i sommarvärmen. Vi kom snabbt fram till att det finns otaliga grupper, men att vi båda ser mest upp till den som stöttar sitt favoritlag fysiskt genom att närvara på matcherna och bidra till att skapa stämning med sång och aktivitet på läktaren.
 
Samtidigt är det oftast inte den typ av supportrar som bidrar mest ekonomiskt – och som bekant kretsar även sportvärlden till stor del runt pengar och finanser. Det gör i stället den typ av fans som konsumerar allt som har med favoritlaget att göra i form av främst souvenirer. Kanske de även har årskort till hemmamatcherna, men det är inte de som anordnar tifon eller tillhör läktarens röststarkaste individer. Dock är det förmodligen dem som föreningen håller högst då de får ekonomin att gå runt samtidigt som de inte använder sig av olovlig pyroteknik som renderar i dryga böter.
 
Vi kom även överens om att medgångssupportrar är den indelningsgrupp vi tycker minst om. Det vill säga folk som går på matcherna och uttrycker sitt stöd endast när laget har vind i seglen, för att sedan håna och häckla när det vankas sämre tider. Jag hade precis en sådan typ i min klass under gymnasiet som bedyrade sin kärlek till Malmö FF när de vann matcher, men så fort de hade förlorat gjorde han sig lustig över dem som hade varit på matchen. Själv närvarande han ytterst sällan på några matcher, utan såg dem i stället på TV eftersom han ansåg det vara bekvämast.
 
En högst subjektiv fråga
Egentligen är det bara dumt och onödigt att ställa olika typer av supportrar mot varandra då det allt som oftast leder till tjafs och bråk. Samtidigt tycker jag det är intressant att det finns så många olika slags supportrar, och särskilt fascinerande är det att höra alla olika åsikter om hur den idealiska supportern verkar.
 
Det finns de som menar på att du är en genuin supporter först när du viger hela ditt liv åt att följa och stötta ditt favoritlag genom att vara närvarande på samtliga matcher, där du betraktar ditt vardagliga arbete som ett ont måste för att kunna finansiera ditt supporterskap. Samtidigt finns det de som hävdar att du är minst lika mycket supporter när du följer ditt lag via TV och sociala medier utan att gå på någon match live.
 
Vem som har rätt är givetvis högst subjektivt. För egen del har jag som tidigare nämnt alltid sett upp till dem som bidrar med god stämning på matcherna eftersom de oftast har ett driv och en glödande passion som jag kan känna igen mig i. Själv lämnade jag Sverige för Hamburg av den enkla anledningen att jag varje vecka ville kunna följa HSV på plats, och under tiden i Tyskland kom jag till underfund med att jag trivs allra bäst med andra passionerade supportrar då vi dessutom ofta har en fäbless för att resa och upptäcka världen. 
 
"Spelar egentligen inte någon roll"
I slutändan handlar det dock om ett gemensamt intresse för sporten där man kanaliserar sin kärlek på olika vis. Jag vet inte helt och hållet vad jag vill få sagt med den här krönikan mer än att belysa det intressanta i att det finns så otroligt många olika typer av supportrar, och att det är upp till var och en hur man väljer att följa och stötta sitt lag. Men som med så mycket annat här i livet blir det lätt till en tävling om vem som är mest supporter när det egentligen inte spelar någon roll då alla väljer sin egen väg att gå.
 
Det vore dock skoj att höra vad just du har för åsikt i frågan. Finns det en typ av supportrar som har högre status än andra och vilken kategori är det i så fall? Dela gärna med dig av din syn på saken i kommentarsfältet och kom ihåg att hålla en god ton.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-18 18:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans