Silly Season 2016: Händelserikt slut på Silly Season för Besiktas!
Gökhan Inler, Atinc Nukan och Caner Erkin

Silly Season 2016: Händelserikt slut på Silly Season för Besiktas!

Besiktas avslutade förra säsongen som turkiska mästare för första gången på sex säsonger. Med en ny arena, ett ungt och hungrigt lag, och Champions League-spel på horisonten förväntas sommarens transferfönster bli avgörande till ifall Besiktas kan inleda en längre period av framgång. Med all dess rykten, all dess glädje och all dess sorg, silly season är här!

Uppdateringar skrivs i röd text

Ryktas in

Kenneth Omeruo (22 år) - MB - Chelsea FC
Den unge nigerianska landslagsspelaren har sedan sin ankomst till Chelsea blivit utlånad till diverse klubbar. Fjolåret spenderades inte bara i Turkiet, utan hos en annan Istanbulklubb, nämligen Kasimpasa. Efter en ojämn säsong av Kasimpasa så valde man att inte aktivera uppköpsklasulen hos Omeruo. Det sägs nu att Besiktas är efter att värva den unge mittbacken för ett billigare pris.


Samuel Eto'o (35 år) - FOR - Antalyaspor
En av vår tids främsta anfallare, Samuel Eto'o lyckades trots vara på sina sena år att med 20 mål i turkiska ligan sluta som ligans näst bästa målskytt efter Mario Gomez. Turkiska tidningar har nu flitigt kopplat spelaren till Besiktas, som ryktas vara efter att värva spelaren utan att betala någon övergångssumma och försöker använda spelarens höga lön under förhandlingarna med Antalyaspor. Om det ligger någon sanning i Besiktas intresse av en äldre, men likväl formstark Eto'o, återstår att se.

9/8
President Fikret Orman sade nyligen på en presskonferens att man för tillfälllet brutit kontakten med Eto'o. Orman förklarade att Besiktas intresse för Eto'o endast gällde ifall spelaren skulle komma via en gratis övergång. När Antalyaspor begärde pengar inklusive spelare för anfallaren så valde Besiktas att dra sig ur affären som för tillfället verkar ligga på is.


1/9
In i det sista var det snack om att Besiktas och Samuel Eto'o var nära en deal, men tiden räckte helt enkelt inte till. Antalyaspor som verkar ha velat bli av med spelarens höga lön kommer nu behöva tända till anfallaren till samma form som förra säsongen.


Mario Balotelli (25 år) - FOR - AC Milan/Liverpool
En av fotbollsvärldens främsta personligheter. Mario Balotelli har haft ett par tunga säsonger i Serie A och AC Milan, och tränar för närvarande med b-laget. Turkiska lag har tidigare haft en tendens att ge nyantändning till talangfulla men formsvaga spelare. Efter att ha sett Ricardo Quaresma, Wesley Sneijder, Felipe Melo, Mario Gomez m.m. hitta tillbaka till gammal form så känns Balotelli som en naturlig figur att koppla till Turkiet. Om Besiktas väljer att ta denna risk inför en viktig CL-säsong som regerande turkiska mästare är dock ett frågetecken.


1/9
Spelaren är klar för spel i Nice


Loic Remy (29 år) - FOR - Chelsea FC
Fransmannens talang som anfallare har bevisats både i Ligue 1 och Premier League, i London har det dock vart väldigt snålt med speltid och ifjol blev det endast 13 matcher och 1 mål i PL. Remy har under de senaste säsongerna ryktasts till Turkiet, ifall klubbarna kan komma överenns om ett rimligt pris känns transfern inte alls omöjlig för Besiktas.

Carlos Gilberto Nascimento Silva "Gil" (29 år) - MB - Shandong Luneng
Den brasilianske försvararen och landslagsspelaren gjorde sig ett namn i den Brasilianska ligan och efter att spelaren nådde toppen av sin form under tre framgångsrika säsonger för Corinthians, värvades han i början av året till Kina för en summa på €8,5M. Efter rykten om att spelaren inte är lycklig i Kina har kommit ut så har ett intresse växt från Besiktas, för tillfället snackas det om ett lånebud för en säsong.


Samir Nasri (29 år) - OM - Manchester City
Franska och turkiska medier uppger att Besiktas övertalar Mancherster City och Nasri om ett låneavtal på en säsong. Enligt uppgifter ska Besiktas under denna säsong betala 60% av fransmannens årslön, medan City betalar resterande 40%.


1/9
Spelaren har anslutit sig till Sevilla på lån


Ryktas ut

Klara in

Gökhan Gönul (31 år) - HB - Fenerbahce / Free agent
Turkiska landslagets och turkiska ligans bästa högerback har sedan sina tvister med Fenerbahce och ett utgående kontrakt ryktats starkt till Besiktas under det senaste året. Nu är det klart att den väldigt omtalade övergången blir av och Fenerbahces vice-kapten lämnar för rivalerna Besiktas. Då spelaren satt på ett utgående kontrakt så kommer Besiktas inte betala någon transfersumma. Gönul kommer ha en årslön på 1,75 miljoner euro.

Marcelo Guedes (29 år) - MB - Hannover 96 - €2M
Efter en låneperiod på sex månader väljer Besiktas att aktivera uppköpsklausulen på 2 miljoner euro hos Marcelo Guedes, och hämtar in brassen som var central under Besiktas titelrace på en permanent transfer.

Aras Özbiliz (26 år) - Ytter - Rayo Vallecano [Slut på lån]
Den Istanbul-födde armeniska landslagsmannen värvades i januari efter en långtidsskada och blev genast utlånad till La Liga för att bättra sig inför denna säsong. Özbiliz som snabbt skapade sig ett namn efter storspel i Ajax och Kuban Krasnodar, hade det svårt med skador och form efter att han såldes till Spartak Moskva. Spelaren hoppas på en nyantändning denna säsong.

Fabri (28 år) - MV - Deportivo La Coruna / Free agent
Den erfarna La Liga målvakten Fabri hade sedan början av sommaren ryktats till Besiktas och den första bekräftelsen kom av spelaren själv. Fabri höll ett avskedstal för Deportivo där han tackade klubben och annonserade att han skulle flytta till turkiska Besiktas. Trots detta har Besiktas ännu inte meddelat spelaren till börsen och därmed är transfern ännu inte fulländad.

31/7
Fabri är klar för Besiktas på en fri transfer. Eftersom klubben inte betalar någon övergångssumma för spelaren är de inte tvugna att meddela börsen, därav oklarheten kring spelarens officiella status. Fabri satte på sig Besiktas tröjan för första gången under de senaste veckornas träningsmatcher.

Utku Yuvakuran (18 år) - MV - Beylerbeyi
Besiktas har värvat den unge målvakten som ifjol blev startmålvakt för Div. 4 laget Beylerbeyi. Spelaren är son till legendaren Semih Yuvakuran som länge spelade för Galatasaray och Fenerbahce. Ingen transfersumma har annonserats.

Adriano Correia (31 år) - VB - FC Barcelona
Besiktas har gjorrt klart med den brasilianska ytterbacken som efter 6 år och ett stort antal titlar lämnar Barcelona för Istanbul. Besiktas kommer betala en övergångssumma på €600k. Brasilianaren kommer ha en årslön på €2,35M som nästa säsong kommer sänkas till €1,85M.

Oguzhan Aydogan (19 år) - Ytter/OM - Borussia Dortmund
Besiktas värvar den tysk-turkiske talangen som av många fotbollsreportrar i Turkiet beskrivits som en spelare med stor potential med rätt träning. Spelaren har i dagsläget värvats från Dortmunds ungdomslag till Besiktas ungdomslag, men experter menar att spelaren snabbt kan nå en plats i A-laget. Besiktas betalade en övergångssumma på €200k till Dortmund för Aydogan.

Anderson Talisca (22 år) - OCM - Benfica [Lån]
Ersättaren till Jose Sosa har pekats ut som den 22-årige brasilianaren Talisca. Spelaren värvades 2014 från Bahia till Benfica för €4M och har sedan dess klättrat sig upp inom laget. Förra säsongen lyckades spelaren visa upp sig på Champions League, däribland ett avgörande frisparksmål mot Zenit i åttondelsfinalen. Talisca har under två säsonger i Benfica stått för 20 mål och 4 assist på 78 matcher. Besiktas uppges vara efter att låna spelaren för en säsong med en köpoption.

25/8
Besiktas har meddelat börsen att Anderson Talisca anslutit sig på lån frpn Benfica. Lånet sträcker sig över 1+1 säsonger och Besiktas betalar €2M i låneavgift. Talisca kommer under sin första säsong ha en garantilön på €1,5M/år. Ingen köpoption har presenterats men det har skrivits om en summa på 20-25 miljoner euro.

Vincent Aboubakar (24 år) - FOR - FC Porto [Lån]
Efter att ha anlänt till Porto år 2014 har Vincent Aboubakar snabbt lyckats bygga upp ett namn som en ytterst stark anfallare, en bra target player, och en kraftfull skytt. Under en tid har Aboubakar ryktats som Besiktas ersättare till Mario Gomez, det har ryktats att de svartvita även här är efter ett låneavtal med köpoption.

25/8
Turkiska nyhetskällor uppger att president Fikret Orman för tillfället är i Portugal för att avsluta ett låneavtal med Porto om Aboubakar. Parterna uppges ha nått en överrenkommelse och att endast detaljer diskuteras.

1/9
Aboubakar har anslutit på 1-års lån från Porto.  Besiktas betalar €2,5M i låneavgift, medan spelaren tjänar €3,3M/år.

Gökhan Inler (32 år) - CM - Leicester City
Efter att ha ryktats till Besiktas de tre senaste sommrarna så har Gökhan Inler slutligen anslutit sig till de svartvita. En gratis övergång som täcker 2+1 år, Inler kommer tjäna drygt €2M euro i årslön under sin första säsong.

Atinc Nukan (23 år) - MB - RB Leipzig [Lån]
Efter att ha sålt spelaren till Leipzig förra sommaren för €6M, så lånar Besiktas tillbaka spelaren för en säsong. Spelaren kommer tjäna €750k i årslön.

Caner Erkin (27 år) - VB/VY - Internazionale Milano
Den turkiska landslagsspelaren anslöt sig till Inter i början av sommaren med ett utgående kontrakt från Fenerbahce. Efter en dispyt med nya tränaren Frank de Boer valde Inter att släppa spelaren. Erkin ansluter sig på lån med en köpoption på €1M. Årslönen kommer ligga på €1,75M.


Klara ut

Pedro Franco (25 år) - MB - Millionarios [Lån]
Det är nu klart att Pedro Franco återvänder till Millionarios som han lämnade för Besiktas under sommaren 2013. Efter att klubben senast lånat ut colombianen till San Lorenzo så väljer man nu att skicka iväg Franco till sin moderklubb för ett 1-års lån.

Gunay Guvenc (25 år) - MV - Göztepe
Besiktas meddelar att tredjemålvakten Gunay Guvenc skrivit på för Izmir-klubben Göztepe med ett 2-års kontrakt.

Serdar Kurtulus (28 år) - HB - Bursaspor / Free agent
Efter att Besiktas valt att inte förlänga sitt kontrakt med Kurtulus så är det klart att spelaren drar till Bursaspor med ett 3-årskontrakt.

Mario Gomez (31 år) - FOR - Wolfsburg
Fjolårets målkung är tekniskt sett inte längre Besiktas spelare. Besiktas som lånade Gomez förra säsongen hade möjligheten att köpa upp spelaren i mars men spelaren sägs ha velat vänta tills sommaren. Efter ligatriumfen i Turkiet ska Gomez ha begärt Fiorentina att släppa spelaren till Besiktas, men efter en storsäsong vill Fiorentina inte släppa tysken billigt. Besiktas som även har tryck från FFP tros inte vara villiga att betala en större summa.

31/7
Mario Gomez har annonserat att han lämnar Besiktas pga det politiska läget i Turkiet. Fans har dock uttryckt en stor vilja att ha tillbaka tysken och trots att spelaren för tillfället har lämnat Turkiet och Besiktas ryktas spelaren ännu tillbaka.

20/8
Spelaren är klar för  Wolfsburg-

Alexis Delgado (30 år) - MB - Deportivo Alaves
Den spanska mittbacken lyckades endast hålla sig kvar i 6 månader i klubben och är nu klar för La Liga för en summa på €400k.

Ismail Köybasi (27 år) - VB - Utgående kontrakt / Fenerbahce
Besiktas valde att inte förlänga sitt kontrakt med Köybasi och efter 7 år i Besiktas lämnar spelaren för rivalerna Fenerbahce på en fri transfer.

Gökhan Töre (24 år) - HY/VY - West Ham United [Lån]
Besiktas kvicka ytter har sedan länge ryktats till La Liga och Premier League trots att fjolårets senare halva präglades av skador och missade matcher. Nu är det nästan helt klart att spelaren blir utlånad till West Ham United då han i skrivande stund ryktas gå igenom en hälsokontroll. Slaven Bilic som för två säsonger sedan coachade Besiktas och Töre, har sedan länge velat ha spelaren till sitt lag. Töre tros bli utlånad för en avgift på 3 miljoner euro och en uppköpsklausul på 13 miljoner euro, ifall West Ham väljer att knyta till sig Töre permanent så kommer Besiktas därmed tjäna 16 miljoner euro totalt.

11/7
Besiktas meddelar att Gökhan Töre har lånats ut till West Ham United för en lånesumma på £2,5M, engelsmännen har även en köpoption på £10M.

Alexander Milosevic (24 år) - MB - SV Darmstadt 98 [Lån]
U-21 europamästarn var utlånad till Hannover under slutet av förra säsongen och ryktas nu antingen lämna Besiktas permanent eller på lån. Spelaren som fått minimalt med speltid har inte lyckats slå sig in i Senol Gunes elva. Milosevic sägs kunna bli utlånad till ett annat lag inom turkiska Super Lig.

17/8
De senaste nyheterna uppger att Besiktas kommit överrens om att låna ut Milosevic till tyska Bundesliga laget SV Darmstadt 98. Låneavgiften ska ligga på €200k med en köpoption på €1,2M, lånet ska sträcka sig över 1 säsong.

25/8
De tidigare nyheterna har bekräftats och svensken har lånats ut till Tyskland.

José Sosa (31 år) - OCM - AC Milan
Argentinaren annonserade för ett tag sedan att han inte längre kunde stanna i Turkiet och Besiktas pga att landets politiska situation oroat hans fru och familj. Efter att argentinaren vägrat träna med laget annonserade President Orman att spelaren är välkommen att lämna, så länge han kommer med en klubb som är villig att betala rätt pris. Frågetecknen kring Sosas framtid är ännu oklara.

9/8
Idag annonserade Besiktas på sin officiella hemsida att man - efter möten med Jose Sosa - accepterats spelarens ursäkt och låtit argentinaren åter ansluta sig till A-laget för träningar. President Fikret Orman sade under dagarna att Sosa i dagsläget hade tre alternativ, att be om ursäkt till klubben, att hitta ett acceptabelt bud för honom från ett annat lag, eller att träna med ungdomslaget tills januari fönstret. Det ryktas fortfarande om ett bud runt €7,5M av AC Milan som fortfarande kan komma att accepteras men sanningshalten av detta återstår att se.

17/8
Efter att Besiktas annonserat att argentinaren åter anslutit sig till laget, och efter spelaren tagits med i truppen inför Super Cup-mötet mot Galatasaray, har de senaste nyheterna pekat på att spelaren är nästintill klar för en övergång till Italien. Den utdragna transferhistorien verkar ha nått sitt slut när AC Milan uppges ha lagt ett bud på €7,5M som har accepterats av Besiktas. Spelaren sägs lämna för Italien under dagarna och Besiktas förväntas ersätta argentinaren snabbt därefter.

25/8
Spelaren är klar för AC Milan. Övergångssumma på €7,5M.

Denys Boyko (28 år) - MV - Malaga [Lån]
Den ukrainske landslagsmannen värvades redan i januari för 3,3 miljoner euro från Dnipro. Under sex månader har spelaren dock inte kunnat slå sig in i startelvan på något som helst sätt och målvakten som troddes ta över målet i Besiktas ryktas nu vara på väg bort efter en usel inledning.

1/9
Efter att inte fått chansen i Besiktas så lånas Boyko ut till La Liga för en säsong. Besiktas får €435k i låneavgift, medan köpoptionen ligger på €6M.

Furkan Yaman (20 år) - FOR - Kayserispor
Den unge anfallaren lämnar på en fri transfer till Super Lig laget Kayserispor.

Mustafa Pektemek (28 år) - FOR - Basaksehir FK [Lån]
Anfallaren som aldrig slog igenom i Besiktas lånas ut till Istanbullaget Basaksehir. 1-års lån utan köpoption. Besiktas kommer stå för en del av spelaren årslön på €1,5M

Okay Karanokay.karan@gmail.com2016-09-01 12:47:00
Author

Fler artiklar om Besiktas

Inför: Fenerbahce SK - Besiktas JK