Silly Season - Sommaren 2015: Mario Gómez till Besiktas
Mario Gómez CHA CHA!

Silly Season - Sommaren 2015: Mario Gómez till Besiktas

Silly season är här! Turkiet har en ny kvot för utländska spelare, Besiktas har en ny tränare, och väldigt snart en ny arena. Det innebär nya mål, nya krav, och självklart också nya värvningar!

Uppdateringar skrivs i röd text

Ryktas in


Joel Campbell (FOR/YM - Arsenal) 23 år
Anfallaren gjorde bra ifrån sig som startspelare för Olympiakos efter att ha blivit utlånad ett par gånger av Arsenal. Med det var hans prestationer för Costa Rica under VM2014 som gjorde att flera storlag fick upp ögonen för den unge spelaren. Trots att det länge var snack om att Campbell förra året skulle vara kvar i Arsenal så blev det en mindre lyckad lånesjour i Villareal. Besiktas har under den senaste tiden ryktats vara efter spelaren som de senaste åren ofta kopplats till turkiska lag.

Balázs Dzsudzsák (YM - Dynamo Moskva) 28 år
Den ungerska yttern blev efter flera väldigt lyckade säsonger i Holland värvad till Ryssland. Stabila prestationer i Ryska ligan gjorde att storklubbarnas intresse växte och förra året snackades det mycket om en övergång till Premier League och främst Liverpool. Spelaren har 6 månader kvar på sitt kontrakt och intresse finns från Besiktas, det ryktas dock om att Dynamo begär stora summor då man helst vill förlänga spelarens kontrakt.

Douglas Silva (MB - Dnipro) 24 år
Den andra brasilianska mittbacken vid namn Douglas i Besiktas transferlista. De senaste dagarna har flera rapporteringar menat att Besiktas kommit överens med spelaren och att den offciella annonseringen endast är en tidsfråga. Spelaren som hade en väldigt stark säsong bakom sig hos Europa League finalisterna Dnipro, har en övergångssumma som ryktas vara för hög för Besiktas och man är istället intresserad av ett lån med köpoption. Det ryktas om ett lån för 1,5 miljoner euro, och en köpoption på 5,5 miljoner euro.

Gökhan Inler (DM - Napoli) 31 år
En av de senaste årens främsta defensiva mittfältare i Serie A, Inler har under den senaste säsongerna konstant ryktats till Turkiets storlag, men höga priser och Napolis ovilja att släppa spelaren billigt har hindrat en deal från att nås. Inler som nu har 1 år kvar på kontraktet ryktas dock vara nära en övergång till Besiktas, som efter skador på Tolgay Arslan och Veli Kavlak är i stort behov av en mittfältare. Inler som tidigare sagt att han som liten hejade på Besiktas, kan komma att representera sin barndoms favoritlag. Trots att fjolåret inte var lika lyckad för spelaren som tidigare så spelade Inler 19 av 38 matcher i Serie A, och 11 av 14 i Europa League (Napoli gick till semifinal).

Ryktas ut

Gökhan Töre (YM) 22 år
Har länge ryktats ha flera storklubbar efter sig. Det sades att Tottenham lade ett bud i januari som nekades av Besiktas. Den unga yttern ryktas främst till Atletico Madrid.

06/22
Besiktas har nu gått med att man ska acceptera bud runt 12 miljoner euro för spelaren. Samtidigt sägs det att spelaren meddelat klubben att han vill stanna, men om det kommer ett bud som klubben kommer tjäna på så kan han lämna.

06/27
Turkisk media rapporter ett bud på 11 miljoner euro från Red Bull Salzburg samt ett bud på 12 miljoner från en Premier League klubb. Det ser fortfarande ut som att Besiktas dock hellre vill behålla spelaren detta fönster.

Oguzhan Özyakup (CM) 22 år
Ända sedan början av året har ett intresse från Inter ryktats, nu har även Lazio och flera andra italienska klubbar ryktats vara efter spelaren.

Ersan Gulum (MB) 28 år
Den turkiske landslagsbacken fick efter EL mötena mot Tottenham och Liverpool ögon på sig, och vicepresident Ahmet Nur Cebi bekräftade under dagarna att Ersan var en av de spelare Besiktas fått bud för.

06/27
Efter försäljningen av Demba Ba verkar det som att nästa man att lämna är Ersan. Kinesiska Shangong Luneng har lagt ett bud på 5 miljoner euro som Besiktas sägs nappa på.

06/30
Det verkar nu som att transfern har lagt sig, speciellt efter försäljningen av Atinc Nukan. President Fikret Orman sade nyligen att övergången för tillfället såg svår ut, och turkisk media rapporterar att förhandlingar har skjutits upp till januarifönstret.

Pedro Franco (MB) 24 år
Colombianen har sedan sin amnkomst till Besiktas blivit en startspelare trots en tuff början, samt jobbat upp sig till en given landslagsplats. Det sägs att FC Porto är efter honom.

José Sosa (OM) 29 år
En av Besiktas absolut bästa spelare förra säsongen. Sosa känns som ett måste inför nästa säsong men det har skrivits mycket om ett stort intresse från dennes gamla klubb Estudiantes i Argentina. Juan Sebastian Verón (numera president för klubben) sägs ha försökt ta kontakt med Besiktas under dagarna.

06/27
Flera nyhetskällor uppger att Sosa fått ett bud på 6 miljoner euro från en europeisk klubb, namnet på klubben är ännu oklart, men enligt turkisk media är valet hos tränare Senol Gunes.

Muhammed Demirci (OM) 20 år
Ett internet fenomen som vid 12 års ålder spåddes som Turkiets största talang. Det har dock inte gått spikrakt uppåt som det sällan gör. "Mami" Demirci har inte lyckats slå sig in i bänken ens i Besiktas. I skrivande stund är han dock på väg att provtränare för norska Rosenborg, det sägs att danskarna därefter kan låna spelaren eller försöka köpa honom.

Ömer Sismanoglu (FOR) 25 år
Spelade på lån förra året och ryktas i år bli skickad till Kasimpasa i en bytesaffär med Ryan Babel.

Klara in

Dusko Tosic (VB/MB - Free Agent) 30 år
Serben har under de senaste 3 säsongerna vart en av de viktigaste spelarna för Genclerbirligi i turkiska liga och efter ett förflutet i Premier League, Bundesliga och serbiska högstaligan hämtade Besiktas in den rutinerade försvararen gratis då han satt på ett utgående kontrakt.

Andreas Beck (HB - 1899 Hoffenheim) 28 år
Den rutinerade tyska högerbacken har sedan 2008 vart startspelare i Hoffenheim och har under sin karriär stått ut som en stabil, jämn och pålitlig försvarare med nästan 250 ligamatcher i Tyskland samt ett par landslagsmatcher i bagaget. Besiktas har meddelat börsen att man värvat Beck för 1,75M Euro och spelaren kommer under sin första säsong ha en garantiårslön på 1,3M Euro.

Ricardo Quaresma (YM - FC Porto) 31 år
Det som började som en kampanj av fansen över sociala medier kan nu bli sanning. Flera källor inom turkisk media rapporterar nu att Besiktas har inlett förhandlingar med portugisen som öppnar dörren för en comeback av den gamla publikfavoriten. Quaresma som nyligen kopplades till Galatasaray och Fenerbahce uttalade sig till portugisisk media att han i Turkiet endast skulle vilja spela för Besiktas. Det har snackats om att Besiktas är efter att locka spelaren från Porto utan att behöva betala en övergångssumma samt att båda parterna kommit överens om en årslön på 1,5 miljoner euro, när Q7 lämnade Turkiet 2013 tjänade han 3,5 miljoner euro i årslön.

07/22
Besiktas meddelar börsen att Ricardo Quaresma är officiellt en Besiktas än en gång. Klubben ska betala 1,2 miljoner euro i övergångssumma till Porto, medan spelaren skriver på ett kontrakt på 2+1 år, med en garantilön på ca 1,7 miljoner euro under sin första säsong.

Luiz Rhodolfo (MB - Grémio) 28 år
Den brasilianska mittbacken har under de senaste åren ryktats till Turkiet. Det verkar som att Besiktas som även förra året var efter Rhodolfo, som då tillhörde Sao Paulo, är nära transfern nu och att två representanter åkt till Brasilien för att förhandla fram en deal.

07/24
2 dagar efter att man officiellt annonserat Ricardo Quaresma så meddelar Besiktas börsen om att man signat Luiz Rhodolfo som klubbens nya mittback. Priset man betalar Grémio är 3,3 miljoner euro medan brassen skriver på ett 3+1 års kontrakt där garantilönen under den kommande säsongen är 1,4 miljoner euro.

Mario Gómez (FOR - Fiorentina) 30 år
En av Tysklands främsta anfallare under 2000-talet. Gómez slog rekord som den dyraste spelaren att lämna Bundesliga när han 2013 lämnade för Florens för ungefär 35 miljoner euro. Summan har sedan passerats av diverse spelare och Gómez har haft två skadedrabbade säsonger bakom sig. Trots det står spelaren på 164 mål på 280 matcher i Bundesliga och Champions League och intresse finns. Ryktet slog ner som en bomb och turkisk samt italiensk media rapporterar att Besiktas är överens med både Gómez och Fiorentina. Det skrivs för tillfället om en årslön på ca 3,5 miljoner euro och att Besiktas inte kommer betala någon övergångssumma till Fiorentina trots att spelaren har 2 år kvar på sitt kontrakt. Gómez tjänar för närvarande en årslön på 5,5 miljoner euro i Fiorentina.

07/25
Väldigt många källor pekar på att Gómez är ytterst nära en övergång till Besiktas. Det sägs att Gómez, som inte spelade under gårdagens träningsmatch för Fiorentina, gjorde så av egen vilja på begäran av Besiktas styrelsemedlemmar som inte ville att spelaren skulle riskera sig för skador och liknande. Italienska och turkiska källor har skrivit att Gómez på måndag kommer anlända till Istanbul och på onsdag anlända till lagets träningsläger i Österrike.

30/07
Besiktas meddelar börsen att Mario Gómez anländer som klubbens nya anfallare. Besiktas tar in spelaren från Fiorentina på ett 1-års lån utan några avgifter, man meddelar också att man nästa år har optionen att fastställa en permanent övergång. Det har spekulerats att transfern lagts som ett lån för att lätta trycket på Besiktas från FFP, enligt turkisk och italiensk media kommer klubben (även vid en framtida permanent övergång) inte betala någon övergångssumma, Gómez kommer tjäna 3,5 miljoner euro/år under sin första säsong.


Klara ut

Tomas Sivok (MB - Utgående kontrakt) 32 år
Efter 7 säsonger i Besiktas lämnar den tjeckiske landslagsbacken klubben efter en fin ceremoni i hans ära. Tack för allt Sivok!

Ugur Boral (YM - Utgående kontrakt) 33 år
Efter tre säsonger tar spelaren kontrakt slut och han lämnar Besiktas.

Ibrahim Toraman (MB - Avslutar karriären) 33 år
Mittbacken som sedan 2004 spelat för Besiktas har under de senaste 3 säsongerna pga olika anledningar hamnat i problem med styrelsen och var senast utlånad till Sivasspor. Efter att spelaren blev meddelad att han inte kommer spela för Besiktas denna säsong så väljer han att avsluta karriären, tack för allt Kaptan!

Demba Ba (FOR - Shanghai Shenhua) 30 år
Senegalesen som blev en publikfavorit förra säsongen stod för 18 mål i ligan och stod ut som en av säsongens bästa. Dock så har det ryktats om att både arabiska klubbar samt lag från Kina är beredda att betala höga summor för Ba. Besiktas som är i behov av pengar i kassan kan nog inte tacka nej till allt för höga bud. Bl.a. har Al-Ahli bekräftat intresse och det ryktas om att det kan komma bud kring 12-15 miljoner euro.

06/22
Flera medier skriver att Shanghai Shenhua lagt ett bud på 13 miljoner euro för spelaren, samtidigt sägs West Bromwich vara redo för ett bud på 10 miljoner pund (ca 14 miljoner euro) och att Demba Ba ser ljust på en återkomst till Premier League.

06/27
Shanghai Shenhua har på sin hemsida välkomnat Demba Ba och det verkar som att han tar resan till Kina. Besiktas har dock ännu inte bekräftat detta, därmed har turkiska media skrivit att man fortfarande har möten kvar med West Bromwich och att Shanghai Shenhua endast kommit överens med spelaren och inte med klubben. Återstår att se.

06/30
Demba Ba är officiellt klar för Shanghai Shenhua för 13 miljoner euro, därmed har spelaren på en säsong mer än dubblat sitt värde. Tack för allt Baba!

Atinc Nukan (MB - Red Bull Leipzig) 21 år
Den unge försvararen är en produkt av Besiktas ungdomsakademi och fick denna säsong sakta men säkert chansen i A-laget. Man kan dock säga att det stora intresset från nysatsande 2. Bundesliga laget RB Leipzig inte var väldigt förväntat. Det är nu klart dock att den unge spelaren ska till Tyskland och skriva på för tyskarna. Besiktas tjänar 5 miljoner euro i övergångspengar för spelaren, samtidigt som man får en extra miljon ifall Leipzig lyckas ta sig upp till högstaligan. Besiktas har även rätt till 20% av övergångspengarna vid en framtida försäljning av den unge mittbacken. Officiella annonseringar förväntas under dagarna.

07/10
Atinc Nukan är officiellt klar för RB Leipzig för en summa på 5 miljoner Euro, om klubben denna säsong lyckas ta sig till Bundesliga kommer Besiktas få ytterligare en miljon Euro. Vid en framtida försäljning har Besiktas dessutom rätt till 25% av övergångssumman.

Okay Karanokay.karan@gmail.com2015-08-01 17:02:00
Author

Fler artiklar om Besiktas

Inför: Fenerbahce SK - Besiktas JK