Silly Season - Sommaren 2014: Deadline day - Sosa klar! Fyra spelare lämnar
José Sosa är Besiktas nya mittfältare!

Silly Season - Sommaren 2014: Deadline day - Sosa klar! Fyra spelare lämnar

Silly Season är här! Denna transferblogg kommer presentera de senaste ryktena och värvningarna gällande Besiktas under sommaren. Hur tränare Slaven Bilic kommer välja att forma laget återstår att se. Endast rykten som ses som trovärdiga kommer behandlas. Låt ryktena flöda!

Uppdateringar skrivs i röd text

Ryktas in

Rodrigo Moledo (Mittback - Metalist Kharkiv) 26 år
Slog igenom i Brasiliens Internacional och efter en landslagsuttagning 2013 fick europeiska lag upp ögonen för Moledo. Likt många brasilianska spelare blev Ukraina rutten för mittbacken. I Metalist Kharkiv spelade Moledo förra säsongen 16 inledande matcher innan han i mitten av säsongen åkte på en skada som avslutade säsongen för spelaren. Besiktas ryktas vara efter spelaren och med tanke på att spelaren nyligen haft en långtidsskada försöker man dra ner priset, det har även skrivits om ett möjligt låneavtal.

9/6
Media i både Turkiet och Ukraina har under den senaste veckan rapporterat att den brasilianska mittbacken är väldigt nära Besiktas. Det har skrivits om en deal på 3 Miljoner Euro som sägs bli officiell inom kort.

1/7
Fotbollsdirektören Önder Özen meddelade idag i en presskonferens att i och med beslutet av flera Ukrainska klubbar att spela sina matcher i Kiev, så har UEFA släppt dess beslut om att alla spelare i Ukraina vid begäran skulle kunna bli Free Agents. Därmed menade direktören att transfern kan bli svår då spelarens värde höjts.

Tarik Camdal (Ytterback/Mittfältare - Eskisehirspor) 23 år
En av den turkiska ligans mest eftertraktade ungdomar. Var ytterst nära en övergång till både Galatasaray och Besiktas under januari 2014, däremot backade båda klubbarna ur affären efter dispyter med Eskisehirspor. Spelaren som är känd för sin snabbhet och förmåga att spela på flera olika positioner togs senast ut till landslaget av Fatih Terim inför Turkiets träningsmatcher under maj/juni 2014.

22/8
För någon vecka sedan gick Eskisehirspors styrelsemedlemmar ut och sade att det skiljde väldigt lite emellan en överrenskommelse som skulle skicka Tarik Camdal till Besiktas. Därefter har det inte varit allt för mycket snack om spelaren i turkisk media. Uttalandet visar dock att Besiktas styrelse jobbar för transfern bakom stängda dörrar.


1/9
Spelaren har skrivit på för Galatasaray


Bryan Ruiz (Offensiv mittfältare - Fulham FC) 28 år
Ihop med Joel Campbell var han den mest utstickande spelaren i VMs succélag Costa Rica. Efter att ha fått många ögon på sig i mästerskapet har säkerligen många klubbar funderat på att knacka på Fulhams dörr. De senaste dagarna har fört fram nyheter om att Besiktas även är efter spelaren. Det har ryktats om att de svartvita försöker dra åt sig Ruiz för en billigare summa med tanke på att Fulham åkte ut ur Premier League och är benägen att sälja vissa spelare.

22/8
Besiktas ryktas ha varit överens med spelare och klubb sedan långt tillbaka. Däremot lät man transfern dra ut på sig då man valde att även förhandla med Belhanda och Manuel Lanzini. Förra veckan skrevs det mycket om att Ruiz var klar för Werder Bremen, en affär som denna vecka verkar ha vart för ekonomiskt tungt för Bremen enligt tysk media. Många sporttidningar pekar på att Bryan Ruiz just nu ligger högst upp på Besiktas lista.



Sener Özbayrakli (Högerback - Bursaspor) 24 år
Högerbacken som blommade ut ordentligt under fjolåret har ryktats till både Besiktas och Galatasaray. Ihop med Eskisehirspors Tarik Camdal är han en av de hett eftertraktade två högerbackarna i Turkiet. Besiktas ryktas vara intresserade att värva spelaren med hjälp av en bytesaffär.

Martin Linnes (Högerback - Molde FK) 22 år
Den norske högerbacken har ryktats till Besiktas starkt under de senaste veckorna. Mycket handlar om huruvida Besiktas vill använda en utländsk spelare på högerbacken med tanke på kvoten som råder i den turkiska ligan. Martin Linnes har sedan 2012 spelat 2,5 säsonger för norska Molde, varav han i sin första säsong blev norsk mästare och i den pågående säsongen ligger Molde just nu på förstaplats i ligan. Sedan 2012 har Linnes totalt spelat 99 ligamatcher för Molde och där stått för 9 mål och 14 assist.

1/9
Transfern verkar inte bli av då Molde och Besiktas inte kommit överens vad gäller övergångspriset. Dock så kan sista sekund uppdateringar ske.


Ryktas ut

Klara in

Cenk Tosun (Anfallare) 22 år [Från Gaziantepspor/Fri transfer]
En av den turkiska ligans mest tongivande unga anfallare blev i januari månad klar för Besiktas då han satt på ett utgående kontrakt. Således var Besiktas första sommarvärvning klar redan i januari på en fri transfer. Redan vid 22 års ålder har Cenk Tosun stått för 39 mål och 22 assist i den turkiska ligan, förra säsongen gjorde anfallaren 13 mål och 6 assist.

Ramon Motta (Vänsterback) 26 år [Från Corinthians]
Lånades in från Corinthians i somras efter att Besiktas två ordinarie vänsterbackar blev skadade. Motta lyckades snabbt bli en favorit bland många tack vare sitt aggresiva spel. Besiktas har en köpoption på 2,5 miljoner euro för spelaren, dock är man inte villiga att betala summan. Man ryktas hellre vara efter att låna spelaren i ytterligare en säsong.

1/7
Idag blev det klart att Besiktas signat den brasilianska vänsterbacken på en permanent transfer. Man valde tidigare inte att använda köpoptionen man hade på 2,5 miljoner euro. Istället väntade man ut transfern och slutförde den nu med en övergångssumma på 1,1 miljoner euro. Ramon Motta skriver på ett kontrakt på 2+1 år där han i den första säsongen kommer ha en lön på 1,2 miljoner euro.

Demba Ba (Anfallare) 29 år [Från Chelsea FC]
Den senegalesiske anfallaren har ryktats till Besiktas av både engelsk och turkisk media. Besiktas klubbpresident som för tillfället befinner sig i London ryktas vara där för att förhandla om en övergång till Istanbul. Chelsea har satt ett pris på 10 miljoner euro för anfallaren, en summa Besiktas inte är villiga att betala, det ryktas därmed om att de svartvita är efter ett 1-års lån med köpoption.

9/6
Både klubbpresidenten och fotbollsdirektören har meddelat att klubben tidigare visat intresse för Ba, men att man numera inte är efter spelaren.

15/7
Nyheterna forcerade in för några dagar sedan om att en deal har nåtts som för Demba Ba till Istanbul. Det som initalt troddes vara ett låneavtal verkar nu vara ett köp på runt 7 miljoner euro. Flera nyhetssidor i Turkiet att Demba Ba är nästintill helt klar.

17/7
Efter nästan två månader av förhadlingar är Demba Ba nu klar för spel i Besiktas. Spelaren anlände igår till Istanbul och satte på sig Besiktas tröjan för första gången, senegalesen fick även en tour runt om Vodafone Arena som håller på att byggas. Besiktas har ännu inte annonserat de officiella transfersummorna, men det har ryktats om en transfersumma på 6-7 miljoner euro och en årslön på 2,5 miljoner euro.

Gökhan Töre (Ytter) 22 år [Från Rubin Kazan]
Var i fjol en av Besiktas viktigaste och bästa spelare. Lånades i somras in från Rubin Kazan med en köpoption på 7,5 miljoner euro. Ända sedan slutet av 2013 har det ryktats om Gökhan Töres framtid efter säsongen. Besiktas är inte öppna för att betala en sådan hög summa för spelaren, det ryktas att de svartvita är beredda att betala ca 5 miljoner euro. Dock envisas Rubin Kazan med det initiala priset, flera rapporter pekar på att andra klubbar knackat på dörren angënde den unga yttern, bl.a. rivalerna Galatasaray och Fenerbahce.

1/7
Spelaren som initialt togs med i Rubin Kazans försäsongstrupp, lämnade nyligen det ryska träningslägret och i princip "smet" till Turkiet. Spelaren har vid flera tillfällen berättat att han absolut inte vill spela i en annan klubb än Besiktas.

17/7
Efter en lång tid av oklarheter och svårigheter kring Töre åkte idag president Fikret Orman till Ryssland för att genomföra Besiktas finala bud och förhoppningsvis nå en deal.

3/8
Det har tidigare rapporterats att Besiktas kommit överens med Rubin Kazan om ett pris, och spelaren om en lön. För tillfället är det enda som stoppar transfern betalningsplanen. Besiktas är efter att betala av övergångsumman i omgångar, medan Rubin Kazan föredrar en direkt betalning.

10/8
Det är nu officiellt att Besiktas värvar Gökhan Töre från Rubin Kazan med ett kontrakt som sträcker sig över 4+1 år. Övergångspriset låg på 4,5 miljoner euro och Gökhan Töre kommer i sin första säsong tjäna 1,4 miljoner euro i årslön plus bonusar.

José Ernesto Sosa (Mittfältare) [Från Metalist Kharkiv - På lån] 29 år
Efter en rad olika kandidater blev José Sosa den nya mittfältaren i Besiktas. Argentinaren var utlånad till succélaget Atletico Madrid under fjolårets andra halva. På 6 månader stod spelaren för 24 spelade matcher och 6 assist. Sedan 2011 har Sosa spelat i Ukraina och Metalist Kharkiv, han har där spelat 86 matcher och stått för 19 mål och 32 assist. Det är nu klart att Besiktas lånat in spelaren med en låneavgift på 1,4 miljoner euro, Besiktas har även en köpoption på 2 miljoner euro som vid aktivering skulle innebära en total övergångssumma på 3,4 miljoner euro. Spelaren kommer i sin första säsong ha en årslön på 1,5 miljoner euro, om man väljer att aktivera köpoptionen så kommer spelarens kontrakt sträcka sig ytterligare 3 år framåt.




Klara ut

Hugo Almeida (Anfallare) 30 år [Utgått kontrakt]
Portugisen avslutade säsongen med 13 mål och 5 assist. Efter 3,5 år i Besiktas har Almeidas kontrakt gått ut och parterna har valt att inte förlänga. På 110 matcher för klubben stod Almeida för 47 mål och 20 assist.

Manuel Fernandes (Mittfältare) 28 år [Utgått kotntrakt]
Spelaren som de senaste 3,5 åren stått ut som Besiktas maestro och bästa spelare har de senaste två säsongerna haft problem med både tränare och styrelsen. Inför säsongen var det mycket snack om Fernandes framtid då han satt på ett utgående kontrakt. Efter en dispyt med styrelsen försämrades prestationerna och slutligen blev startlelvans givna spelare bänkad av tränare Slaven Bilic. Besiktas valde att inte försöka förlänga med spelaren. På 112 matcher för Besiktas stod Fernandes för 20 mål och 41 assist.

6/9
Spelaren har skrivit på för Lokomotiv Moskva.

Julien Escudé (Mittback) 34 år [Utgått kontrakt]
Försvarsveteranen kom till Besiktas under sommaren 2012 och på två säsonger spelade fransmannen 31 matcher för klubben och stod för 2 mål. Efter att Escudés kontrakt gått ut valde klubben att inte förlänga, det har ryktats om att spelaren kan komma att avsluta fotbollskarriären vid 34-års ålder.

Dany Nounkeu (Mittback) 28 år [Till Galatasaray/Avslutat lån]
Lånades in i januari månad emot stor kritik från fans och media. Efter att spelaren inte lyckades imponera valde Besiktas att inte utnyttja köpoptionen.

Tanju Kayhan (Högerback) 24 år [Till Karabukspor]
Köptes 2011 från Rapid Wien för ca 1 miljon Euro men lyckades aldrig slå igenom. Efter ett flertal lån till diverse turkiska klubbar såldes spelaren till Karabukspor, för 375, 000 Euro.

Erkan Kas (Ytter) 22 år [Till Karabukspor]
En produkt av Besiktas ungdomsakademi. Trots att han blivit en viktig figur i lagen som han sedan 2010 blivit utlånad till lyckades han inte riktigt ta sina chanser i Besiktas, eller slå igenom fullt ut på den turkiska spelarmarknaden. Spelaren såldes till Karabukspor för pris på 375, 000 Euro.

Önder Özen (Fotbollsdirektör) 45 år
Det spekulerades länge kring Önder Özen och fotbollsdirektörens roll, speciellt inom transfers, mitt emellan tränare, transferkommitén och styrelsen. Önder Özen har tyvärr meddelat att han avgår som Besiktas fotbollsdirektör, anledningen förklarar han är att han personligen haft svårt att finna sig själv en roll inom klubbens styre. President Fikret Orman sade efter avgången att Önden Özen är en mycket viktig profil inom den turkiska fotbollen och att han inte hade accepterad några som helst pengar som klubben var skyldiga honom. Presidenten meddelade även att Fotbollsdirektörs posten kommer fortsättas att användas och att man är på jakt efter en ersättare till Özen.

Muhammed Demirci (Offensiv mittfältare) 19 år [På lån]
En av de främsta talangerna Besiktas-akademi producerat de senaste åren. Förra året sade tränare Slaven Bilic att Muhammed Demirci kunde bli "hans nya Modric", dock lyckades spelaren inte slå sig in i första elvan. Fotbollsdirektör Önder Özen meddelade att spelaren med alllra största sannolikhet kommer spendera nästa säsong på lån i en annan klubb.

3/8
Spelaren är klar för en låneperiod i Div.2 laget Gaziantep BB.

Gunay Guvenc (Målvakt) 23 år [På lån]
Spelaren har lånats ut till Div. 2 laget Mersin Idmanyurdu.


1/9
Avbröt under dagen sitt kontrakt med Mersin Idmanyurdu efter att laget värvat en ny målvakt. Återvänder till Besiktas.


Jermaine Jones (Defensiv mittfältare) 32 år [Utgått kontrakt]
Amerikanen som för tillfället är en Free Agent lånades in från Schalke 04 i januari 2014. Besiktas har en option att förlänga spelarens kontrakt (utan extra kostnader) och därmed fullfölja en permanent övergång, dock tack vare kvoten på utländska spelare i den turkiska ligan så är det fortfarande oklart huruvida Besiktas permanent kommer knyta till sig Jones.

10/8
Spelaren har länge varit en Free Agent och Besiktas har inte tagit ett steg emot att åter signa spelaren. Jones förväntas återvända till USA för spel i MLS.

1/9
Spelaren har skrivit på för New England Revolution.

Ömer Sismanoglu (Anfallare) 25 år [På lån]
Besiktas super-sub har efter värvningarna av Cenk Tosun och Demba Ba samt den goda formen hos Mustafa Pektemek blivit lagets fjärde anfallare. Nu ska det dock vara klart att spelaren lånas ut till Eskisehirspor i Super Lig. Även Feyenoord har ryktats att haft intresse.

10/8
Spelaren är klar för en låneperiod i Super Lig laget Eskisehirspor.

Ibrahim Toraman (Mittback) 32 år [På lån]
Besiktas kapten och veteran blev i fjol skickad ifrån A-laget efter ett bråk med lagkramraten Sezer Özturk. Det var länge snack om huruvida spelarna skulle förlåtas. Nu har det beslutats att Besiktas förlänger sitt kontrakt med Toraman med 1 år, samt lånar ut honom till Sivasspor i ett år för att han ska hitta tillbaka till sin fulla form.

Filip Holosko (Anfallare/Ytter) 30 år [På lån]
Slovaken som spelat i Besiktas sedan januari 2008 har på 187 matcher stått för 53 mål och 25 assist. Dock lyckades slovaken aldrig motsvara de höga förväntningarna efter sin fantastiska period i Manisaspor som ledde till en övergång till Besiktas. Mycket pekar på att den förra säsongen var Holoskos sista i Besiktas.


1/9
Spelaren har lånats ut till Caykur Rizespor. Besiktas kommer få 550,000 euro för utlåningen, dock så kommer klubben själv stå för spelarens årslön.


Gökhan Suzen (Ytter/Vänsterback) 26 år [På lån]
Efter stort intresse av den dåvarande tränaren Samet Aybaba värvades Gökhan Suzen i januari 2013 för 2 miljoner euro. Spelaren lyckades aldrig slå sig in i laget på något sätt och ryktas lämna under detta transferfönster.

1/9
Spelaren har lånats ut till Gaziantepspor. Besiktas kommer stå för 275,000 euro av spelarens årslön.


Michael Eneramo (Anfallare) 28 år [Upphävt kontrakt]
Nigerianen värvades i somras på en fri transfer till Besiktas. Efter att han inte lyckades slå sig in i startelvan lånades han ut till Karabukspor i januari, där han på kort tid lyckades bli en viktig figur i laget. Flera turkiska klubbar ryktas vara efter anfallaren, och Besiktas är öppna för en försäljning.

1/9
Besiktas meddelar att man har upphävt nigerianens kontrakt och betalat 500,000 euro i ersättning till spelaren. Eneramo förväntas skriva på för Istanbul Basaksehirspor.


Sezer Özturk (Central mitt) 28 år [På lån]
Ända sedan han kom till Besiktas har Sezer Özturk hörts mer i media än på planen. En utlåning till Basaksehirspor kan vara hans sista chans för spel i ett storlag. Besiktas kommer stå för 500,000 euro av spelarens årslön.

Okay Karanokay.karan@gmail.com2014-09-01 21:49:00
Author

Fler artiklar om Besiktas

Inför: Fenerbahce SK - Besiktas JK