Skatteparadiset som ger skrämselhicka

Skatteparadiset som ger skrämselhicka

Nästa höst kan de spela i samma liga, men PSG tvingas betala nästan sju gånger mer än storsatsande AS Monaco för en spelare som Zlatan Ibrahimovic.

Monaco leder franska Ligue 2 och klubbens nye ägare, ryske miljardären Rybolovlev, har lovat att investera minst 100 miljoner euro under en fyraårsperiod. De flesta verkar överens om att AS Monaco är på väg tillbaka in i finrummet, både i Frankrike och i Europa.

Samtidigt används klubben ofta som slagträ i den europeiska fotbollsdebatten. Nu senast från spansk-katalanskt håll där Monacos status i den franska ligan tas upp som en möjlig väg att vandra av de som gärna ser ett Katalonien separerat från Spanien. Monaco i Ligue 1 beskrivs som en i det närmaste okontroversiell historia.

Få saker kunde vara mer felaktiga. Särskilt om vi ser på utvecklingen det senaste året – och på vad som komma skall.

EN LÅNG HISTORIA KORT
Fram till Bosman-domen på 90-talet var problemet knappt ett problem. Frankrikes speciella relationer med furstendömet gjorde att fransmän kunde representera klubben, men de fick inte fullt ut ta del av de speciella skatteregler som gäller i Monaco.

Ett slags ”gentleman agreement” mellan ASM och franska ligaklubbar höll det hela vid liv i ett decennium till. Monaco värvade i första hand från Ligue 1, spelarna betalade skatt (om än något lägre summor) och övriga klubbar fick en del av kakan i form av väl tilltagna övergångssummor.

NYA TIDER I MONACO - OCH I FRANKRIKE
Sedan Rybolovlev klev in i januari 2012 har Monaco inte värvat en enda fransman och endast en spelare har kommit från en Ligue 1-klubb. Nästan inga pengar har gått till ligakollegorna och nyförvärven kan erbjudas kontrakt utan inkomstskatt.

Skulle Monaco nå Ligue 1 till hösten kan förutsättningarna bli ännu märkligare. Det franska parlamentet kan inom kort rösta igenom ett förslag som gör att alla årsinkomster på över en miljon euro beskattas med 75 procent under en tvåårsperiod. Till detta ska också läggas stora skillnader vad gäller arbetsgivaravgifter o.dyl.

**********

L’Equipe gör under onsdagen följande beräkning av förutsättningarna till hösten 2013 – om det nya skatteförslaget går igenom:

1. En fransk spelare, i en fransk klubb, som ska ha en miljon euro på sitt konto varje år skulle hösten 2013 kosta 4 997 506 euro när skatter och avgifter är betalda. Samma siffra för en fransk spelare i Monaco är 2 857 222 euro.

2. En icke-fransk spelare i Monaco med samma lön kostar ASM 1 051 223 euro.

3. Men det är när vi kommer till stjärnorna som siffrorna sticker i ögonen som mest. För att kunna ge Zlatan Ibrahimovic lönen på 14 miljoner euro nästa år kan PSG tvingas punga ut med 92 884 127 euro. Summan om svensken hade spelat i Monaco är 14 051 223 euro.

PSG skulle alltså tvingas betala nästan sju gånger mer än Monaco för att hålla sin svenske stjärnanfallare glad.

**********

Förutsättningarna för den franska proffsfotbollen ändras radikalt och alla klubbpresidenter ser på utvecklingen med stor oro.

”Jag litar på att PSG följer de ekonomiska reglerna, men skattesituationen i Monaco skapar stora problem”, tyckte Lorient-presidenten Loïc Féry för en månad sedan.

Reglerna borde var ungefär desamma för alla som deltar i spelet”, menade samtidigt Marseilles dito Vincent Lebrune.

AS Monaco själva har hittills valt att inte kommentera frågan alls.

Så hur löser man problemet?

Tvinga klubben Monaco att ha sitt säte i Frankrike”, det skulle lösa mycket menar Le Havres president Jean-Pierre Louvel.

FINANCIAL FAIR-PLAY?
Ännu en ny ingrediens blandar sig i när Uefas Financial Fair-Play ska tillämpas. Något förenklat ska fotbollsklubbar i Europa inte kunna göra av med mer än man tjänar in på sin verksamhet. Men handen upp den som känner sig säker på hur utfallet av reglerna blir.

Financial Fair-Play bygger på saker som sedan länge redan gäller i Frankrike. Men det finns skillnader, framörallt gäller det hur lång tid man har på sig att tjäna in satsade slantar. Det är skillnader som inte ens kontrollorganet för de franska proffsklubbarna, DNCG, är så sugna på att tillämpa.

Reglerna är idiotiska och missgynnar nya klubbar som vill satsa. De är orättvisa. Vi bedömer utvecklingen av inkomster och utgifter under en fyra- eller femårsperiod”, meddelar DNCG:s president Richard Olivier.

Fortsätter DNCG att jobba med längre tidsperioder än vad Uefa föreslår kan alltså Monaco få tid på sig att tjäna in de summor den ryske miljardären pytsar in. Då främst via TV- och europaspelsinkomster, för ASM:s publiksnitt ligger för tillfället på drygt 5 000 åskådare per match.


Siffror och citat från L'Equipe 28 november 2012.

John Cederblad2012-11-28 14:00:00

Fler artiklar om Frankrike

UEFA Nations League: Israel - Frankrike