2021-06-19 21:00

Spanien - Polen
1 - 1

Spanien – Polen: Liket lever!

Spanien – Polen: Liket lever!

Polen ställde till med en skräll när de spelade oavgjort i Sevilla mot Spanien under lördagskvällen. Nu kommer allt att avgöras i den sista matchen mot Sverige.

Polen var inför matchen mot Spanien rejält nederlagstippade. Efter förlusten mot Slovakien och det spel vi fick se där samt Spaniens spel mot Sverige som borde ha resulterat i vinst så var det få som trodde att Polen kunde stå emot. Några som dock var självsäkra var spelarna i polska landslaget som inför matchen i princip garanterade att de skulle kamma hem åtminstone en poäng.

I första halvlek såg det dock inte ut som att spelarnas löfte skulle infrias. Spanien kontrollerade matchen och dominerade, likt matchen mot Sverige, bollinnehavet. Polen backade hem och spelade på kontringar. Spaniens dominans blev belönad i den 25:e minuten genom att Álvaro Morata satte 1 – 0 från nära håll efter en låg passning in i straffområdet som gick förbi flera polska spelare.

Nåväl, innan halvleken var slut så hade Polen haft en utmärkt chans till kvittering när Robert Lewandowski fick chansen att göra mål från nära håll på en retur av ett tungt skott utifrån från Swiderski som tar i stolpen. Lewandowski lyckas dock inte få helt perfekt kontakt med bollen då den kommer mot honom i allt för hög fart och Spaniens målvakt lyckas göra en svettig räddning.

I halvtid var ställningen 1 – 0 till Spanien som trots sin dominans inte lyckades skapa tillräcklig många målchanser för att återspegla detta. Där och då var det dock få som trodde på en vänding i andra halvlek, EM verkade vara över efter 130 minuters spel.

När andra halvleken drog igång var det ett mycket bättre Polen som kom ut. Laget kanske kände att de inte hade mycket att förlora och istället för att bara sjunka ner i det egna straffområdet så började laget pressa de spanska spelarna högre upp i planen i ett försök att erövra bollen och inleda kontringar från högre upp i banan. Taktiken var framgångsrik och flera gånger blev de spanska spelarna störda av polacker som rusade fram.

Som ett resultat av den mer aggressiva framtoningen så kom Polen till ett anfall i den 54:e minuten där Józwiak löpte längs med högersidan och lyckade skicka in bollen med ett inlägg in i straffområdet som Robert Lewandowski rutinerat nickade in i mål och kvitterade därmed matchen till 1 – 1.

Det polska jublet kom dock att sätta sig i halsen då Jakub Moder i det spanska anfallet direkt efter ger bort en straff när han stämplar en spansk spelare i straffområdet. Gerard Moreno skjuter straffen i stolpen och på den efterföljande returen skickar den tidigare målskytten Morata bollen utanför målet till inspark och Polen kan andas ut.

Under den efterföljande perioden så skickar Spanien fram sina spelare och börjar lägga in bollen mer in i straffområdet. Wojciech Szczesny får göra flera svettiga ingripanden men lyckas hela tiden freda målet. Samtidigt så försöker Polen pressa spanjorerna ju längre matchen går för att försöka erövra bollen och inte hela tiden jaga motståndarna. I slutskedet av matchen, när det vankas stopptid kommer detta att löna sig då Spanien inte lyckas få till den där obligatoriska stora chansen som brukar komma i slutet av matcherna utan Polen lyckas till och med passa bollen lite inom laget för att förbättra bollinnehavsstatistiken. Efter fem minuters stopptid blåser domaren av matchen och slutresultatet blir 1 – 1.

Efter att i halvtid ha varit utslagna ur turneringen och efter att ha fått en straff dömda mot sig så ser säkerligen hela polska landslaget och dess fans detta som en stor seger. Oavgjort mot Spanien i Sevilla när det gäller som mest var det inte många som vågade hoppas på. Det oavgjorda resultatet betyder att Polen vid vinst mot Sverige i St. Petersburg avancerar från gruppen som tvåa, oavsett resultat i matchen mellan Spanien och Slovakien. Men endast vinst räknas, något som inte hänt sen 90-talet, samtidigt Polen hade inte undvikit förlust mot Spanien på ungefär lika länge och Polen brukar nästan alltid vinna sin tredje match i mästerskap. Oavgjort eller förlust och Polen får packa väskorna på onsdag istället. Det är onekligen väldigt spännande nu. Tack Polen!

Som en extra notis kan jag nämna att Kacper Kozlowski byttes in i matchen precis innan Lewandowskis mål och blev då den yngste spelare att någonsin spela i EM med sina 17 år och 246 dagar.
 

Oskar A.2021-06-20 01:53:00
Author

Fler artiklar om Polen