Stadionbyggen i Polen inför EM 2012
Warszawa

Stadionbyggen i Polen inför EM 2012

Nya arenor reser sig just nu som svampar över hela Polen. De mest intressanta dock är de arenor som EM 2012 skall spelas på. Nedan kommer en kort presentation.

EM 2012, eller Euro 2012 som det kallas internationellt, kommer att utspela sig i Polen och Ukraina under juni månad nästa år. Fyra polska och fyra ukrainska städer står som värdar. Dessa är: Kiev, Charkiv, Donetsk och Lviv från Ukraina och Warszawa, Poznan, Wroclaw och Gdansk i Polen. Dessutom Kraków och Chorzów i Polen reservstäder samt Odessa och Dnipropetrovsk i Ukraina.

Stadion Narodowy, Warszawa



Stadion Narodowy ("Nationalstadion" på svenska) är den största av de polska arenorna. Bygget påbörjades år 2008 på den plats där den gamla Stadion Dziesieciolecia tidigare låg. Denna tidigare stadion hade dock sedan 1989 endast fungerat som marknadsplats. Det blir med andra ord första gången på årtionden som större fotbollsetablissemanget flyttar över floden Wisla till den östra sidan av huvudstaden. Arenan förvantas vara klar i november detta år och ska då ha kostat 500 miljoner euro. Den kommer att klassas som en "Elite" arena av UEFA och kommer att hålla 58 145 åskådare. Den ena av två semifinaler kommer att hållas här.

Stadion Miejski, Poznan



Nu till Polens femte största stad Poznan och Stadion Miejski ("Stadsstadion" på svenska). Denna arena blev först invigd 1980 och har blivit totalrenoverad inför EM. Man har utökat antalet platser genom att bygga helt nya kortsidor med fler etage, dessutom har man byggt tak runt hela arenan. Utöver det har faciliteterna blivit uppgraderade till modern toppstandard. Arenan blev klar 2010 för en renoveringskostnad på 160 miljoner euro. Den har en kapacitet på 43 000 sittplatser. UEFA klassar arenan som femstjärnig. Endast tre gruppspelsmatshcer kommer att spelas här under EM 2012. Hemmalag är Lech Poznan.

PGE Arena, Gdansk



Den vackra Hansastaden Gdansk har fått en lika vacker arena i form av PGE Arena, dock kan arenan under EM 2012 komma att kallas för Baltic Arena. Den är den senast invigda arenan i Polen, den 14 augusti 2011 öppnades portarna och till vardags spelar Lechia Gdansk sina hemmamatcher här. Arenans tak består av polykarbonat, vilket liknar plexiglas, vilket ska släppa in ljus. Bygget kostade 177 miljoner euro och tog drygt tre år. Arenan tar 44 000 spektatorer en av kvartsfinalerna under EM kommer att utspelas här.

Stadion Miejski we Wroclawiu, Wroclaw



Den sista av de polska EM arenorna är den med det orginella namnet Stadion Miejski We Wroclawiu ("Stadsstadion i Wroclaw"). Den ligger som namnet avslöjar i Wroclaw och förväntas bli helt klar nu i september månad enligt schema. Arenan ska då stå värd för ligalaget Slask Wroclaw och ska hysa 42 771 åskådare. Den kommer att ha kostat 190 miljoner euro och är tänkt att invigas med en boxningsmatch mellan Vitalij Klitschko och Tomasz Adamek den 10 september. Tre gruppspelsmatcher kommer att spelas här under EM 2012.

De nästföljande två arenorna kommer endast vara reservarenor under EM.

Stadion Miejski im. Henryka Reymana, Kraków



Polens turiststad nummer ett Kraków kommer inte att få hålla några EM matcher om inte något oförutsett händer. Arenan har renoverats de senaste åren och har idag en kapacitet på 33 268 åskådare.

Stadion Slaski, Chorzów



Den gamla nationalarenan ska byggas om och uppgraderas till "Elite-klass". Taket som läggs kommer att vara det största i Europa med sina 43 000 kvadratmeter i area. Just nu är man mitt uppe i bygget och det är ännu oklart om när och om arenan hinner bli klart till EM 2012.

OSKAR A.2011-09-02 18:26:00
Author

Fler artiklar om Polen