EM-Kvalet: Samma gamla visa
Prevljak firar ett av målen mot Island.

BiH har på tre dagar avverkat två matcher. Först slog man Island med 3-0 för att därefter förlora med 2-0 mot Slovakien. Det är som det brukar vara.

Hadzibegic överraskade alla när han ställde över den annars givne Miroslav Stevanovic helt utanför matchtruppen. Dessutom saknades Dzeko och Kolasinac. Istället fick Milicevic, debuterande Tahirovic, Gazibegovic och Prevljak chansen från start. Målvakt Sehic kapten.

BiH, som ställer upp med ett väldigt ungt lag, öppnar piggt inför en het publik och styr spelet mot ett för dagen väldigt svagt Island, utan några större stjärnor. Augsburgs Demirovic har två bra lägen men missar båda. Tyvärr lite av hans signum, jobbar hårt och skapar chanser men missar för ofta. Framförallt det första läget, efter fint pass av Krunic, borde han ha gjort mycket mer av. Fri med målvakten men en dålig första touch ställer till det. Krunic var annars den som visade att det visst går att spela utan Dzeko, Pjanic och Kolasinac. Formen från Milan tog han med sig till landslaget och gjorde det mesta rätt, sprang och styrde. Efter kvarten spelad driver matchens bästa spelare, Amar Dedic, upp med bollen på sin högerkant och hittar till slut in till Krunic i straffområdet som snyggt vänder upp sin försvarare och skjuter in ledningsmålet med vänsterfoten. Klass. BiH fortsätter att dominera matchen, 12-2 i målchanser säger det mesta, men det skulle dröja till slutet av halvleken innan nästa mål kommer, återigen från Krunics fot, denna gång med högern. Mittfältaren hittar en yta nära mål och när bollen väl dimper framför honom placerar han snyggt in tvåan. Vackert.

Inga byten till den andra halvleken från något av lagen. Man märker också att BiH har en trygg ledning och det är inte alls samma tempo eller lika många målchanser. Efter timmen spelad hittar Hadziahmetovic till Dedic på kanten som försöker utmana sin back men misslyckas. Bestämmer sig istället för att driva in mot mål och avslossar ett hårt skott med vänstern och från ingenstans har Salzburg-backen gjort sitt första landslagsmål och Bosniens tredje i matchen. Mycket fint mål.

Det skapas inte mycket efter detta, en hel del byten görs från båda lagen och Island hotar lite sista minuterna men Sehic är med på noterna och håller nollan. Mycket bra start på kvalet och många unga spelare visar att det finns en stor kapacitet i den här truppen. Ahmedhodzic är stabil som vanligt, Tahirovic gör det bra i sin första match och står för 100 % passningssäkerhet. Kan knappast klaga på hans debut. Gazibegovic spelar på en ovan position men gör det bra. Krunic gör sin bästa match i landslaget som han kröner med två mål. Men den som sticker ut i undertecknads ögon är Amar Dedic. Vilken match han gör! Är iblandad i alla tre målen, stark i duellspelet, snabb, bra både defensivt som offensivt och har två bra fötter bevisligen. Ryktas redan vara på väg till storklubbarna och det är väl bara en tidsfråga innan det sker om han fortsätter att spela som han gjorde mot Island.

Några dagar senare begav sig landslaget till Bratislava i Slovakien där match mot hemmanationen väntade. På förhand den största utmanaren om EM-platserna tillsammans med gruppfavoriten Portugal. Ett Slovakien som i första matchen endast fick ett kryss med sig efter 0-0 hemma mot luriga Luxemburg och saknade bland annat Skriniar på grund av skada. En missräkning såklart och BiH ställdes mot ett revanschsuget lag. Hadzibegic gjorde på förhand det rätta, ändrade i truppen och förpassade Mesanovic till läktaren istället för Stevanovic. Dzeko fortsatt med skadekänning på bänken och elvan som startade mot Island fick förnyat förtoende.

Det märktes att Slovakien haft det tufft resultatmässigt på senare tid, cirka 6000 tog sig till arenan varav de bosniska fansen syntes och hördes mest, men hemmalaget tog kommandet och ägde det mesta av bollen. De bosniska spelarna var inte alls med. Inget tempo, dåligt beslutsfattande, sprang inte tillräckligt, tog inte jobbet och skapade inga som helst farligheter. Så kan man sammafatta den första halvleken från bosnisk sida. Slovakien var inte jättebra men gör två mål. Första målet efter tretton minuter när samtliga bosniska spelare fastnar i eget straffområde och tillåter ett skott som går nästintill rakt på mål, men Sehic anser sig vara för skymd och kan bara se bollen rulla in bredvid. 2-0 målet kommer med fem minuter kvar, Krunic tappar boll väldigt enkelt och struntar i att försöka återerövra den, hamnar till slut hos Haraslin som placerar in tvåan efter att väldigt enkelt ha tråcklat sig igenom några spelare. Slovakerna har tre skott på mål varav två går in.

Trots en säker seger mot Island några dagar innan och bra stämning i truppen funkade absolut inget. Att man hade underskattat Slovakien var ett faktum. Istället för att försöka förändra något under halvleken står förbundskapten stilla och inväntar pausvilan. Att man underpresterar grovt efer en bra insats matchen innan, är inget nytt för oss bosniska fans och man förväntar sig nästan det, hur otroligt det än låter. Varför det blir så kan nog ingen förklara. Sammanfattningsvis: 0 målchanser, 0 skott på mål, 0 skott utanför mål, 0 hörnor, 0 offsides, 0 kort. En av de sämsta halvlekarna underteckad bevittnat.

Förbundskaptenen borde gjort 3-4 byten men gör endast ett när Cimirot kommer in i paus istället för backen Milicevic. Tempot är högre nu, man står lite högre upp och visar äntligen lite vilja. Redan efter ett par minuter får Prevljak ett okej läge men Dubravka kan enkelt rädda. Därefter får Demirovic något halvt läge och samma för hemmalaget, innan det är dags för Dzeko och Prcic att entra planen. Kort därefter kommer Bosniens bästa chans när annars anonyme Dedic, som knappt fick en boll att jobba med på sin kant, hittar en fristående Demirovic med ett kanoninlägg. Anfallaren ska bara raka in den med huvudet, istället missar han hela målet. Det här med att missa tog sig tyvärr Demirovic med från Island-matchen. Även Stevanovic kommer in. Sista tjugo har Slovakien ett bra läge via skott utifrån och något halvdant läge till, men inget som hotar tillräckligt och matchen slutar 2-0.

Att Slovakien vann matchen välförtjänt råder det ingen tvekan om. Att analysera varför BiH gör en sådan plattmatch är desto svårare. Kan bara hänvisa till historiken och konstatera att det brukar "bli såhär". Totalt ett skott på mål i matchen och inget gult kort för något av lagen talar sitt tydliga språk. Den första halvleken avgör förstås den här tillställningen och BiH tar med sig tre poäng till nästa omgång, borta mot Portugal (10 mål på två matcher) i juni. Då kan det inte se ut som det gjorde igår kväll, annars kommer Portugal att ha dubblat sin målskörd.