Summering: Bosnier i Tyskland - Demirovic föll i cupfinalen

Summering: Bosnier i Tyskland - Demirovic föll i cupfinalen

Endast två bosniska spelare, Ermedin Demirovic (24) och Ermin Bicakcic (32), spelade i Bundesliga den här säsongen.

Förlust i cupfinalen och straffmiss!

Demirovics Freiburg stod för en bra säsong och slutade sexa i tabellen, vilket innebär att de är klara för Europa League-spel till hösten. Freiburg förlorade även tyska cupfinalen mot RB Leipzig, där Demirovic missade både öppet mål förlängningen, där han fick chansen på en retur  men också en straff i straffavgörandet…

Bosniske anfallaren kom in i den 79:e minuten och i den 104:e minuten hade han en otrolig möjlighet, när han sköt bollen i höger stolpe vid en retur. 
Matchen slutade 1-1 efter både ordinarie tid och sedan förlängning. Emil Forsbergs Leipzig fick till slut lyfta cup-pokalen efter straffläggning, där Freiburg förlorade med 4:2. Demirovic har under denna säsong varit lite av en besvikelse. Endast tre mål och fyra assister på 37 spelade matcher (alla turneringar) har det blivit för 24-åringen. Dock har han lyckats näta mot bl.a Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen och Hertha Berlin.

Anfallaren lämnade spanska Alaves i augusti 2021, för att testa på spel i tyska Bundesliga och Freiburg. Sedan ankomsten till Freiburg har det blivit endast åtta fullträffar och 14 assister på 69 matcher, vilket är en besvikelse.  Hamburg-födde Ermedin Demirovic har representerat BIH vid 12 tillfällen utan några fullträffar alls.

Comeback efter 592 dagars frånvaro!

Foto: radiosarajevo.ba

Ermin Bicakcics Hoffenheim avslutade säsongen på en nionde plats, den bosniske försvararen missade alla säsongens matcher, förutom den sista på grund av skada.
Det som kan göra oss bosnier lite gladare är att Hoffenheims Ermin Bicakcic är tillbaka på planen efter 19 månaders frånvaro (592 dagar) efter en skada. Han byttes in i den sista ligamatchen och kom in i den 86:e minuten istället för Akpoguma.
Ermin Bicakcic skadade sina knäligament den 27 september 2020 när hans Hoffenheim besegrade Bayern med 4:1, då Bicakcic gjorde det ledande målet för sitt lag. 

Bundesliga-veteranen Ermin Bicakcic skrev på för Hoffenheim i juli 2014 och har varit kvar i klubben sedan dess. Han har spelat över 150 matcher i Bundesliga och har spenderat hela sin karriär i Tyskland. Förutom Hoffenheim har 32-åringen även spelat för Stuttgart och Eintracht Braunschweig. I Eintracht-tröjan blev det 82 matcher och fem gjorda mål. Mittbacken lämnade Eintracht i juli 2014 och skrev på för Hoffenheim för ca 400.000 € (ca 472.000 kr).  Det har blivit 138 matcher i Hoffenheim-dressen med sju fullträffar och fem assists. Bicakcics kontrakt löper ut 30 juni och det återstår att se vart vi får se mittbacken framöver.

Det har blivit 35 matcher framträdanden i landslaget och tre gjorda mål. Bicakcic spelade hela matchen i Bosnien och Hercegovinas VM-debut mot Argentina (2014). Senast Ermin spelade för landslaget var i mötet Polen i september 2020 (gruppspel i Nations League) då Bosnien föll med 1-2 på hemmaplan.

2. Bundesliga 

I 2. Bundesliga hittar vi tre bosnier, Nikola Vasilj som var given i målet för St. Pauli, Haris Duljevic i Hansa Rostock och Dario Ðumic som bär Sandhausen-tröjan.

Vasilj nära avancemang!

Foto: reprezentacija.ba

Nikola Vasilj (26), stod för en stabil säsong. Målvakten och hans St. Pauli slutade på en femteplats i tabellen, endast tre pinnar bakom största rivalen HSV, som knep den sista (3:e) kvalplatsen till Bundesliga.
Den bosniske målvakten har under den här säsongen i tyska andraligan, stått mellan stolparna i 33 av 34 matcher. Totalt släppte han in 43 mål och höll nollan sju gånger. Vasilj lämnade ukrainska Zorya Luhansk i juli 2021 för att krita på för St. Pauli och har gjort helt okej ifrån sig under sin debutsäsong. Nikola har tidigare vaktat stolparna för bosniska Zrinjski Mostar. Det blev tre stycken bosniska ligatitlar för Vasilj i Mostar-laget (2013/2014, 15/16, 16/17). 

Den 193 cm långe målvakten debuterade för BIH’s A-landslag i mars 2021. BIH ställdes då mot Costa Rica på hemmaplan i en vänskapsmatch, då Vasilj fick debutera och vaktade målet i 58 minuter. Matchen slutade 0-0. Totalt har det blivit fem matcher mellan stolparna i landslagsdressen, under dessa matcher har Vasilj lyckats hålla nollan vid tre tillfällen och släppa in två mål.

Ännu en säsong i 2. Bundesliga

Foto: Hansa Rostock

28-årige vänsteryttern Haris Duljevic och hans Hansa Rostock slutade på trettonde plats. Det blev 23 matcher och tre assists för Duljevic den här säsongen. Duljevic lämnade FK Sarajevo i augusti 2017. Hans kontrakt med Sarajevo hade gått ut och vänsteryttern skrev på för tyska Dynamo Dresden i 2. Bundesliga. Det blev 55 matcher för Dynamo med fyra mål och sju assister, innan det blev dags för nästa äventyr. 

30 juli 2019 såldes Haris av Dynamo till franska Nimes Olimpique för ca 1.000.000 €. Det blev 38 matcher som Nimes-spelare. Duljevic nätade endast en gång men stod för fem assist. Kontraktet med franska Ligue 1 laget bröts i juli 2021. Haris var klubblös fram till 10 september 2021, då han återvände till tysk fotboll och 2. Bundesliga. Den nya klubbadressen blev Hansa Rostock, fär vilka Duljevic spelar än idag.

Duljevic har representerat Bosnien & Hercegovina 25 gånger och stått för ett mål. Kontraktet med Hansa Rostock sträcker sig till 30 juni 2023, enligt sajten transfermarkt. 

Dumic i startelvan i 94% av matcherna

Foto: Twente


Den 30-årige mittbacken lämnade nederländska Twente i januari för spel i SV Sandhausen. Dumics Sandhausen slutade på en fjortondeplats med samma poäng som Duljevics Hansa Rostock men med sämre målskillnad. Sedan mittbacken skrev på för Sandhausen, har han startat i 94% av matcherna.

16 matcher, två mål och en assist har det blivit sedan ankomsten till 2. Bundesliga. Dumic har spelat över 100 matcher för danska Bröndby. I Nederländerna har han representera bl.a NEC Nijmegen, Twente Enschede och FC Utrecht. Förutom Sandhausen i Tyskland har Dumic tidigare spelat i 2. Bundesliga för både SV Darmstadt 98 och SG Dynamo Dresden.

Förutom 92 matcher spelade i danska Superligan (två mål & en assist), har Dumic även 91 matcher bakom sig i nederländska Eredivisie (sju mål och sju assister) och 74 framträdanden i 2. Bundesliga (sju mål & två assister).
Sarajevo-födde Dario, representerade Danmark från U-17 till U-20. Totalt har det blivit 37 matcher (fem mål) för Danmarks landslag. Han debuterade för BIH i en vänskapslandskamp med Albanien på bortaplan. Dumic fick 90 minuter på plan och BIH vann med 1:2. Endast fem matcher i Bosnien-tröjan och ett mål. Förtjänat fler matcher att visa upp sig i landslaget. 




sportsport.ba, scsport.ba, bhfudbal.ba, reprezentacija.ba, transfermarkt, bild.de

Sadan Filipovic2022-05-22 14:51:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina