”Svårt att hitta en mer revanschsugen spelare” – fokus på Lewandowskis form och målfarlighet

”Svårt att hitta en mer revanschsugen spelare” – fokus på Lewandowskis form och målfarlighet

Bayern München-redaktionens Josef Andersson om Robert Lewandowskis nuvarande form och vad som krävs för att lyckas få stopp på honom.

Den planerade matchen mot Ryssland blev på grund av den rådande situationen i Ukraina inställd och i stället bestämdes det att vinnaren mellan Sverige och Tjeckien skulle ställas mot Polen i ett direkt avgörande möte där en biljett till årets VM-turnering står på spel.

Som bekant blev det efter många om och men till slut Sverige som lyckades dra det längsta strået och är således den nation Polen i kväll kommer ta emot på arenan i Chorzow.

Bland spelarna som förbundskapten Czeslaw Michniewicz tagit ut till matchen hittar vi välkända namn som Piotr Zielinski och Grzegorz Krychowiak – för att inte tala om Robert Lewandowski.

Anfallaren är landets i särklass största stjärna och anses vara en av världens bästa på sin position då han inte verkar kunna sluta ösa in mål.
Förra säsongen slog han målrekordet i Bundesliga – som stått sig i över 50 års tid – och ser ut att kunna överträffa det redan det här året då han så här långt noterats för 31 fullträffar för sitt Bayern München, vilket innebär att han ”bara” behöver göra ytterligare elva mål på de sju avslutande matcherna för att slå sitt eget rekord.

Vi kan därmed slå fast att Lewandowski inte på något vis stagnerat sedan det senast begav sig länderna emellan då man möttes under den gångna sommarens EM-slutspel, och Sverige kommer behöva hålla full koll på den polske målmaskinen om man ska nå VM.

Undertecknad har pratat med Josef Andersson på Bayern München-redaktionen för att bland annat höra efter hur Lewandowskis nuvarande form är och vad som krävs för att få stopp på honom.

Först och främst, hur har Lewandowskis säsong varit så här långt?
- Lewandowski har varit samma vanliga Lewandowski. Han fortsätter att göra mål efter mål både i ligan och Champions League, och nu senast mot Union Berlin satte han sitt 31:e ligamål för säsongen. Nu behövs elva fullträffar på sju matcher för att slå sitt eget rekord som han tog från Gerd Müller förra säsongen då han gjorde 41 mål. Mycket mer tror jag inte man behöver säga. Siffrorna talar för att detta kanske har varit världens bästa anfallare de senaste två-tre åren och det ser även ut som att han kommer ha uppnått liknande siffror när denna säsong är slut. 
 
Vilka är hans styrkor respektive svagheter som anfallare?
- Som anfallare finns det inte många svagheter man kan hitta hos Lewandowski. Hans absolut främsta styrka är just den där viljan till att göra mål skulle jag säga. I de få matcher som Lewandowski går mållös ur så ser man ofta en frustration i Lewandowskis blick och kroppsspråk, och det kan man också se även om Bayern vunnit med höga siffror. Han är en anfallare som kan göra mål med båda fötterna, huvudet, volley, straff, frispark, cykelspark, alla olika sätt man kan tänka sig helt enkelt.

- Sedan Nagelsmann kom till klubben så tycker jag också att han har utvecklats i Bayerns uppbyggnadsspel. Han har börjat droppa ner i mittfältet och fördela bollar mycket mer vilket underlättar för hans lagkamrater då det skapar fria ytor att ta löpningar i.

- Om man ska ta upp någon svaghet så kanske det ändå är snabbheten. Han besitter ju ingen ”Mbappé-fart” direkt, men i Bayern München tycker jag inte att det är ett problem eftersom han passar så perfekt in i laget. Snabbheten hade kanske märkts mer ifall han hade satts i en klubb som spelar en annan typ av fotboll.  
 
Hur högt håller du Lewandowski jämfört med de andra toppanfallarna i världen?
- I mina ögon så är han världens absolut bästa anfallare och har även varit det under de senaste två-tre åren. Jag vet att det sticker i mångas ögon och jag försöker tänka bort att jag är Bayern-supporter när jag säger det. Men efter att ha suttit och tagit upp några andra alternativ så är det till slut Lewandowski som mitt svar landar i när jag ska svara på vilken anfallare som är bäst.

- Erling Håland och Karim Benzema i all ära, men Lewandowski har något extra som sticker ut när det kommer till den klassiska nummer nio-rollen. Kylian Mbappé och Mohamed Salah är absolut diskutabla för tillfället men de är två helt andra spelartyper och därför tycker inte jag att man kan jämföra Lewandowski med dem. 
 
Det pratas en hel del om hans framtid. Tror du han kommer bli kvar i Bayern München? 
- Det är väldigt svårt att svara på i dagsläget. Det går så många rykten hit och dit i media just nu så man vet inte vad man ska lita på längre. Ena dagen är han på väg till Atlético Madrid, andra dagen till PSG och nästa dag är han så gott som klar för Barcelona. Jag tror helt enkelt att vi måste vänta tills denna säsong är över eller tills ledningen i Bayern München går ut med att man börjat förhandla om ett nytt kontrakt. Jag tror nämligen att vi kommer få veta ganska snabbt om det går åt rätt eller fel väg när kontraktsförhandlingarna väl har börjat.

- Personligen kan jag inte se att man rent ut sagt är så dumma att man låter en sådan spelare lämna klubben. Det skulle i så fall bli en av Bayern Münchens största misstag någonsin när det kommer till transfers.
 


Nu ska han försöka leda sitt Polen till VM genom att besegra Sverige. Vilken form har han visat upp den senaste tiden? 
- Bayern München har gått igenom en tuff period nu under de senaste veckorna med alla skador och svaga resultat. Lewandowski har självklart också påverkats av detta och det har blivit några matcher som han har fått gå mållös ur. Trots detta så tycker jag att han har stått upp bra. Vi kan se i matcher som mot Bochum där Bayern förlorade med 4–2 att Lewandowski stod för båda målen för Bayern. Det är lätt att man glömmer bort det när Bayern förlorar på ett sådant chockerande sätt. Samma sak var det när Bayern spelade 1–1 mot Hoffenheim för några veckor sedan. Då räddade Lewandowski den poängen som de fick med sig efter att han kvitterade precis innan första halvlekens slut.

- Samtidigt så ser man också att han blommar ut när det går bra för hela laget. I 7–1-vinsten mot RB Salzburg så blev han hattrickskytt och senast mot Union Berlin i ligan blev han tvåmålsskytt när Bayern vann med 4–0. Med andra ord befinner han sig i en bra period personligen och nu ska det bli intressant att se om han även kan leverera i landslaget. Nu kommer han dock behöva prestera utan spelare som Thomas Müller, Leroy Sané och Kingsley Coman bakom sig. 
 
Sverige ställdes mot Polen så sent som i somras och drog då det längsta strået. Hur revanschsugen tror du att Lewandowski är?
- Jag tror det är svårt att hitta en mer spel- och revanschsugen fotbollsspelare för tillfället. Om man räknar bort Lewandowskis målproduktion i landslaget så har det inte varit en lyckad landslagskarriär sett till EM och VM. Nu fyller Lewandowski 34 år till sommaren vilket kan betyda att detta är Lewandowskis sista chans till att spela ett VM i sin karriär.

- I en intervju med Sportbladet har han själv uttryckt hur revanschsugen han är på att få möta Sverige. Senaste gången slutade det med en 3–2-vinst för svensk del och Emil Forsberg stod för två av Sveriges mål, en spelare som Lewandowski själv säger att han är sugen att ta revansch mot eftersom de även är konkurrenter i den tyska ligan. Jag tror vi kommer få se en Lewandowski med glödande ögon när han kliver ut på stadion. 
 
Hur ska Sverige lyckas stoppa honom från att göra mål? 
- Det är en väldigt svår uppgift att ta sig an vilket vi även märkte i somras. Vi såg då att det räcker med att ge honom lite för mycket tid att tänka innan han ska skjuta, eller att en liten markeringsmiss inträffar i straffområdet för att han ska göra mål. Sverige måste vaka över Lewandowski från att domaren blåser i gång matchen tills han blåser av den. Så fort han får skottläge så krävs det att någon svensk är där direkt och gör så att han helt enkelt inte kan skjuta. Markeringsspelet i straffområdet är också otroligt viktigt då han är väldigt skicklig på att lura bort sin back och hitta den där lilla ytan som krävs för att han ska göra mål. 
 
Slutligen, hur tror du att det kommer gå i matchen? 
- Jag tycker inte att Polen som helhet är ett fungerande landslag. När jag kollar på Polens matcher så påminner det mig om hur Sverige spelade under Erik Hamrén då Ibrahimovic var den spelaren som man sökte hela tiden. Nu är Lewandowski den spelaren som Polen förlitar sig på och som man söker så fort man går till anfall. Ett spelsätt som på ett sätt är fullt förståeligt när man nu har en sådan världsstjärna, men som på ett annat sätt sällan brukar fungera.

- Sverige är ett betydligt starkare kollektiv och därför ser jag Sverige som favoriter inför den här matchen. Första gången någonsin jag önskade att det skulle gå dåligt för Lewandowski var i somras mot Sverige, andra gången kommer bli i denna match. Jag tror på en fantastisk blågul kväll!

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-03-29 07:15:00
Author

Fler artiklar om Polen