Sagan om Lagerbäcks succélandslag
Det här är dokumentet om Islands framgångssaga.

Sagan om Lagerbäcks succélandslag

PARIS. Island har tagit sig till kvartsfinal där Frankrike väntar. Ingen trodde på Island, men där står dem nu i en kvartsfinal och ska fortsätta att visa hela Europa att elva spelare ska slå elva andra fotbollsspelare.

Det kändes som att den vulkaniska värmen hade slagit in över Nice när islänningarna tog över staden inför mötet mot England. Här i Paris har värmen inte varit lika påtaglig, men ändå står dem där och laddar upp, med sina blåa KSI-tröjor som idag är omöjliga att få tag på.
Fram tills idag har det isländska landslaget trotsat allt och alla, bestigit berg på sin väg och slagit ut stora drakar. Ikväll fortsätter vandringen på berget, mot toppen som alla tvivlat på.

Äventyret
Det är en Guldgeneration som har tagit över.
– Vi har en mycket bra generation i laget nu. Många utav dessa spelare spelade U21 EM 2011 ihop. Dessa spelare är den första generationen som hade en bra utbildning med faciliteter när de var unga. Vi har även mycket bra tränare, även för ungdomar, säger isländska journalisten Magnús Már Einarsson.
För första gången någonsin hade Island kvalat sig in till ett mästerskap. Ett historiskt ögonblick efter åratal av att ha kallats för en slagpåse i Europa. Som grupptvåa kvalificerade sig islänningarna direkt till EM i Frankrike, före nationer som Turkiet och Holland.


Lars Lagerbäck tillträdde som isländsk förbundskapten 2011, sedan dess har han förändrat fotbollen på ön.

Att bara sitta i Paris och glo ut över landet och tänka ”Vi är med i EM”, var en stor sak för alla islänningar. Fast inte för detta landslaget, Lars Lagerbäcks lag hade inga sådana tankar utan här skulle de ut och vinna strider, vilket de också gjorde.
I premiären blev det 1-1 mot Portugal utan att ens blinka fram en uns av respekt till Ronaldo som inte ville tacka efter matchen. Redan där och då kändes det som en skräll, men överraskningarna skulle bara fortsätta.
– Ett välorganiserat försvarsspel lade grunden, en backlinje utan storstjärnor lyckades stoppa Ronaldo och Alaba. Dessutom är Island väldigt effektiva framåt och gjorde de där viktiga målen, beskriver SvenskaFans Island-redaktör Emil Annetorp.
Trots att Ungern ägde match nummer två, tog Island ledningen med ett uppoffrande spel och som till slut ledde till en viktig poäng i gruppsspelet. Helt plötsligt var det fullt möjligt för Island att gå vidare till åttondelsfinalen, och i den sista matchminuten mot Österrike fullbordades bragden när IFK Norrköpings Arnór Truastason hoppade in och lyckades glida in bollen efter en löpning från halvplan.
– Det känns självklart helt fantastiskt, svårt att beskriva med ord. Men nej, jag är inte en av de som viftar med mina känslor så det är inte svårt, men jag är jättestolt över det vi har gjort hittills, säger Birkir Saevarsson.


England var näst på tur och de skattade sig lyckliga när lotten föll på landet med en befolkning på drygt 300 tusen. Men den som skrattar sist, skrattar oftast bäst, och trots att Island låg under efter mindre än fem minuter så kom allt att ändras. Ragnar Sigurdsson var på tårna och vräkte in kvitteringen minuter efter Roonyes ledningsmål, och Sigthórsson ville inte vara sämre när han trollade upp Englands försvar som stod fastklistrade som koner och placerade in 2-1. Ett resultat som med allas förvåning kom att stå sig matchen ut på resultattavlan i Nice.
– Segern mot England var bortom mina drömmar, du har alltid ett hopp men att se Island slå England på en stor turnering var för bra för att vara sant, berättar isländska journalisten Hörður Jónsson.

                                            

Orsaken till framgång
Den här framgången har varit kronan på verket på en process som har pågått i flera år. Allt från satsningar på konstgräsplaner till det demokratiska att alla spelare i landet ska få chansen. Island har verkligen tagit hand om sina ungdomar från dag ett.
– Jag tvivlar på att du hittar ett landslag med en bättre laganda. Många av spelarna har känt varandra sedan barnsben och alla av dem är redo att gå igenom alla väggar för sitt Island, berättar Magnús Már Einarsson.
När Sverige har förlitat sig på Zlatan Ibrahimovic, England på ett idéfattigt spel och Belgien på individualismen har Island sprängt alla gränser.
Lars Lagerbäck kom in och revolutionerade den isländska fotbollen genom att förändra attityden. Skickligheten finns i många spelare men när det gällde att pussla ihop bitarna (som Wilmots och Hodgson misslyckades med) satte Lagerbäck en mentalitet, där hårt jobb var faktor nummer ett.
– Lagerbäck har förändrat allt, kulturen, mentaliteten. Han har internationell erfarenhet som Island behöver, vi kommer aldrig kunna tacka honom tillräckligt för vad han har gjort, förklarar Hörður Jónsson.
Det låter klyschigt att peka på lagspelet som ett kvitto på framgången. Lagspelet har varit ett ord i folkmun, men rent konkret har det betytt att spelarna ger hundra procent varje dag för varandra.
– Man vill ju inte svika sin polare där ute, sade Ragnar Sigurdsson efter England-matchen.
Vilket är helt korrekt i den banan som Lagerbäck har printat in i skallen på spelarna.


De isländska supportrarna har varit trogna under hela mästerskapet i Frankrike.

Isländskt åskknall
Det otroliga följet har varit gigantiskt. I media har det pratats om att 30 procent av landets befolkning har varit nere i Frankrike och följt resan.
– De har varit med oss på hela resan och förtjänar mycket respekt ifrån oss spelare. Sen är det så att Island är ett litet land och dom flesta i laget känner många av supportrarna och det gör att det blir ännu roligare att fira med dem, säger Hammarby-försvararen Birkir Saevarsson.
De isländska supportrarna har blivit främst kända för deras firande med laget efter matcherna. Ett firande som kallas för ”isländskt åskknall” och som i grund och botten kommer från fotbollssupportrarna till skotska klubben Motherwell.
– Kemin mellan supportrarna och spelarna är riktigt stor, det har att göra med det lilla landet som Island är. Under årens lopp har detta växt och kemin har blivit större och större, säger Hörður Jónsson.
Därtill har kärleken i Frankrike för de isländska supportrarna växt. Under hela mästerskapet har islänningarna varit omtyckta av alla, och de blåa tröjorna har synts överallt vid matchdagarna.
Dessutom tog försäljningen av tröjorna i hela världen slut efter Englands-matchen. Slutsålda och efterfrågan på tröjorna var 1800% mer än det marknaden har räknat med, och det talade sitt egna språk på hur populära Sigurdsson och Lagerbäcks blivit.
På Hötorget i Stockholm gick det att köpa dessa isländska tröjor, i där svenskarna håller på sina isländska bröder. Till vardags ser vi många islänningar i Allsvenskan och det har uppmärksammats i Sverige. Supporten från Norden har varit enorm och de sociala medierna har kokat med orden Áfram Island.

                                            

Låt dem drömma
Om vi tittar på ett större perspektiv har landet genomgått en jobbig period, där Island har brottas under de senaste åren med en tuff ekonomisk kris och nyligen demonstrerat mot skattefuskande politiker. Detta har gjort att många ungdomar har velat att komma bort från det här och söka sig bort mot en tryggare framtid.
Därför har framgångarna i EM varit en nyckel till att ungdomarna har börjar drömma om en ljusare framtid för landet.
Ikväll möter Island världsnationen Frankrike som spelar på sin hemmaplan. Allt talar i vanlig ordning för dem, och som i en annan ordning talar vanligt emot Island.
Även om sagan skulle ta slut klockan 23.00 står dem där som hjältar. Allt från målvakten Hannes Halldórsson till anfallaren längst fram Kolbeinn Sigthórsson, från Lars Lagerbäck till alla åttatusen beräknade supportrar på Stade de France, kommer Island ha lämnat ett avtryck på alla.
Så, låt islänningarna fortsätta spränga gränser,
slåss mot de allra största
och bestiga bergen i Frankrike.
Låt dem drömma, för att en dröm blir inte verklighet genom magi; det tar svett, beslutsamhet och hårt arbete. Precis vad Island har åstadkommit.



**Island möter Frankrike ikväll i Paris på Stade France klockan 21.00. Vinnaren möter Tyskland i semifinal på torsdag nästa vecka.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-07-03 06:00:00
Author

Fler artiklar om Island